gemaakt op : 28 augustus 2019

Voorbeschouwing SV Spakenburg - AFC

Aanstaande zaterdag wacht ons de eerste thuiswedstrijd van het seizoen 19/20. AFC, de regerend kampioen, is de tegenstander en daarmee hebben we dus meteen een kraker te pakken. Hopelijk blijft dit niet alleen op papier zo, maar zal er ook daadwerkelijk een spektakelstuk op de mat worden gelegd, waarbij we natuurlijk hopen op een Blauwe zege na het laatste fluitsignaal.

Afgelopen zaterdag mochten de Blauwen al hun eerste wedstrijd van het seizoen spelen, toen was ASWH de gastheer en tegenstander. Op een warm sportpark Schilman bleven beide ploegens steken op 1 goal voor en 1 goal tegen waarmee er dus een eindstand van 1-1 op het scorebord prijkte. Een ietwat teleurstellend resultaat, maar door het scoreverloop (achter komen en daarna gelijk maken) was er toch nog enige opluchting dat de wedstrijd in ieder geval niet verloren ging. Doelpuntenmaker bij Spakenburg was Koos Werkman, de centrale verdediger die over is gekomen van HHC Hardenberg. Hij is, voor nu, dus de clubtopscorer, maar het moet raar lopen als hij dit blijft, of er moet een verborgen spits in hem schuilen.

Ook AFC bleef op hetzelfde resultaat steken. 1-1 was het eindresultaat in het treffen tegen GVVV. De Amsterdammers kwamen op voorsprong, maar moesten uiteindelijk ook een tegentreffer incasseren en daarmee de puntendeling accepteren. Saillant detail is dat beide treffers door oud-Spakenburg spelers werden gemaakt. De openingstreffer was van Raily Ignacio en de gelijkmaker was van niemand minder dan Philip Ties. Het gelijke spel zal ook niet zijn wat er verwacht en/of gehoopt was bij titelverdediger AFC, maar het kwam in de laatste minuut nog goed weg toen keeper Zonneveld handelend moest optreden op een puik afstandsschot van Laghmouchi.

Spakenburg en AFC speelden al meerdere seizoenen tegen elkaar. Meest memorabel waren de kampioenswedstrijden in de topklasse tussen de zaterdag-kampioen (Spakenburg en de zondag-kampioen (AFC). Spakenburg won het eerste treffen op de Westmaat toen glansrijk met 4-1 en de return leek daarmee een formaliteit. Het duel op Goed Genoeg werd nog wel gewonnen door AFC (3-2), maar daarmee was de totaalscore 6-4 in het voordeel van Spakenburg en ging de titel algeheel kampioen amateurvoetbal mee naar de Westmaat.

De wedstrijden in de tweede divisie zijn duidelijk in het voordeel voor de ploeg in het rood-zwart. Spakenburg wist in vier duels geen één punt te behalen en verloor alle duels. In 2016-2017 werd het in de thuiswedstrijd 1-2 en in de uitwedstrijd 2-1. In het seizoen 2018-2019 werd het in de uitwedstrijd 1-0 en in de thuiswedstrijd 1-2. Hoog tijd dus voor een overwinning op AFC in de tweede divisie!

De wedstrijd van aankomende zaterdag staat onder leiding van de ervaren arbiter Wim Bronsvoort (al vier Spakenburgse derby’s gefloten). Het fluitsignaal voor de aftrap op de Blauwe zijde van de Westmaat zal om 15:30 uur klinken, tot dan!