gemaakt op : 05 maart 2017

Eerste driepunter 2017 na zwaarbevochten overwinning

in de maanden januari en februari wist Spakenburg slechts twee punten te sprokkelen. Maart begon daarentegen met een zeer zwaar bevochten overwinning op Excelsior Maassluis. In een wedstrijd met twee gezichten had de eerste helft net zo goed schriftelijk worden afgedaan, ware het niet dat Excelsior Maasluis in de vierde minuut van de extra tijd als een duveltje uit een doosje op voorsprong kwam.

Met de afgelopen reeks wedstrijden in het achterhoofd moet dit een enorme domper geweest zijn voor Spakenburg, dat in de eerst helft geen enkele kans of mogelijkheid wist te creëren.  In de tweede helft tapte de mannen van Arnold Klein en Thijs Schipper uit een compleet ander vaatje en in het eerste kwartier na rust werd de achterstand omgebogen in een voorsprong door doelpunten van Mike Ahrends en Philip Ties. Daarna was het zaak om deze voorsprong met man en macht te verdedigen en waren de ‘Blauwen’ in het laatste kwartier genoodzaakt om dit met 10 man te doen, omdat Tim Sanders van het veld gestuurd werd. Uiteindelijk lukte dit en de vreugde was groot bij het trouwe publiek.

Door blessures en schorsingen speelt Spakenburg bijna wekelijks in een andere samenstelling. Ten opzicht van de vorige thuiswedstrijd verschilde de basisopstelling op vijf plekken. Door een blessure van Kees Tol speelde Thijs Hendriks vanaf het begin, Olivier Pilon begon nog wel, maar moest zich na een kwart wedstrijd laten vervangen door Mike Ahrens. Joey Belterman begon na lang blessureleed voor het eerst in de basis waardoor er geen plek was voor Robby Holder. Op het middenveld werd hij vergezeld door bekende gezichten Nick Tol, Lanting en aanvoerder Ties. Ook verdedigend waren er de nodige wijzigingen. Maynard en Sanders speelden centraal, Supusepa linksback en Sten Vreekamp speelde voor de geschorste Ralph Dua.

Zoals gememoreerd kon Spakenburg in de eerste helft absoluut geen vuist maken tegen een zoals gewoonlijk erg compact spelend Excelsior Maassluis. Dit resulteerde dan ook in geen enkele mogelijkheid voor Spakenburg. Niet dat Excelsior Maassluis veel kansen had, maar met hun lange ballen en directe manier van spelen werden ze toch een aantal keren gevaarlijk. Zo was er Daan Blij die met een gekruld schot met links André Krul bijna wist te verschalken. Diezelfde Daan Blij wist later met een perfecte voorzet aanvoerder Niels Redert te bereiken. Hij verschalkte Krul met een kopbal, maar Tim Sanders was zeer attent en redde van de doellijn. Bij de rebound was Krul op zijn beurt een sta-in-de-weg voor Adair Veiga Lopes. In de hectiek van deze scrimmage was spits Dean van Ooijen in het doel beland waarna het net gerepareerd moest worden.

In de hierdoor extra bijgetrokken speeltijd wist Excelsior Maassluis te profiteren van een nauwelijks ingrijpende defensie van Spakenburg. Veiga Lopes wist een lange bal te controleren en deed al het voorwerk voor Dean van Ooijen, die volledig vrijstaand doelman André Krul kansloos liet, 0-1.

Tweede helft


Trainer Arnold Klein gaf na afloop van de wedstrijd te kennen dat hij in de rust gezegd had dat Spakenburg de angst van zich af moest voetballen en lef moest tonen om toch nog een goed resultaat te kunnen behalen.  Nou, dat was te zien. Maynard bleef in de kleedkamer en werd vervangen door Niels Buitenhuis. Onder aanvoering van Philip Ties speelde Spakenburg inderdaad de angst van zich af. Voordat de achterstand werd omgebogen nam hij de bal met de hak mee om deze vanaf een meter of dertig in één keer vol op de pantoffel over doelman Jean Paul van Leeuwen te schieten, helaas viel de bal net naast de verkeerde kant van de paal. Even later was het al meteen raak. Weer was het Ties die aan de basis van de aanval stond. Aan de linker kant op de helft van Excelsior Maassluis liep hij goed door op een hoge bal en bediende met het hoofd de op volle snelheid zijnde Mike Ahrens. De voor Pilon ingevallen middenvelder was tot dan toe niet in het stuk voorgekomen, maar met zijn aanname wist hij langs de doelman te glippen om met links de bal beheerst in te schieten, 1-1. Het geloof groeide bij Spakenburg en vijf minuten later werd dit al beloond. Een aanval op rechts werd op een gegeven moment verlegd naar de linkerkant. Belterman opende op Christian Supusepa. De linkervleugelverdediger had een perfect aangesneden voorzet in huis waarmee de doorgelopen Philip Ties wel raad wist. Hij vulde zijn assist aan met een goal door de bal tegendraads in te koppen, 2-1.

Met nog een half uur op de klok was dit uiteraard een alleszins ruime marge. Wat volgde was een zeer boeidene slotfase waarin het publiek op de banken stond. Met nog een kwartier op de klok werd Dean van Ooijen diep gestuurd na een foute pass op het middenveld van Spakenburg. Tim Sanders was in de achtervolging en bij het kruisen van elkaar was er waarschijnlijk licht contact, waarna van Ooijen als een stervende zwaan ter aarde stortte. Scheidsrechter Ruperti zag hier een overtreding in en omdat het een doorgebroken speler betrof kon hij niet anders dan rood trekken. 
Excelsior Maassluis was nog enkele keren akelig dichtbij een doelpunt. Uiteindelijke werden er nog vijf minuten blessuretijd bijgetrokken, maar Spakenburg vocht voor elke meter en werd hiervoor beloond. Het dubbeltje viel dit keer de goede kant op en zo kon men drie punten bijschrijven aan het totaal. Hopelijk is dit het begin van een opmars. De wedstrijden tegen jong Twente (uit) en Koninklijke HFC (thuis) bieden hier bij uitstek mogelijkheden voor. 


Spakenburg – Excelsior Maassluis 2-1

45+4. Dean van Ooijen 0-1, 53. Mike Ahrens 1-1, 58. Philip Ties 2-1

Scheidsrechter: C. Ruperti

Spakenburg: Andre Krul; Sten Vreekamp (88. Eric Veerman), Kelvin Maynard (46. Niels Buitenhuis), Tim Sanders, Christian Supusepa; Nick Tol, Michael Lanting, Philip Ties, Joey Belterman;  Olivier Pilon (25. Mike Ahrens), Thijs Hendriks

Excelsior Maassluis: Jean Paul van Leeuwen, Hamit Alptekin (75. Robin van der Ende), Daan Smith, Niels Redert, Kilian Berkhout (73. Daniel Furtado Oliviera), Daan Blij, Dean van Ooijen, Adair Veiga Lopes (65. Vincent van den Berg), Kevin Dercks, Vincent van Dorp, Sefa Kurt

Gele kaarten: Kevin Dercks, Sefa Kurt (Excelsior Maassluis).
Rode kaarten: Tim Sanders (Spakenburg)