gemaakt op : 04 mei 2016

Blauwe Botter Race onder schitterende omstandigheden

Traditioneel is op de woensdag voor Hemelvaartsdag de Blauwe Botter race, maar omdat dit jaar de woensdag voor Hemelvaartsdag ook 4 mei was en dus dodenherdenking is er voor gekozen om de Blauwe Botterrace in 2016 te varen op dinsdag , 3 mei. Het was dit jaar de 13e editie en voor degene die zich zorgen maken om het getal 13 kwamen bedrogen uit. Het werd een schitterende race met schitterend weer in een schitterende ambiance. Het programma, zo blijkt al jaren, heeft zijn succes bewezen en ook dit jaar werd daar niet van afgeweken.

18 Botters waren er nodig om de sponsors met personeel en zakenrelaties op de botters plaats te laten nemen. Maar voordat dit gebeurde werd er eerst gezamenlijk van een stevige lunch genoten. Je kan je voorstellen dat voor zo’n groep mensen wel even wat eten ingeslagen moet worden. De hele sporthal was omgetoverd tot een gezellige zaal waarin iedere plaats kon nemen aan een eigen tafel. Er was weer geweldig werk geleverd door het vrijwilligersteam van Herman. Nadat iedereen had genoten van een stevige lunch en welkom was geheten door “speaker” Sjaak Nel kon worden gestart met het palaver. Daarin werden de sponsors die aan een tafel hadden plaats genomen gekoppeld aan een botter.  Met de woorden; “Ubi amici, ibidim opes” (Waar vrienden zijn, is tegelijk rijkdom) ging men richting de botter, want, zo stelde de spreekstalmeester Sjaak Nel; “vrienden zijn we vandaag met elkaar”.

Het was weer een imposant beeld toen alle botters de haven verlieten. Direct nadat de botters de haven hadden verlaten gingen de motoren uit en werden de zeilen gehesen. Iedereen probeerde een mooie plaats te veroveren voor de vliegende start, maar niet iedereen lukte dat. Zodra het startsein was gegeven ontbrandde de strijd, waarbij de schippers elkaar geen millimeter ruimte meer gaven. Mede door een prachtige wind, werd het hele veld uit elkaar geslagen. Maar bij een race met deze botters is de botter voorop niet per definitie de winnaar. De eindstand werd mede bepaald door de handicap van een botter en dus bleef het belangrijk scherp te blijven aan boord totdat men de finishlijn had gepasseerd. Eenmaal weer aan wal trok iedereen weer richting de sporthal Daar kon men genieten van een heerlijk haring die ter plaatse werd schoongemaakt. Ook was er kibbeling en frites beschikbaar, waarvan flink gebruik gemaakt werd. De Blauwe Botter Race had de mensen hongerig gemaakt. Tijdens het nuttigen van het eten werden de aanwezigen vermaakt met muziek van onze eigen huis DeeJee, DJ L&G Support, Die drei aus den ei en van de Gipfelpower. De laatste zijn wel bekend van onze oktoberfesten. Voor deze gelegenheid hadden de mannen zicht gestoken in het shirt van Spakenburg met daaronder een lederen hosen

Voordat de einduitslag van de race bekend werd gemaakt was er nog een spetterend optreden van een groep mannen uit Volendam met de naam Ancora. En net voor de presentatie van de einduitslag was er ook nog een loterij verzorgd door de supportersvereniging van de club. Prachtige prijzen waren er beschikbaar; niet alleen “de fles Sonnema” kon gewonnen worden maar ook een heus speenvarken en een prachtige fiets. Hoogtepunt was ook een veiling van een fiets in de kleuren van Sonnema, niet echt de kleur van de club, maar bracht wel het prachtige bedrag op van € 1.350,= een bedrag dat helemaal ten goede komt voor de verbouwing van de keuken in de kantine. Tenslotte kon ook de einduitslag bekend gemaakt worden.  Op de derde plaats was geëindigd de botter HN 3 met aan boord van bakkerij Diermen. Op de tweede plaats was geëindigd UK 67 met aan boord Randstad. Op de eerste plaats de botter UK 15 met aan boord EHI Stolle, zij mochten de bronzen botter in ontvangst nemen. Traditioneel bij de Blauwe Botter Race is de prijs voor de tiende plaats. De zogenaamde “Abram Muijs” bokaal was gewonnen door BU 113 met aan boord IM Project. De bokaal werd uitgereikt door de kleinzoon van Abram Muijs die naar zijn opa is vernoemd.

Het bleef nog lang onrustig in sporthal de Stormvogel en misschien kwam dat wel door het feit dat het een schitterende dag was. Iedereen heeft genoten van het prachtige weer, van een spannende race met monumentale botters en van een zeer gezellig samenzijn in sporthal de Stormvogel.

Bekijk de foto´s, deel 1
Bekijk de foto´s, deel 2
Bekijk de foto´s, deel 3
Bekijk de foto´s, deel 4