gemaakt op : 05 februari 2017

Spakenburg pakt strijdend een punt tegen Jong Vitesse

Een strijdend Spakenburg heeft zaterdag op de eigen Westmaat met 2-2 gelijkgespeeld tegen Jong Vitesse. De Blauwen kwamen in de tweede helft op achterstand (goal Alexander Büttner), maar via twee doelpunten van Olivier Pilon leek de eerste driepunter van dit jaar aanstaande. Vlak voor tijd kopte invaller Cali Daniel echter onhoudbaar binnen, waardoor de Blauwen met een punt genoegen moesten nemen.

Spakenburg begon zaterdag tegen Jong Vitesse met twee spelers die hun debuut zouden maken. In het doel stond André Krul en in het centrum van de verdediging maakte Kelvin Maynard zijn eerste minuten voor de Blauwen. Krul liet direct zien een versterking te zijn; de goalie straalde rust uit en liet met enkele fraaie saves zijn kunde zien. En ook Maynard kon terugkijken op een geslaagd debuut (ruim een uur gespeeld, na een overtreding op hem moest hij ogenschijnlijk licht geblesseerd het veld verlaten). Ralph Dua maakte na enkele weken blessureleed zijn rentree en deed dat direct met verve, door in het verdedigingscentrum een foutloze wedstrijd te spelen. Tegenover de komst van Dua stond de afwezigheid van veel geblesseerde spelers (ook Thijs Hendriks meldde zich in de overvolle ziekenboeg) en ook Philip Ties ontbrak zaterdag vanwege een schorsing.

IMG_2034.JPG

Met nog geen minuut op de klok kreeg Spakenburg de eerste kans. Uit een voorzet van Olivier Pilon kwam de bal voor de voeten van Niels Buijtenhuis. Vlak voor de goal vond de middenvelder niet de rust en schoot over. Niet veel later moest doelman Krul voor het eerst handelend optreden op een schot van Mitchell van Bergen. De Blauwe goalie pareerde knap. Na 8 minuten leek Jong Vitesse op voorsprong te komen. Yuning Zangh ontving bij de tweede paal de bal, maar de spits kon de weelde van een leeg doel niet aan en schoot over.

De Arnhemmers hadden het betere van het spel, waarbij Arshak Koryan één van de uitblinkers was. Andere opvallende spelers aan de zijde van Jong Vitesse waren Kevin Diks (overgekomen van Fiorentina) en uiteraard Alexander Büttner (ex-Manchester United en Dinamo Moskou). De laatste liet zich gaan tijdens een akkefietje met Adi Dragonovic en mocht van geluk spreken dat scheidsrechter Bijl het afdeed met een gele kaart voor beiden.


De eerste helft ging overigens voorbij zonder verdere hoogtepunten. Op eentje na dan. Pilon werd vlak voor het rustsignaal aan de rechterkant gelanceerd, liet de bal een keer stuiteren en schoot verwoestend de bal richting de kruising. De doelman van Jong Vitesse ranselde de bal daar uiteindelijk knap uit.

De tweede helft begon Spakenburg – spelend in een 4-4-2 – met Eric Veerman voor Niels Buijtenhuis. En al snel na rust moesten de Blauwen een domper incasseren. Met een fraaie actie speelde Büttner zich vrij, waarna hij met een ziedend schot vanaf randje zestien de verre hoek vond. Een achterstand die Spakenburg snel te boven kwam, want na 53 minuten stond de 1-1 op het scorebord. De sterk spelende Nick Tol en Kelvin Maynard zette druk op de zestien van de jonge Arnhemmers, waarna de bal voor de voeten kwam van Maynard. Die vond met een pass Pilon, die vanaf rechts de bal in het dak van het doel joeg. De gelijkmaker leek overigens van korte duur, want twee minuten later kreeg Zhang wederom een dot van een kans. Maar opnieuw lukte het de spits om voor een leeg doel naast te schieten.

IMG_2009.JPG
Met inmiddels Ismo Vorstermans voor Maynard in het veld, kwamen de Blauwen op een ‘goedkope’ wijze op voorsprong. Pilon leek met een ogenschijnlijk correcte sliding van Miazga gestopt te worden, maar arbiter Bijl wees naar de stip, niet zijn eerste twijfelachtige beslissing. Pilon nam vervolgens zelf de penalty en via de paal knalde de bal binnen, zijn twaalfde doelpunt van het seizoen. Met man en macht en met een bewonderenswaardige instelling trachtte Spakenburg de winst over de streep te trekken. Daar had het overigens enkele reddingen van Krul voor nodig. Vlak voor tijd viel echter alsnog de gelijkmaker. Cali Daniel, als invaller koud in het veld, kopte binnen uit een vrije trap. In de slotfase kregen beide teams nog kans op de winst, maar gescoord zou er niet meer worden.

De Blauwen bevinden zich daardoor momenteel op de 13e positie in de Tweede Divisie. De clubs in de subtop en onderste regionen staan enorm dichtbij elkaar, waardoor het elke week stuivertje wisselen zal zijn. Met de getoonde mentaliteit tegen Jong Vitesse en de hopelijk snelle terugkeer van enkele geblesseerden, moet het de Blauwen lukken om zich snel veilig te spelen. Te beginnen volgende week als uit wordt gespeeld tegen UNA.

Spakenburg – Jong Vitesse 2-2 (0-0)
50. Büttner 0-1
53. Pilon 1-1
66. Pilon 2-1 (penalty)
88. Daniel (2-2)

Scheidsrechter: Dhr. Bijl
Gele kaarten: Draganovic, Ahrens (Spakenburg), Büttner, Zhang, Miazga (Jong Vitesse)
Toeschouwers: 1.400

Opstelling SV Spakenburg:
André Krul; Adi Dragonovic, Ralph Dua, Kelvin Maynard (62. Ismo Vorstermans), Christian Supusepa, Nick Tol, Michael Lanting, Mike Ahrens, Niels Buijtenhuis (46. Eric Veerman), Olivier Pilon, Robby Holder