gemaakt op : 22 januari 2020

Spakenburg in actie tegen Ajax in de Johan Cruijff ArenA!

Vandaag is het dan zover! SV Spakenburg, een grootmacht in het amateurvoetbal, zal het opnemen tegen de grootmacht in het betaalde voetbal, AFC Ajax!

"... Barry Beijer gaat achter de bal staan, OFC heeft één van de vijf penalty's gemist, Spakenburg heeft ze alle vier tegen de touwen gewerkt. De betrouwbare centrale verdediger mag gaan aanleggen voor de beslissende penalty, de keeper van OFC staat gehavend op zijn laatste benen, Beijer laat de bal van zijn voet vertrekken... en de meegereisde Blauwe aanhang juicht! Ook Beijer scoort en daarmee gaat Spakenburg in de koker voor de loting van de 1/8 finale."

 

Copyright-ProShots-5864119.jpg

Barry Beijer scoort de winnende penalty tegen OFC

Wie van tevoren had geweten dat de beslissende stipper van Beijer zou gaan om een wedstrijd tegen Ajax, in een totaal uitverkochte ArenA, had bovenstaande waarschijnlijk met angstzweet op de rug moeten beleven. Wellicht had Beijer de bal ook iets minder koeltjes binnengeschoten, maar dat is natuurlijk giswerk. Feit is dat de Blauwen vanavond voor de ogen van maar liefst 55.000 man de ArenA zullen betreden. Daar zullen zij, alsof het ware dappere weerbarstige Galliërs zijn, het opnemen tegen de best getrainde gladiatoren van het Ajax legioen.

Voor zover genoeg poëtische beeldspraak, over naar de realiteit. Ajax staat momenteel fier bovenaan in de Eredivisie. Vlak voor de winterstop moest het nog even een nederlaag slikken tegen AZ, waardoor de Alkmaarders in punten gelijk kwamen met de Amsterdammers. Een week later werd de schade weer hersteld. In de laatste wedstrijd voor de winterstop verloor AZ en won Ajax. De winst werd geboekt tegen ADO dat van de mat werd geveegd met maar liefst 6-1. Door de overwinning kwamen de hoofdstedelingen weer alleen aan kop in de Eredivisie.

Afgelopen weekend barstte de strijd in de Eredivisie na de winterstop weer los en meteen sloeg Ajax weer een belangrijke slag in de strijd om de titel. AZ verloor tegen Willem II met 1-3 en Ajax wist (moeizaam) te winnen tegen Sparta Rotterdam. 2-1 was de einduitslag en de goals van Ajax kwamen van de voeten van Donny vd Beek en Ryan Gravenberch. Momenteel heeft de ploeg van Erik ten Hag in totaal 47 punten vergaard (tegenover de 41 van AZ) en is het doelsaldo 60 om 17. De goalgetter bij Ajax is momenteel Quincy Promes (10 goals in de eredivisie).

In de beker trof Ajax in de tweede ronde (in de eerste ronde was het vrijgeloot) Telstar als tegenstander. De Ajacieden wonnen deze wedstrijd met 3-4. De goals in dat treffen kwamen van Ekkelenkamp, Lang en Dest (twee goals). Volgens de website Ajax1 zal Erik ten Hag vanavond met de volgende elf spelers starten: Varela, Dest, Veltman, Alvarez, Martinez, Eiting, Ekkelenkamp, Van de Beek, Traoré, Tadic en Babel. Bij Ajax zitten momenteel Blind, Neres, Labyad en Ziyech in de lappenmand en een optreden van deze vier spelers zit er dus niet in.

Spakenburg dan. De Blauwen begonnen vorige week al met de hervatting van de competitie. Uit tegen de Koninklijke HFC speelde de ploeg van Eric Meijers een degelijke pot, met een 1-1 einduitslag als oogst. Afgelopen weekend was de buit groter, drie punten en dus een overwinning, maar het spel was voor een thuiswedstrijd eigenlijk te matig. Met name in balbezit creëerden de Blauwen te weinig, verdedigend stond het wel als een huis. Door de overwinning staat SV Spakenburg nu in het linkerrijtje op plek negen.

 

Copyright-ProShots-5386149.jpg

Eric Meijers: "we zullen de huid zo duur mogelijk verkopen."

De route naar de 1/8 finale bracht Spakenburg langs SDO, ASWH en OFC Oostzaan. De gemene deler van deze matches was dat het moeizaam ging. Tegen zowel SDO als ASWH duurde het bijna een uur voordat de voorsprong gepakt kon worden en tegen OFC werd er helemaal niet gescoord in de reguliere plus extra tijd. De goals in de beker werden gemaakt door Selimi en Versteeg (tegen SDO) en door Werkman (tweemaal tegen ASWH).

 

Copyright-ProShots-1098263.jpg

2016: Vince Gino Dekker bij Ajax A1

Realistisch gezien zal Spakenburg zich dus moeten beperken tot verdedigen en hopen op een uitbraak via bijvoorbeeld de behendige en fijnbesnaarde speler met een Jong Ajax verleden; Vince Gino Dekker of Jordi Bitter met zijn snelheid. Of zal Eric Meijers vriend en vijand verrassen door met een konijn uit de hoge hoed te komen in de vorm van een onverwachtse speelwijze?

 

Copyright-ProShots-670604.jpg

2013: Jordi Bitter (Jong Ajax) in duel met Ties Evers  (de Graafschap)

We gaan het vanavond allemaal meemaken in een tjokvolle Johan Cruijff ArenA. 55.000 toeschouwers zullen in ieder geval genieten van een heerlijke en sfeervolle avond bekervoetbal. Mocht u het niet gelukt zijn om kaarten te bemachtigen of kunt u om een andere reden niet naar de wedstrijd zelf? De wedstrijd is ook live te zien via Fox Sports. De wedstrijd staat onder leiding van de heer Martens, die de wedstrijd in gang zal brengen om 20:45, tot dan en Forza Blauwen!

Foto's: Pro Shots


Assistent trainer Chris de Graaf was vanochtend live op Radio538. Frank Dane sprak met hem over de wedstrijd van vanavond.