gemaakt op : 04 september 2017

Affur de rucloamebordu (83)

Achter de reclameborden is een kroniek van niet alledaagse gebeurtenissen rondom het sportveld. Opmerkelijke en minder opmerkelijke zaken passeren hierin de revue.

Ûût en thûûs (deel 2)
Enkele edities terug schreef ik ook over het verschil van resultaat in uit- en thuiswedstrijden al kwam dat hoofdzakelijk vanuit het onderbuikgevoel. Ik heb daar maar eens een vervolg aan gegeven en als een volleerd onderzoeksjournalist de uitslagen van de uitwedstrijden er eens op nageslagen.

In 6 seizoenen Topklasse en 1 seizoen 2e Divisie zijn in totaal 107 uitwedstrijden gespeeld. Daarvan heeft Spakenburg er 44 in winst weten om te zetten oftewel een percentage van 41,1. Hoe verhoudt zich dat nou ten opzichte van andere clubs? Hiervoor heb ik de uitslagen van Barendrecht, GVVV en Kozakken Boys eveneens onder de loep genomen en die wijken, als het op een langjarig gemiddelde aan komt, niet eens zo gek veel af van Spakenburg: Barendrecht 42,1%, GVVV 41,3% en Kozakken Boys 46,8%. Bij deze eerste, voorzichtige conclusie moet wel worden vermeld dat er bij Spakenburg 2x een kampioenschap mocht worden genoteerd en 2x over een tweede plaats. Barendrecht bijvoorbeeld, is in die 7 seizoenen eenmaal 2e geworden en voor de rest eindigde het in de middenmoot, zowel boven-, midden- als onderin. Het gemiddelde van Spakenburg is er dus niet bepaald één van een topclub maar van een kleurloze middenmoter.

Kijk je alleen naar de laatste 2 seizoenen, 32 uitwedstrijden in totaal, dan is het verschil schrijnend. Slechts in 7 wedstrijden wist Spakenburg buitenshuis een ouderwetse 3-punter te halen, oftewel 21,7%. GVVV deed het met 34,4% ook niet bepaald best, Kozakken Boys scoorde 40,6% aan winstpartijen en Barendrecht zelfs 43,7%.

Dit seizoen hebben wij tot nu toe 4 uitwedstrijden gespeeld: Sparta Nijkerk, ADO’20, Blauw Geel ’38 en ASWH. Aantal winstpartijen: 0.

Hiermee wil ik onze Blauwen zeker geen uit-complex aanpraten, nee, sterker nog, ik vrees dat wij hem helaas al hebben.

Tijmen Beekhuis


Jaap Bax
Het waren de jaren ’70 en ’80. Om op de hoogte te blijven van de verrichtingen van onze Blauwen lag ik op zaterdagmiddag met m’n oren gekluisterd aan de radio, wachtend op het markante stemgeluid van Jaap Bax. De verslaggever was na zijn carrière bij NOS Langs de Lijn in dienst bij de NCRV voor het programma Zaterdagsport. Destijds had ik nooit kunnen vermoeden dat ik één keer, als collega notabene, oog in oog stond met deze icoon uit de radiosportjournalistiek.
Medio jaren ’90 was mijn persoontje radioverslaggever bij de Lokale Omroep Spakenburg. Ik was op een waterkoude novemberdag ingeroosterd voor de wedstrijd VVOG -  Spakenburg. Helaas was het mij niet gelukt om een vaste telefoonlijn te reserveren. De twee beschikbare lijnen waren toegezegd aan Omroep Harderwijk en RTV Utrecht.
In die tijd stond mobiele telefonie nog in de kinderschoenen. Maar niet voor Wouter Koelewijn, één van de oprichters van de LOS en vanaf zijn geboorte al bezig met communicatie en techniek. Wouter, de afgelopen jaren dj tijdens het Blauwe Oktoberfest, was altijd bezig met de nieuwste communicatieapparatuur en gadgets. Het was voor mij een wereld waar ik helemaal niets van begreep.
‘Jij hebt geen vaste lijn nodig’ zei Wouter veelbetekenend en overhandigde mij vervolgens een telefoon die bevestigd was op een soort schoenendoos. Het gevaarte woog zo’n 5 kg. Na een korte instructie van Wouter reed ik richting Sportpark Strokel. ‘Voorzichtig’, ‘accu’ en ‘van mijn werk’ waren de enige woorden van Wouter die ik nog kon herinneren toen ik de bestuurskamer van VVOG binnenstapte. Op het moment dat ik met een gastvrij kopje koffie de opstellingen van beide teams doornam kwam een oude heer op mij afgelopen. Chique gekleed, haren onberispelijk gekamd en een vriendelijke oogopslag. Jaap Bax ten voeten uit.
Heel beleefd informeerde hij naar mijn telefoon want zoiets had hij nog nooit gezien. Hij riep wat collega’s erbij en vroeg vervolgens belangstellend aan mij voor welke omroep ik werkte. Mijn antwoord bracht al wat ongeloof bij Jaap Bax teweeg. Maar toen ik geen uitleg kon geven over mijn state of the art ‘zender’ sloeg ongeloof bij Jaap om in irritatie. Ik probeerde de situatie nog te redden maar elk woord dat ik extra toevoegde aan mijn onsamenhangende verhaal maakte alles alleen nog maar meer ongeloofwaardiger. Jaap Bax, pater familias der radioverslaggevers van het zaterdagamateurvoetbal, was helemaal klaar met het stuntelende amateurtje uit Spakenburg en zei ‘besodemieter je schoonmoeder maar’. Vervolgens draaide hij zich om en verdween in de menigte.

Twee weken geleden overleed Jaap Bax op 91-jarige leeftijd. Het bericht van zijn overlijden ontving ik op mijn mobieltje.


vorig seizoen
Spoedcursusje verwerking tegenvallende seizoenopening:
- vorig seizoen zouden niet wij de 1-0 hebben gescoord maar ASWH en ONS Sneek
- vorig seizoen zouden wij een onterechte penalty tegen hebben gekregen
- vorig seizoen zou Olivier Pilon niet gescoord hebben maar geblesseerd zijn uitgevallen
- vorig seizoen zou er een speler van ons disciplinair geschorst zijn
- vorig seizoen zou Sten Vreekamp geblesseerd zijn afgehaakt
- vorig seizoen zouden wij een rode kaart hebben moeten incasseren
- vorig seizoen zouden wij niet in de laatste minuut tegen ASWH gescoord hebben
- vorig seizoen zouden wij een penalty hebben gemist
- vorig seizoen zou de pijp na 70 minuten leeg zijn geweest
- vorig seizoen zou er gedoe zijn geweest over wie er nou aanvoerder moet zijn
- vorig seizoen zou de reservebank volledig bezet zijn geweest met spelers uit het 2e
- vorig jaar zou er veel heisa zijn geweest over het vertrek van Ralph Dua
- vorig seizoen zou onze keeper geblesseerd zijn geraakt terwijl er al 3 keer was gewisseld
- vorig seizoen zou er alweer een praatsessie zijn belegd
- vorig seizoen zouden ASWH en ONS Sneek ver in blessuretijd de winnende treffer hebben gescoord

Dit seizoen wordt alles beter.

Hille Beekhuis