gemaakt op : 15 mei 2016

Spakenburg 2 wint derby met 5-3 en blijft in Hoofdklasse

Spakenburg 2 heeft de derby afgelopen zaterdag zeer verdiend met 5-3 gewonnen en speelt hierdoor ook volgend seizoen in de reserve Hoofdklasse. IJsselmeervogels daarentegen eindigde door deze uitslag op de 11e plaats en is daardoor veroordeeld tot het spelen van promotie/degradatiewedstrijden. 

Deze beslissende wedstrijd in de strijd om degradatie aan de blauwe zijde van de Westmaat begon om 11.30 uur en het was Spakenburg dat uit de startblokken schoot en direct druk zette. Het werd direct duidelijk dat Spakenburg niet gokte op een gelijkspel, maar deze wedstrijd absoluut wilde winnen. Spakenburg ging onder aanvoering van aanvoerder en aanspeelpunt Maurice van der Wilt direct op zoek naar een snelle treffer, wat in de eerste minuten al leidde tot een aantal mogelijkheden, maar een treffer bleef uit. IJsselmeervogels werd in de eerste fase volledig overrompeld door het elftal van trainer Tino Stoop en een treffer kon eigenlijk niet uitblijven en het was de talentvolle A-junior Tim van Halteren die de bal in de 11e minuut kreeg aangespeeld en vanaf een meter of 18 fantastisch raak schoot. Spakenburg had de gewenste vroege voorsprong te pakken en IJsselmeervogels moest nu minimaal twee keer scoren om degradatie te voorkomen. Spakenburg bleef doorgaan en nog geen twee minuten later kreeg Spakenburg via een terecht toegekende penalty een uitgelezen mogelijkheid om de score te verdubbelen. Het was Maurice die de bal vanaf 11 meter onberispelijk binnenschoot en de 2-0 op het scorebord zette. IJsselmeervogels werd in de eerste fase van de wedstrijd volledig overlopen en het was Maurice die binnen het kwartier, met een prachtige goal, ook de 3-0 liet aantekenen. De toeschouwers wisten niet wat ze zagen en IJsselmeervogels 2 was volledig de kluts kwijt, zeker toen in de 20e minuut een vrije trap van uitblinker Armend Selimi vanaf de linkerkant volledig door de keeper werd gemist en binnenviel, 4-0.

Na deze treffer nam Spakenburg gas terug en IJsselmeervogels kwam wat beter in het spel, maar tot echte kansen leidde dit niet totdat een misverstand in de verdediging ervoor zorgde dat Wouter de Graaf na 35 minuten alleen voor de keeper verscheen en de 4-1 op het scorebord zette. Nog geen 5 minuten later was het de verder uitstekend spelende Jaap de Graaf die de bal inleverde en daardoor kon Wouter de Graaf alleen op keeper af, maar deze redde uitstekend, waardoor de marge 3 bleef.

Vlak voor rust ontstond er commotie op het veld nadat de scheidsrechter Jeffrey v/d Dikkenberg zijn tweede gele kaart toonde. Trainer Evre stormde het veld in om verhaal te halen en werd vervolgens door de scheidsrechter, die de nodige discutabele beslissingen nam, weggestuurd. Uiteindelijk werd de tweede gele kaart van v/d Dikkenberg wel teruggedraaid waardoor er 22 spelers op het veld bleven staan. Hierna kreeg Spakenburg nog een enorme mogelijkheid, Maurice zette Armend Selimi alleen voor de keeper, maar deze redde uitstekend.

Tweede helft
In de wetenschap dat IJsselmeervogels nog vier keer moest scoren leek de wedstrijd gespeeld en het eerste kwartier zag het ernaar uit dat IJsselmeervogels er niet meer in geloofde. De beste kansen waren voor Spakenburg en zowel Maurice van der Wilt als Tim van Halteren kregen een uitgelezen mogelijkheid om de marge te vergroten, maar beide keren werd er gemist.. In de 64e minuut scoorde IJsselmeervogels uit het niets de 4-2, vanaf de linkerkant werd de bal in de verre hoek uitstekend binnengeschoten. Voor Spakenburg leek er nog niets aan de hand, er moest door IJsselmeervogels nog drie keer gescoord worden, maar 2 minuten later was het wederom raak. Spits Wouter de Graaf kreeg de bal aangespeeld en was sneller dan de verdedigers en rondde beheerst af waardoor er, met nog 25 minuten op de klok, nog van alles mogelijk was.

Waar iedereen dacht dat de reserves van de Vogels alles op alles zouden zetten, was het Spakenburg dat ineens weer wakker was en vanaf dat moment weer het beste van het spel had en vrijwel niets weggaf. De kansen waren vanaf dat moment voor Spakenburg en het was de sterk ingevallen Niek de Graaf die een paar minuten oor tijd de wedstrijd met een prachtige goal besliste en de einduitslag op het bord zette, 5-3.

Door deze uitslag heeft Spakenburg 2 speelt Spakenburg ook volgend jaar weer op het hoogste niveau. IJsselmeervogels zal via de nacompetitie moeten strijden om een plaats in de Hoofdklasse.