gemaakt op : 03 april 2019

ADR | Affur de rucloamubordu (117)

Affur de rucloamubordu.
Achter de reclameborden is een kroniek van niet alledaagse gebeurtenissen rondom het sportveld. Opmerkelijk en minder opmerkelijke zaken passeren hierin de revue.

Wij, de onwetenden
Opeens verscheen het bericht in de media; ‘Roy Castien en Marlon Versteeg onderweg naar Spakenburg’. Binnen de kortste keren was het overal te lezen. Zelfs Koninklijke HFC, de huidige club van Castien, liet via een tweet weten dat hun speler de overstap maakt naar onze Blauwe club. Het wachten was vervolgens op de bevestiging van Spakenburg. We zijn inmiddels een paar dagen verder maar er is nog steeds niets te lezen op Spakenburg.com.

En dan, na weer een dag zonder nieuws op het officiële Blauwe kanaal, begint de twijfel te knagen. Klopt dit bericht wel? Is het fake news, bewust gelekt door een spelersmakelaar, concurrerende club of de speler zelf? Is het een slecht getimede 1 aprilgrap? Is de wens de vader van de gedachte en is die gedachte door de pers opgepikt als waarheid? Heeft iemand z’n belofte gebroken? Of juist z’n mond voorbij gepraat? Roept het medische dossier wellicht vragen op? Blijken er op het allerlaatste moment alsnog twee andere spelers beschikbaar te zijn waardoor er alsnog van deze transfers wordt afgezien? Is er een sponsor afgehaakt? Maakt dit transfernieuws onderdeel uit van een groter plan?
Allemaal aannames. Het echte verhaal, de feiten, kennen wij als supporters niet. Het enige wat wij, de onwetenden, kunnen doen is afwachten. En tijdens dat afwachten niet aan de haal gaan met allerhande speculaties.
Supporter zijn tijdens de radiostilte van een op handen zijnde transfer; een oefening in geduld en zelfbeheersing.

Samenvatting
Op dinsdag staan ze op de site van Fox Sports: de samenvattingen van de wedstrijden van het laatste voetbalweekend. Ik ben een trouwe kijker.
Inmiddels begin ik redelijk de sportparken van alle clubs te herkennen. Zo valt mij bij De Treffers uit Groesbeek de aangrenzende straat met moderne nieuwbouwhuizen op. In Hardenberg doen de overdaad aan reclameborden langs het gezellige veld van HHC bijna lachwekkend aan. Ook prachtig, de grote leegte van veld 2, direct achter het doel van het hoofdveld van de Koninklijke HFC. En achter de rechtergoal op sportpark De Adbijhof van FC Lienden, gezien vanuit het standpunt van de camera, komt steeds een reclamebord in beeld met de charmante tekst: ‘bakkerij Het Suikertuintje van De Betuwe’.
Dan het avondje VVSB. Op sportpark De Boekhorst trekt het scorebord met hyperactieve lichtkrant alle aandacht. Er is geen ontkomen aan. En in Maassluis bij Excelsior word je geconfronteerd met een flatgebouw en een vol parkeerterrein.

De sportparken van al deze clubs heb ik nog nooit bezocht. Ik moet het dus doen met de beelden van Fox Sports. Ik stond wel langs de lijn op andere velden, zoals die van GVVV, Kozakken Boys, Katwijk en Rijnsburgse Boys. De camerabeelden van die sportparken wijken af van het beeld dat ik bij deze velden heb. Het oog van een meelevende supporter registreert waarschijnlijk toch andere beelden dan een kille, zakelijke camera.

Bij het zien van al deze velden valt mij op dat geen enkel sportpark strak en professioneel oogt. Overal is wel iets bijgeplakt of aangebouwd. En juist dat onvolmaakte, het incomplete, het soms kneuterige, maakt het zo sympathiek. Aandoenlijk soms.

Dat oneindige bijveld naast het hoofdveld, die diarree aan reclameborden, die te aanwezige nieuwbouwstraat, dat onooglijke parkeerterrein. Het is houtje, touwtje. Maar dat is geen tegendeel van de 2e Divisie. Het is juist een onmisbaar onderdeel. 


Hille Beekhuis