Hoe het begon
Ooit heeft SV Spakenburg als veldvoetbalvereniging een korfbal-, basketbal- en gymnastiekafdeling gekend. Sinds het afgelopen seizoen kent onze vereniging weer een nieuw fenomeen, overigens sterk gerelateerd aan datgene wat we al jaren uitdragen, namelijk de voetbalsport.

Nadat in het seizoen 2012/2013 één damesteam onder de vlag van SV Spakenburg meedeed aan de zaalvoetbalcompetitie in onze regio, kende de afgelopen voetbaljaargang voor het eerst in de geschiedenis van onze ruim 80-jarige vereniging een heuse zaalvoetbalafdeling. 

Seizoen 2013/2014
Aangezien Gert van Dijk in het verleden zelf aan de wieg stond van de plaatselijke zaalvoetbalvereniging Vebo’78, werd hij bij zijn eerste voorlopige aanstelling als secretaris (maart 2013) zo links en rechts al met de nodige verzoeken geconfronteerd om zaalvoetbal bij Spakenburg mogelijk te maken voor meerdere teams.

Dit leidde in overleg al snel tot een afdeling met in totaal 3 damesteams en 4 herenteams welke in genoemd seizoen als SV Spakenburg naam gingen maken in de zaalvoetbalcompetitie van district West 1 KNVB. Naast het bestaande damesteam kwam er een damesteam over van Sparta Nijkerk en werd een nieuw vrouwenteam in het leven geroepen. Bij de heren werd er gestart met 1 nieuw team, kwamen er twee over van Vebo’78 en één van Sparta Nijkerk.

Onze sporthal ‘’De Stormvogel’ was al wel bekend met zaalvoetbal, want we verhuurden al heel wat jaren een aantal uurtjes in de avonden aan de KNVB, die deze dan vulde met teams van buitenaf. Het afgelopen seizoen gold dit m.n. voor de maandag-, donderdag- en vrijdagavond, waarbij al onze teams nu voor hun thuiswedstrijden gewoonweg konden worden ingedeeld in onze eigen hal. De dames gaven de voorkeur aan de donderdag en de heren aan de vrijdag. Dit laatste betekende dat ook onze Sporthalbar weer openging op de vrijdagavond.

Meestal stelt de KNVB de zaalvoetbalscheidsrechters vast, maar soms komt het voor dat men zelf voor een scheids moet zorgen. Dit heeft tot nu toe niet tot problemen geleid.

Naast een flink aantal nieuwe leden, werd ook het lidmaatschap van ondersteunende leden die wilden gaan zaalvoetballen, omgezet in een actief lidmaatschap en dus inkomstenverhogend. Op de eerstvolgende Algemene Ledenvergadering (september 2014) zal overigens een voorstel worden gedaan voor een aanpassing van de contributie voor leden die zowel op het veld als in de zaal actief zijn. Het is begrijpelijk dat zaalvoetballen onder auspiciën van de KNVB natuurlijk wel de nodige kosten met zich meebrengt.

En we hebben bij de start van dit seizoen zelfs kunnen bewerkstelligen dat vier van de zeven teams ook gebruik konden maken van een trainingsuurtje op de maandag. Verder beschikt ieder team over een bal, bidons en heeft men toegang tot een speciale zaalvoetbalkast in ‘De Stormvogel’ met de nodige attributen. Verder werken we uiteraard met officiële KNVB-spelerspassen, waarbij, evenals op het veld, een visuele controle plaatsvindt.

Roos Vermeer, actief als wedstrijdsecretaris bij de jeugd, heeft in genoemde functie deze taak ook voor de afdeling zaalvoetbal voor haar rekening genomen. In tegenstelling tot het veldvoetbal worden de wedstrijdformulieren nog steeds handmatig verwerkt i.p.v. digitaal. Maar al met al hebben we de organisatie goed staan.

Ook zijn we blij met de aanwezigheid van de sporthalbeheerders tijdens de te houden trainingen en wedstrijden, zodat er het nodige toezicht is.

Wat de kleding van de teams betreft, gold genoemd seizoen nog enigszins als een overgangsjaar. Zoals gebruikelijk bij Spakenburg dienen senioren de kleding zelf te verzorgen, zo mogelijk m.b.v. een sponsor. Aangezien sommige teams, die van elders overkwamen, net nieuwe kleding hadden aangeschaft, hebben we hierover niet moeilijk gedaan. Eén team was net aan nieuwe kleding toe en de nieuwe teams voldoen al aan onze kledinglijn, lettend op de afgesloten overeenkomst met het merk Macron. Zoals het er nu naar uitziet zal nog één team van het toegestane tweede overgangsjaar gebruik maken teneinde dan m.i.v. 2015/2016 als laatste team ook in het bekende Spakenburgtenue te gaan spelen.

Alle teams hebben een redelijk goed seizoen gedraaid met een eindklassering in de middenmoot of bij de eerste vijf. Dames 1 heeft het zelfs heel ver gebracht in de strijd om de districtsbeker en werd in de kwartfinale nipt uitgeschakeld. Eén herenteam is overigens tussentijds gestopt, aangezien men te weinig ‘personeel’ kende.

Seizoen 2014/2015
In het seizoen 2014/2015 hebben we wederom een uitbreiding van teams met 3 herenploegen (twee nieuw te starten teams en één team komt over van ASC Nieuwland), zodat we in totaal op 3 dames- en 6 herenteams zitten.

Het leek er even op dat er nog 2 herenteams bij zouden komen, maar zij konden de deadline van 15 juni jl. niet halen. Een team behoort toch wel uit zeven spelers en een keeper te bestaan, omdat de avonden waarop een uitwedstrijd wordt vastgesteld heel verschillend kan zijn. En tja, men heeft ’s avonds ook nog wel eens andere verplichtingen.

Gezien hun enthousiasme echter, blijven we nauw contact met hen houden, want hopelijk lukt het ze om het seizoen hierop wel de blauwe zaalvoetbalkleuren te gaan dragen.    

We hopen voor een ieder op een mooi, succesvol en plezierig zaalvoetbalseizoen!

Voor nadere informatie kan men terecht bij Gert van Dijk.