gemaakt op : 04 december 2017

Nederlands Politie elftal heeft zich geplaatst voor EK

Het Nederlands Politie elftal heeft zicht woensdagavond in een wedstrijd tegen hun Griekse collega’s op de Westmaat geplaatst voor de eindronde van Europese Kampioenschappen. Deze worden volgend jaar gehouden in Tsjechië. De Nederlanders wisten de wedstrijd te winnen met maar liefst 5-2.

Vooraf werd deze beslissende wedstrijd gezien als een zeer zware. De Grieken die 4 jaar geleden op het EK nog verliezend finalist waren, werden gezien als favoriet. Het was weliswaar niet duidelijk of de kracht van 4 jaar geleden nog in het team zat, maar de technische leiding van het Nederlands Politieteam, in handen van Patrick van de Lagemaat en Jorg Hartog, waren er niet gerust op. Met name de onbekendheid van het huidige Griekse team was er een die zorgen baarde.

Tegelijk mocht het Nederlandse team niet geheel weggecijferd worden. In dat Nederlandse Politie elftal zitten voetballers uit de tweede en derde divisie. Blikvangers op de Westmaat waren Michael Lanting en onze eigen Richard van Schooten. Beide heren zouden een puike wedstrijd spelen.

Nadat alle officiële plichtplegingen, zoals de volksliederen en de tos, waren uitgevoerd, kon de wedstrijd beginnen. Vanaf de aftrap trokken de Grieken in de aanval en met name de eerste tien minuten leek het er op dat de Nederlanders een zware wedstrijd tegemoet zouden gaan. Het tempo was hoog en de Griekse aanvalsdrift was groot. Maar na die eerste tien minuten kregen de Nederlanders steeds grip op de wedstrijd en bestreden de Griek zeer effectief. Dat was ook het moment dat de Grieken begonnen te grijpen naar andere middelen om de scheidrechter van de dag, de heer Jeroen Koene, te beïnvloeden. Bij het minste of geringste gingen de spelers uit Griekenland schreeuwend naar de grond, soms zelfs wanneer er helemaal niemand in de buurt was. Het was duidelijk dat de scheidsrechter van dienst niet mee wenste te gaan in dit theater en trakteerde een Griek, die voor de zoveelste keer met veel theater naar de grond ging, op een gele kaart. Toch waren het de Grieken die op voorsprong kwamen. In de 23e minuut van de wedstrijd kwam de bal vanaf rechts hoog voor het doel van de Nederlanders en door een enorm misverstand tussen de keeper en de verdediging van Nederland kwam de kleine Griekse spits Bourgatsias Konstantinos voor een geheel leeg doel en kon de bal vanaf een paar meter van het doel vrij inkoppen. Dat doelpunt werd gevierd met de gehele Griekse bank alsof de wedstrijd al binnen was, maar niets was minder waar. De Grieken waren weliswaar vlammend van start gegaan, maar ook Nederland had hier en daar goede kansen gehad. Er was geen enkele reden om ongerust te worden. Op het middenveld kreeg Michael Lanting steeds meer grip en groeide in de wedstrijd uit tot oppermachtig (midden)veldheer. Het gevolg daarvan was dat de gelijkmaker eigenlijk al heel snel na de 0-1 kwam. Het was in de 27e minuut toen Richard van Schooten op links aan de bal was. Hij gaf een lage voorzet voor het Griekse doel en daar stond Pieter Koopman en die tikte de bal achter de Griekse doelman. De kansen voor Nederland bleven in de eerste helft komen en het was best wel een wonder dat de ruststand 1-1 was.

Na de rust begonnen beide elftallen ongewijzigd aan de tweede helft. Er moest deze wedstrijd hoe dan ook een beslissing vallen, desnoods door verlenging of door penalty’s. De tweede helft begon zoals de eerste helft was gestopt. Er was bij beide elftallen erg veel vechtlust en het tempo was hoog. De wedstrijd was voor de toeschouwers die op deze wedstrijd waren afgekomen een genot om naar te kijken. Het Nederlands Politie elftal kwam, naar mate de wedstrijd vorderde, steeds beter in hun spel. Het middenveld was geheel in handen van Michael Lanting die aan de bal erg rustig was en met prachtige passes strooide. In de 52e minuut kwam de bal bij Richard van Schooten terecht, hij treuzelde geen moment en joeg de bal hard achter de Griekse doelman, die volstrekt kansloos was. Hij bracht Nederland daarmee op een 2-1 voorsprong. En Nederland ging door, de Grieken werden steeds mee van het kastje naar de muur gestuurd, hun passes kwamen niet meer aan en hun aanvallers werden in het geheel niet meer bereikt. Het was in de 60e minuut toen Steven van Es een mooie aanval van Nederland (alweer op aangeven van Richard van Schooten) doeltreffend afrondde. Nederland kwam daarmee op een riante 3-1 voorsprong. Met nog een half uur voetballen moesten de Griekse voetballers meer risico gaan nemen. Er werd een poging gedaan om nog meer in de aanval te gaan, maar gedurende de gehele tweede helft bleek dat de passes van de Griekse spelers steeds slechter werden. Er kwam steeds meer discussie tussen Griekse spelers en het moment was daar voor de Nederlanders om de wedstrijd tegen de Grieken definitief in het slot te gooien. Toch waren het de Grieken die de spanning terug brachten in de wedstrijd. In een scrimmage op de Nederlandse doellijn oordeelde de grensrechter dat de bal (helemaal) over de doellijn was geweest en zo kwamen de Grieken terug naar een 3-2 stand. Even leek het er op dat de wedstrijd zou kantelen, maar de Nederlandse verdediging hield knap stand. Het Griekse geweld kon geen bres slaan in de Nederlandse verdediging en naar mate de tijd verstreek, vloeide ook het Griekse geloof in een overwinning weg.

Daarbij kwam er steeds meer ruimte op het veld waarvan Nederland dankbaar gebruik maakte. In de 90e minuut was het Allan Bakker die van de ruimte gebruik kon maken en hij maakte aan alle spanning een einde door de 4-2 op het scorebord te zetten. Dat was ook het moment dat het wat onrustig begon te worden langs de lijn. In de Griekse dug-out voelde men zich te kort gedaan door het arbitrale trio. Toen ook nog eens aangegeven werd dat er (slechts) 3 minuten extra speeltijd aan de wedstrijd werd toegevoegd, vond men dat veel en veel te weinig. Terwijl de wedstrijd nog gewoon doorging, probeerde de vierde man de gemoederen te sussen langs de lijn. Men had beter de wedstrijd nog even kunnen volgen, want dan had men gezien dat Nederland nog een keer doeltreffend gebruik maakte van de vele ruimte die de Grieken weg gaven. Nu was het in de 92e minuut Richard van Schooten die zijn tweede van de avond scoorde en de eindstand op de borden bracht: 5-2. Het Nederlandse Politie elftal heeft zich hiermee geplaatst voor de eindronde van het EK volgen jaar in Tsjechië.