gemaakt op : 02 oktober 2016

Spakenburg moet ook buigen voor AFC

Spakenburg heeft zaterdag de tweede nederlaag op rij moeten incasseren. Na het beschamende verlies tegen Koninklijke HFC, moesten de Blauwen op de Westmaat uiteindelijk met 1-2 buigen voor AFC. Gezien het vertoonde spel gingen de Amsterdammers verdiend met de drie punten naar huis. Maar wat als Danny van den Meiracker bij een 1-0 voorsprong in de 78e minuut de penalty wel had benut? Dan had Spakenburg ook zomaar de drie punten in eigen huis kunnen houden. Hoe onterecht misschien ook.

IMG_5041.JPG

In vergelijking met de wedstrijd tegen HFC had trainer Hans van de Haar één wissel doorgevoerd. Robby Holder startte op de linkerflank, waardoor Olivier Pilon op de bank moest plaatsnemen. Holder stond symbool voor het spel van Spakenburg in de eerste helft. De Blauwe buitenspeler moest meer in de achtervolging op rechtsback Marien Willemsen, dan andersom. De voormalig Spakenburgspeler Willemsen onderstreepte daarmee – zeker in de eerste helft – de aanvallende speelstijl van AFC. Met de behendige spelers Biberoglu en Grootfaam op de flanken en Sutorius achter de diepe spits Koopman was het team van trainer Ton du Chatinier sterker dan de Blauwen.

In de 3e minuut hadden de Amsterdammers op 0-1 moeten staan, maar Kulhan schoot in vogelvrije positie op de paal. Terwijl de Amsterdammers goed combinatiespel lieten zien, was het spel bij de Blauwen soms te onrustig. Het eerste gevaar van Spakenburg ontstond in de 10e minuut. Danny van den Meiracker ontving een diepe bal, waarbij het alle schijn had dat aanvoerder Jansen in de eigen zestien de bal met de hand beroerde. Scheidsrechter Pérez wilde echter niets van een penalty weten. En terwijl AFC het betere veldspel liet zien en ook voor dreiging zorgde, was het Spakenburg dat twee kansen kreeg. Holder liet een voorzet vanaf links los, die half werd verwerkt door de AFC-verdediging. De bal viel vervolgens voor de voeten van Van den Meiracker, die zijn harde inzet geblokt zag worden door goalie Zonneveld. Enkele minuten later kon de voormalige doelman van IJsselmeervogels een inzet van Philip Ties redelijk eenvoudig keren na een eerste goede aanval van Blauwe zijde.

IMG_5012.JPG

De grootste kans in het eerste bedrijf zou er uiteindelijk komen voor Tom Oostinjen. De middenvelder wist bij de tweede paal echter niet binnen te koppen na een strakke voorzet van Kees Tol. Aan de andere kant greep Ralp Dua uitstekend in, bij wederom een gevaarlijk omschakelmoment van AFC. De interceptie voorkwam een uitbraak in een ruime overtalsituatie.

Na een 0-0 ruststand begonnen beide teams ongewijzigd aan de tweede helft. Na tien minuten zonder enige opwinding, leek Koopman na een mooie aanval van AFC de score te openen. De assistent-scheidsechter stond echter met zijn vlag omhoog voor buitenspel. Aan de andere kant sloot Dua een rush af met een schot op de goal, die Zonneveld niet in de problemen bracht. Met ruim een uur op de klok zouden de Blauwen uiteindelijk – en redelijk uit het niets – op voorsprong komen. Nadat eerst Biberoglu nog voorlangs de goal had geschoten van Theo Timmermans, opende in de tegenaanval Tom Oostinjen de score. De sterke middenvelder ontving de bal van Van den Meiracker, dribbelde de zestien in, kapte zijn tegenstander uit en vond met een schot met zijn linkerbeen de korte hoek.


De voorsprong zorgde niet voor rust in het Blauwe spel. Met name de middenvelders van Spakenburg kwamen in de problemen, doordat ze gedurende de wedstrijd met hun krachten moesten smijten om alles te kunnen belopen. AFC bleef dreigend, maar kwam een fase lang ook niet tot grote kansen. Die kreeg Spakenburg wel in de 78e minuut. Van den Meiracker kopte uit een corner op de hand van Jansen, waarna de bal op de stip ging. De spits ging zelf achter de bal staan en zag zijn inzet via de buitenkant van de paal naast gaan. In plaats van 2-0 stond het vervolgens vijf minuten later 1-1. Invaller Matthijs vond met een verwoestende pegel de kruising. De bal kaatste terug het veld in, waar AFC attenter was en Koopman van dichtbij kon scoren. Drie minuten voor tijd kwam AFC zelfs op voorsprong. Matthijs vond Van den Brink – een andere invaller – die in de zestien mocht draaien en vervolgens kon afronden.


Daarmee kwam een einde aan een wedstrijd waarin Spakenburg wel kansen kreeg, maar voetballend toch wel werd overtroefd door AFC. Na een goede serie wedstrijden lijken de Blauwen enigszins van slag. Volgende week kan Spakenburg de rug weer rechten op bezoek bij VVSB.Interviews