gemaakt op : 16 feb. 2017

Vrijwilligers van Morgen

Zoals je weet, drijft iedere vereniging, culturele instelling of wat voor club dan ook op die ene belangrijke kurk waardoor de organisatie kan blijven draaien: dè vrijwilliger!

Wij kennen ze gelukkig ook bij ons geliefd SVS en als je dan bij hen te rade gaat, heeft het merendeel van al die vrijwilligers een voetbalcarrière achter de rug, rent nog actief achter de bal aan of is gewoon een groot liefhebber van het mooie spelletje.

Waarom die keus om ook in hun vrije tijd wat voor andere leden te betekenen? Welnu, besmet door het Blauwe virus en de verantwoordelijkheid willen nemen om SV Spakenburg bestaansrecht te geven. Maar natuurlijk ook vanwege de gezelligheid, de contacten en het plezier dat je er eraan beleeft. En als je dit laatste dan ook nog eens weet over te brengen op de ander geeft dit wederzijdse voldoening!

Aansluitend ga ik nu ‘in Zee (van der)’ met de KNVB die het rapport ‘Winnaars van Morgen’ uitbracht, van waaruit de pupillen de komende jaren nieuwe wedstrijdvormen krijgen voorgeschoteld. “Kinderen meer spelplezier geven, dat is waar we het voor doen, en de verenigingen omarmen dit”, aldus de Zeister bossen. Nou, ik behoor in ieder geval niet bij die ‘zogenaamde’ 82% van de clubs. En een grote landelijke sponsor is bereid tot de nodige ondersteuning. Oh ja, we gaan ook geen klassementen meer bijhouden, want dat geeft alleen maar spanningen en onplezierige situaties.

In mijn ogen wordt een verkeerde afslag genomen om het Nederlandse voetbal terug te brengen naar de top. Als je kinderen op jonge leeftijd zo lang mogelijk op kleine veldjes actief wil laten zijn met veel balcontacten, dan geef je ze op de training maar allemaal een bal of je zet genoemde wedstrijdvormen uit op het trainingsveld waar ze thuis horen. Maar de wedstrijd zelf is leidend, ongeacht de leeftijd. Die bepaalt hoe goed je bent en de dingen die je daar niet beheerst, daar ga je op trainen. Het spel zonder bal, het bewegen en het invullen van ruimte is zó belangrijk. Techniek, tactiek en samenspel zijn de ingrediënten voor ons voetbal. Mijn geliefde spelletje binnen de jeugd wordt de kop ingedrukt, evenals de gedegen opgezette jeugdopleiding. We hebben gewoon goede trainers nodig bij de jeugd. Zit er een campagne achter van de sponsor …………….?

Je kweekt op deze manier alleen maar balverliefde voetballertjes die acties en goals willen maken. Je hebt namelijk ook voetballertjes die dit niet in zich hebben, zij tonen niet zoveel initiatief, zij lopen vrij en bieden zich aan, maar krijgen nooit de bal toegespeeld. Komen waarschijnlijk ook nooit in een selectieteam, maar om ze erbij te houden, moeten ze er wel van jongs af aan plezier aan beleven.

Vooral door dit laatste blijven ze lid, blijven ze wekelijks naar het voetbalveld komen en behoud je ze ook t/m een B2, A2, senioren 5, 6, 7. Anders haken deze, misschien beperkte, voetballers voortijdig gefrustreerd af, jammer! Want juist zij zijn onze vrijwilligers van morgen!

Ik kan ze bij legio opnoemen die zo gereild en gezeild hebben en nu in alle geledingen wel terug te vinden zijn en vrijwillig iets doen voor de ander en hun cluppie, bij wie hij/zij met plezier is geworteld.

‘Winnaars van Morgen’ behelst het propageren van topsport en de noodzakelijke scheiding met de breedtesport (lees: plezierig voetballandschap) zie ik niet terug; dit moet je dan ook niet van ons willen afpakken. Als wij als SV Spakenburg na 85 jaar ook 100 jaar en meer willen worden, moet je nu al werken aan ‘Vrijwilligers van Morgen’, met plezier en gezelligheid aan de basis.

Gert van Dijk