gemaakt op : 21 februari 2019

Affur de rucloamubordu (115)

Jauke d’r in!

Mijn debuut in Spakenburg 1 zal ik niet zo snel vergeten. Toch moeten wij daarvoor wel bijna 34 jaar terug de tijd in. In het seizoen dat de Blauwen alles wonnen wat er maar te winnen viel, werd ik medio juni 1985 als A-junior uitgenodigd om deel uit te maken van de selectie. Spakenburg was als bekerwinnaar van district West 1 gastheer van een toernooitje met nog twee districtbekerwinnaars.
De eerste van de twee wedstrijden mocht ik vanaf de bank toekijken. Eén van mijn beste vrienden destijds (en dat is hij nog altijd), Herman van den Bor, zat op de oude hoofdtribune, pal achter onze dug-out. Om de 10 minuten galmde het over het veld en de tribune: “Tijmen d’r in, Tijmen d’r in” luidkeels geroepen door, jawel, Herman. Zijn smeekbede werd door trainer Piet van den Ham uiteindelijk verhoord want de tweede wedstrijd, tegen Urk, mocht ik in haar geheel spelen. Het was niet bepaald een droomdebuut want de wedstrijd ging met 1-2 verloren. Dat mocht voor mij de pret niet drukken, want ik had namelijk mijn debuut gemaakt in MIJN Spakenburg.
Terug naar zaterdag jl. Het is bekend dat Spakenburg het een poosje moet stellen zonder eerste doelman Leon ter Wielen. Jordy Deckers is zijn logische vervanger maar omdat Wouter Beukers tussentijds is verhuurd aan Jodan Boys, komen wij numeriek een mannetje te kort. Zoon Jauke, die doorgaans zijn wedstrijden in Spakenburg 2 speelt, mocht zodoende zijn (zit)debuut maken bij Spakenburg 1 en u mag gerust weten, daar was ik niet weinig trots op. 
Pal voor de wedstrijd tegen het elftal met de gelukszoekers van FC Lienden, tikte ik vriend en mede Vakkie D bewoner Herman op zijn schouder en herinnerde ik hem aan bovenstaand verhaal uit 1985. Een glimlach kon hij niet onderdrukken en in de rust kon hij het ook niet laten: “Jauke d’r in, Jauke d’r in”.

 

Tijmen Beekhuis


Handleiding voor ‘des keizers baard’


Het is nu wel zeker. Het is al langer duidelijk dat we dit seizoen geen kampioen worden. Die strijd zal gaan tussen buurman IJsselmeervogels en het Amsterdamse AFC. Met Katwijk en de Koninklijke HFC als outsiders. We hebben inmiddels ook een zodanig gat geslagen met de onderste plaatsen van de ranglijst dat we nu ook wel kunnen stellen dat we niet degraderen. Scheveningen, Barendrecht, Jong Almere City, FC Lienden en VVSB mogen dat met elkaar gaan uitvechten.
Wat nu? Hoe moeten wij, supporters, omgaan met de overige 12 wedstrijden? Want, of we het nou willen of niet, het zijn potjes die gaan of we 4e, 6e, 9e of pak’m beet 11e worden in de eindrangschikking. Willen we het nog een beetje interessant en aangenaam houden tijdens de komende wedstrijden dan vraagt dat een andere mindset, een andere benadering.

Daarom hieronder een handleiding voor de supporter die kijkt naar Blauwe wedstrijden ‘om des keizers baard’:
-  geniet van onze jeugdspelers Youri, Argjend en Jasper en benadruk voor jezelf dat het voor hen perfecte wedstrijden zijn om vlieguren te maken.
-  spelen we gelijk of verliezen we dan is dat jammer maar besef dat dit een drukkend dus gunstig effect heeft op de uit te keren wedstrijdpremies.
-  sla eens een wedstrijd over, kom na afloop naar het sportpark om de horeca-omzet op peil te houden, praat met je maatjes over de wedstrijd en ontdek dat je toch wel wat gemist hebt.
-  sla eens een wedstrijd over en bezoek een andere club, kom na afloop toch naar ons sportpark om de horeca-omzet op peil te houden en verwonder je over onze accommodatie.
-  sla een wedstrijd over, bekijk een andere wedstrijd en wellicht zie je een speler die een aanwinst is voor onze nieuwe selectie, kom naar het sportpark om de horeca-omzet op peil te houden en deel en passant je scoutingkennis met de leden van de TC.
- ga Blauwe zieltjes winnen en neem een kennis of collega mee naar een wedstrijd en confronteer hem of haar met de nu nog gemoedelijkere sfeer op ons sportpark.
- kijk eens rustig om je heen, dat kan nu, en verwonder je over al die vrijwilligers die zich op een zaterdagmiddag belangeloos inzetten om jou een leuke voetbalmiddag te laten beleven.
-  bezoek eens een wedstrijd van de A1 of het tweede, vraag je af welke speler het in zich heeft om door te groeien naar het eerste elftal en gebruik die kennis tijdens de wedstrijd van het eerste.
- lees je in over de tegenstander, verdiep je in de speelwijze en de tactiek en kijk of je dit terugziet op zaterdagmiddag.
- pas je wiskundige en/of statistische vaardigheden toe op de wedstrijd en noteer alles rondom corners, vrije trappen, wissels en al het andere wat te standaardiseren is, giet het in spreadsheets, tabellen en diagrammen, vergelijk het met de data van de andere wedstrijden en trek verrassende conclusies.
- moedig de vertrekkende spelers Cendrino Misidjan, Philip Ties, Tom Oostinjen, Giovanni Gravenbeek en Tom Menting aan en bezorg ze een mooi afscheid.

Tot snel langs de lijn.

Hille Beekhuis