gemaakt op : 14 mei 2018

Blauwe Botter Race 2018 onder optimale omstandigheden

Er waren 19 Botters nodig om de sponsors met personeel en zakenrelaties op de botters plaats te laten nemen. Maar voordat dit gebeurde werd er eerst gezamenlijk van een stevige lunch genoten. De hele sporthal was omgetoverd tot een gezellige zaal waarin iedereen plaats kon nemen aan een eigen tafel. Er was geweldig werk geleverd door het vrijwilligersteam van Frank Hartog, die deze dagen drukke tijden mee maakt met het horecateam. Nadat iedereen had genoten van een stevige lunch en welkom was geheten door “speaker” Sjaak Nel en door de voorzitter van de club, Klaas Hartog, kon worden gestart met het palaver. Daarin werden de sponsors die aan een tafel hadden plaats genomen gekoppeld aan een botter.

 

Kort voordat de teams met hun schipper richting de botters gingen nam Sjaak Nel nog één keer het woord. Een deel van de speech willen we u niet onthouden:

 

IMG_7620.JPG


“Luctor et Emergo” (Ik worstel en kom boven) En worstelen doen we. Al een paar weken lang. Op de whatsapp profielfoto van onze hoofdtrainer John de Wolf, zie je een afbeelding van een stoere visserman achter het roer van een botter in een kolkende en onvoorspelbare zee. Uitkijkend op het logo van SV. Spakenburg houdt hij stevig het roer in zijn handen, onvermurwbaar, recht op zijn doel af. Dat beeld is typerend voor onze club. Op de botter ons eerste team met John de Wolf aan het roer. Varend in een woeste zee, met “brommende” en “tottende” golven, maar onverstoorbaar op het doel af. Het kampioenschap! Elke week komen we een stapje dichter bij dit doel. De veilige haven is in zicht. Zaterdag wacht ons nog een lastige klip. Moeilijk te nemen in een woeste zee. Makkelijker in een rustige zee. Laten we met elkaar zaterdag allemaal achter het team gaan staan. Zodat we aanstaande zaterdag of misschien volgende week onze jongens groots kunnen onthalen in de veilige haven. En dat wij als SV. Spakenburg tegen de 3e divisie kunnen zeggen: “Veni vidi vice”; ik kwam, ik zag en ik overwon!

 

Na deze woorden werd iedereen een fijne wedstrijd toegewenst en ging men richting de botters. Het was weer een imposant beeld toen alle botters de haven verlieten. Direct nadat de botters de haven hadden verlaten gingen de motoren uit en werden de zeilen gehesen. Iedereen probeerde een mooie plaats te veroveren voor de vliegende start, maar niet iedereen lukte dat. Zodra het startsein was gegeven ontbrandde de strijd, waarbij de schippers elkaar geen millimeter ruimte meer gaven. Mede door een prachtige wind, werd het hele veld uit elkaar geslagen. Maar bij een race met deze botters is de botter voorop niet per definitie de winnaar. De eindstand werd mede bepaald door de handicap van een botter en dus bleef het belangrijk scherp te blijven aan boord totdat men de finishlijn had gepasseerd.


In tegenstelling tot voorgaande jaren voeren de botters niet helemaal de haven in maar meerde iedereen af aan de “hoge” kade tegenover de voormalige afslag. Het was een nostalgisch gezicht daar in de haven. Omdat het weer zo prachtig was bleef iedereen nog lang nagenieten op de botter waarop men had gevaren. Ze moesten uiteindelijk door de organisatie gemaand worden om richting de sporthal te gaan om het programma verder uit te voeren. Bij aankomst in de sporthal kon men genieten van een heerlijk haring die ter plaatse werd schoongemaakt. Ook waren er kibbeling en frites beschikbaar, waarvan flink gebruik gemaakt werd. De Blauwe Botter Race had de mensen hongerig gemaakt. Tijdens het nuttigen van het eten werden de aanwezigen vermaakt met muziek. 

 

Aansluitend na het optreden van Bob van Veen was er ook nog een loterij. Daarna werden er nog enkele items geveild, zoals een volledig verzorgde voetbalreis naar Barcelona. Volledig verzorgde bottertrips, verzorgde arrangementen bij een voetbalwedstrijd van Utrecht en FC Den Haag. Heel bijzonder was ook een geheel verzorgd VIP arrangement bij het NK schaatsen in Heerenveen (komende winter). Degene die dit veilingitem kocht is de hele dag te gast bij onze schaatstalenten, afkomstig van Eemdijk. De gebroeders Hoolwerf, die ook goed zouden scoren bij de botterrace, brachten dit bijzondere veilingitem in en de opbrengst daarvan, komt geheel ten goede van de club.

 

Tenslotte kon ook de einduitslag bekend gemaakt worden. Op de derde plaats was geëindigd de botter BU 32 met aan boord Heinen en Hopman. Op de tweede plaats was geëindigd BU 113 met aan boord Heineken. Op de eerste plaats de botter HN 11 met aan boord Bonneveld, zij mochten de bronzen botter in ontvangst nemen. Traditioneel bij de Blauwe Botter Race is de prijs voor de tiende plaats. De zogenaamde “Abram Muijs” bokaal werd gewonnen door HN 3 met aan boord Bakkerij van Diermen. De bokaal werd uitgereikt door de kleinzoon van Abram Muijs die naar zijn opa is vernoemd. 


Het bleef nog lang onrustig in sporthal de Stormvogel. Iedereen heeft genoten van het prachtige weer, van een spannende race met monumentale botters en van een zeer gezellig samenzijn in sporthal de Stormvogel.

 

SpakenburgTV was ook bij dit prachtige evenement aanwezig en maakte de volgende sfeervideo: