gemaakt op : 24 apr. 2018

HET BLAUWE BREIN

In zijn geweldige boek Het Idiote Brein beschrijft auteur Dean Burnett de gekke trekjes van het menselijke brein. Vooral het stuk over de effecten van alcohol zijn interessant om te lezen. Dat het wat met je doet is duidelijk geen nieuws, maar hoe het nou precies werkt is wel leuk om te weten. De eerste functies die gaan haperen zijn de meest complexe: sociale etiquette en spraak sneuvelen als eerste. Evenwicht volgt later, maar de meest basale functies houden het by far het langste vol. Je hartslag en ademhaling houden het redelijk lang uit bij een avondje doorzakken, het zijn onze meest robuuste en verankerde breinfuncties.

Wat deze eerste inleidende alinea met Spakenburg te maken heeft? Nou dat zit zo: dit weekend ben ik met een groepje naar Londen gereisd om te kijken naar de West-Londense derby tussen Brentford (rood-wit) en QPR (blauw-wit in horizontale banen). Omdat ik Griffin Park graag nog wilde zien voordat het gesloopt gaat worden, belandden we bij Brentford.

Toen ik de groep vertelde dat we moesten gaan doen alsof we echt voor rood-wit stonden te juichen gingen er een paar wenkbrauwen omhoog. ´Ik juich voor QPR dan. No way dat ik voor rooien ga juichen! Dan stompen ze me maar in elkaar!´

De soep werd uiteindelijk niet zo heet gegeten; we stonden wel degelijk te juichen. Je moét  wel meeleven als je op een tribune staat met 3500 gespannen supporters. Zelfs erkend voetbalhaters hadden staan springen bij de openingsgoal van Sergi Canos.

QPR speelde deze uitwedstrijd net zo goed als Spakenburg momenteel maar scoorde vlak voor rust toch nog: 1-1. Toen gebeurde er iets geks: doelpuntenmaker Sylla besloot het thuispubliek uit te dagen door uitgebreid te gaan juichen voor de harde kern van Brentford, vlak voor onze neus.

Het lijkt met niet nodig om te zeggen wat er allemaal naar de man in het blauw-wit werd geroepen en geschreeuwd. Het volle uitvak richtte hun woede op deze wanker. Iedereen, behalve negen Spakenburgers. Dit weekend heb ik geleerd; je kan lang doen of het normaal is dat je rood bent, het interne blauwe basissysteem kun je niet uitzetten. Hoeveel je ook drinkt.

Stefan Koelewijn