gemaakt op : 28 oktober 2019

Bestuur SV Spakenburg: ‘Gedraag je, of blijf lekker thuis’

Als bestuur van SV Spakenburg willen we onze zorg delen over structureel, herhalend negatief gedrag van enkele ‘supporters’. Meest recente aanleiding daartoe is dat ons als vereniging wederom een factuur wacht, vanwege schade die door rookpotten is toegebracht aan het veld van IJsselmeervogels tijdens de derby.

Tijdens onze laatste bestuursvergadering hebben we voor de zekerheid toch maar opgezocht wat de betekenis is van het woord supporter. Het woordenboek zegt: iemand die een sportclub aanmoedigt, aanhanger is. En bij onze club hebben we er daar gelukkig héél veel van. Helaas zijn er ook een paar jongeren die zeggen supporter van de Blauwen te zijn, terwijl hun gedrag juist het tegenovergestelde bewijst. Ze bezoedelen de naam van onze vereniging met hun woorden en daden, vergallen steeds vaker het plezier van de échte supporters en jagen de vereniging ook nog eens op extra kosten. Kosten die wij – jij en ik als lid van de Blauwen – weer eens mogen betalen.

Als bestuur – als vereniging – tolereren we simpelweg niet dat sommige hardleerse jongeren onder het mom van ‘supporter’ het imago van SV Spakenburg besmeuren. Maar ook dat ze het plezier bij menig vrijwilliger en supporter van onze vereniging meer en meer verpesten. We hebben daarbij niet de illusie dat deze jongeren vrijwilligerstaken overnemen als voor vrijwilligers van onze club de maat straks écht vol is.

Waar hebben we het over? Onder meer over vier jongeren die zijn geschorst. Deze schorsing nemen ze ons niet in dank af, ondanks dat de opgelegde straffen onderbouwd zijn en niet voor kleine akkefietjes. Laten we vooral helder zijn: het bestuur wil het liefst niemand schorsen. Maar als recidive gedrag en de ernst van zaken soms steeds erger wordt, kunnen we maar een ding doen in het belang van SV Spakenburg: handelend optreden.

Het zou deze jongens sieren als ze in de spiegel gaan kijken, in plaats van in de slachtofferrol te duiken en verstorend gedrag blijven vertonen. En daarbij sympathisanten proberen te vinden, onder het mom dat hun als supporters onrecht is aangedaan. Daar bewijzen ze hun zogezegd geliefde club geen dienst mee. Het zijn geen supporters die aanmoedigen, maar de naam van SV Spakenburg te grabbel gooien met respectloze woorden en daden. Richting andere verenigingen, maar ook richting échte Blauwen. Te zot voor woorden.

De laatste daad die ons als vereniging op kosten jaagt is dat – ondanks een uitdrukkelijk verbod – er tijdens de derby rookpotten op het veld zijn beland. De rookpotten werden, ‘opgeleukt’ met wat spandoeken, als protest tegen het bestuur afgestoken. De schade aan het kunstgrasveld van IJsselmeervogels is weer daar en uiteraard ook de factuur die wij ontvangen van Stichting Exploitatie Sportpark De Westmaat voor het herstel ervan. Alhoewel we via camerabeelden de daders nog proberen te achterhalen – jezelf melden mag trouwens ook – is het leed echter al weer geschied.

Veel leden gaan inmiddels niet meer mee naar uitwedstrijden. Omdat ze de ongedwongen, gezellige en veilige sfeer missen van de zaterdagmiddagvoetbalbeleving. Omdat ze zich soms schamen voor de eigen ‘supporters’. Daarnaast zijn er vrijwilligers die beginnen te twijfelen of ze nog wel elke week geconfronteerd willen worden met de gedragingen van deze nep-supporters. En dan zijn er de extra kosten voor de vereniging, te wijten aan schandelijk en schadelijk gedrag.

Er zijn genoeg gesprekken gevoerd met enkele jongeren, maar soelaas biedt dat veelal niet. Het enige dat we  hopen is dat het gezonde verstand ooit eens boven komt drijven. En tot die tijd moet je maar gewoon lekker thuis blijven, als je moeite hebt je normaal te gedragen. Heel véél andere – échte – Blauwe supporters doe je daar een plezier mee, zoals ook de leden en vrijwilligers.

Maar ben je – of word je (alsnog) – een supporter zoals het woordenboek het zegt: Kom dan gezellig naar de Blauwen. Drink een biertje na afloop, neem een broodje kroket, mopper wat bij verlies, lach wat harder bij winst en voel je welkom in de Blauwe familie. Want ondanks de personen waar wij het hier over hebben zijn we een prachtige vereniging.  

Bestuur SV Spakenburg