gemaakt op : 20 november 2016

Strijdlustig Spakenburg pakt punt in Maassluis

Tegen de regerend algeheel amateurkampioen Excelsior Maassluis wisten de Blauwen een punt te pakken in een wedstrijd die vanaf het begin al kapot was gemaakt door de scheids.

In de tweede minuut werd de nummer 17, Dercks, van Excelsior gelanceerd richting keeper Arends. De doelman van Spakenburg kwam als winnaar uit de bus in dit duel. Tijdens het uit de lucht plukken van de bal toucheerde beide spelers elkaar, waardoor Dercks op de grond belandde. In de terugloop van Arends met de bal in de handen kruiste de spelers elkaar en was er weer lichamelijk contact. Plots lag Dercks weer op de grond nadat Arends in de loop zijn knie optrok. Nadat enkele Excelsior spelers de handen in de lucht staken trok de scheids pardoes de rode kaart voor de Blauwe goalie. Daarnaast ging ook de bal nog op de stip. Al met al toch een opmerkelijk gebeuren, daar de scheids wellicht de boel had kunnen afdoen met een gele kaart en praatje met beide betrokkenen.

Maar de realiteit was dus nog 90 minuten met tien man en een penalty. Timmermans kwam op de goal te staan en Kees Tol was het “slachtoffer” en mocht plaatsnemen op de bank. Timmermans liet meteen zijn waarde zien door de penalty te stoppen. Een stukje gerechtigheid zullen we maar zeggen. In de fase erna was het duidelijk dat beide teams even moesten wennen aan de nieuwe situatie. Spakenburg hield de ruimtes klein en probeerde via snelle uitbraken voor de goal te komen. Dat lukte en aantal keer, waarbij de kans van Pilon de grootste was in de eerste helft. In de 39e minuut wist Lanting met een mooie bal Pilon te bereiken die zijn tegenstander te slim en te snel af was. Na het omspelen van de keeper was alleen de hoek net te lastig om te kunnen afronden, tevens was de geklopte speler richting de doellijn gelopen om daar de bal te kunnen wegwerken. Vijf minuten later was het wel raak aan de andere kant. Vincent v/d Berg wist te profiteren van Spakenburgs balverlies op het middenveld. De sterke spits van Excelsior wist daarna op te stomen richting de 16 en kon met een geplaatst schot Timmermans verschalken. Met de 1-0 werd ook de kleedkamers opgezocht door beide teams.

In de tweede helft moest Spakenburg dus op jacht naar de gelijkmaker. Die tweede helft liet zich overigens kenmerken door weinig verheffende momenten. Excelsior leek het wel goed te vinden en probeerde via spaarzame momenten de voorsprong te vergroten. Daartegenover stond een goed georganiseerd Spakenburg dat met strijd en inzet wat probeerde te doen aan de achterstand. Opmerkelijk was nog wel dat Mike Ahrens na een duel door een op de grond liggende speler van Excelsior werd gelanceerd, nadat deze speler beide benen gestrekt omhoog stak. De scheids zag in deze, op zijn zachtst gezegd, vreemde actie geen kaart van welke kleur dan ook.

De eerder genoemde strijdlust en inzet werden uiteindelijk beloond in de 84e minuut. Na wat kansen uit voornamelijk dode spelmomenten wist Niels Buijtenhuis vanuit een ingooi de bal tegen de touwen te werken. Na de 1-1 wist Spakenburg nog bijna de voorsprong te pakken nadat Holder in de 16 de bal voor zijn voeten kreeg. Oog in oog met de keeper stond hij klaar om een schot te lossen, maar een alerte speler van de Tricolores kon de bal ternauwernood wegwerken, waardoor de kans verloren ging. Danny v/d Meiracker kon de afgeslagen bal nog oppikken, maar ook hij kon de bal niet op het doel werken. Daarmee bleef de stand dus op 1-1 staan en moesten beide ploegen zich tevreden stellen met een punt.

Voor Spakenburg, dat een volle wedstrijd moest spelen met tien man, een knappe prestatie. De Blauwen kunnen dus tevreden terugkijken op de laatste twee wedstrijden en zullen de lijn van goed voetbal (vooral tegen TEC) en strijdlust (in beide afgelopen wedstrijden) moeten zien door te zetten. Volgende week wacht Kozakken Boys en dit is tevens weer een uitwedstrijd. Het duel op de Zwaaier begint om 15:00 uur. Tot dan!

Marijn de Graaf