gemaakt op : 07 maart 2018

Voorbeschouwing SV Spakenburg – VVOG

Nadat koning winter vorige week een stokje stak voor de wedstrijd tegen Capelle, kunnen we nu weer de wei in. Zaterdag komt VVOG op bezoek op de Westmaat. Het duel met de formatie uit Harderwijk is de eerste horde voor de Blauwen in de derde periode, maar nog veel meer een wedstrijd in de race richting het kampioenschap.

VVOG beleefde een superstart dit seizoen en stond na vijf speelrondes zelf fier en ongeslagen bovenaan de ranglijst. Met vier gewonnen wedstrijden, één gelijk spel en nog geen doelpunt tegen, had de ploeg de wind in de zeilen. Ondertussen is het verhaal wel wat anders en is de ploeg gezakt naar de negende plaats op de ranglijst. De laatste twee wedstrijden gingen verloren (Spijkenisse, thuis en Jong FC Volendam, uit) en blijkbaar was dat de druppel die de emmer heeft doen overlopen. Afgelopen dinsdag werd namelijk bekend dat de club per direct afscheid heeft genomen van trainer Hans van Arum, die aan het einde van het seizoen toch al zou vertrekken naar Eemdijk. Of daarmee het gewenste schokeffect bereikt wordt is uiteraard afwachten. Als Blauwen hopen we daar stiekem natuurlijk niet op.

Zoals gezegd, speelde Spakenburg afgelopen zaterdag niet, maar de beloften mochten nog wel een oefenwedstrijd spelen tegen hoofdklasser DFS, die uiteindelijk verloren werd met 1-3. Afgelopen dinsdag oefenden de beloften nogmaals, tegen NSC Nijkerk. Na een eerste helft zonder doelpunten waarin de Blauwen een licht overwicht hadden, werden de doelpunten pas in de tweede helft gemaakt. Spakenburg wist door toedoen van Bert Steltenpool twee keer het net te vinden en ging er dus met een 2-0 winst vandoor. Duidelijk was wel dat een aantal jonge spelers zich duidelijk in de kijker wilden spelen en daar in meer of minder mate ook in slaagden.

De heenwedstrijd tegen VVOG in Harderwijk werd door de Blauwen keurig gewonnen met 0-2. De Blauwen speelden gedisciplineerd, liet VVOG het spel maken, was effectief in het benutten van de kansen en wist de wedstrijd vrij zakelijk over de streep te trekken. Inmiddels weet Spakenburg ook zelf het spel beter te maken, wat van belang is, omdat de meeste tegenstanders diep inzakken en de verdedigende stellingen innemen tegen de koploper. Al wekenlang speelt trainer John de Wolf met dezelfde elf spelers en dat vertrouwen lijkt zich steeds meer uit te betalen. Met een verdediging die als een huis staat en een keeper die al elf keer de nul wist te houden, heeft de ploeg een dusdanige basis dat elke tegenstander van goede huize moet komen om de Blauwe trein te stoppen.

Goed om te vermelden is ook dat Spakenburg nu op twee derde van de competitie nog geen enkele speler heeft die op scherp staat wat betreft de gele kaarten. Alleen Barry Beijer, Mike Vreekamp en Giovanni Gravenbeek hebben tot nu toe drie gele kaarten gespaard. De kaartenlast is voorlopig voor Spakenburg dus nog niet iets om zich zorgen om te maken en een teken dat de Blauwen weinig tot niet aan de noodrem hoeven te trekken. Toch een teken dat een ploeg het spel vaak in handen heeft en geen onnodige en domme acties hoeft te doen.

Zaterdag begint dus ook de derde periode. De tweed periode werd een prooi voor Scheveningen, daar waar de eerste periode voor Jong Almere City was. Mooie prijzen, maar de mooiste prijs is uiteraard de titel in de Derde Divisie Zaterdag. De Blauwen liggen daarvoor uitstekend op koers, alhoewel de concurrentie (Jong Almere City en Quick Boys) op de loer liggen.

De scheidsrechter van dienst komende zaterdag is arbiter Vries uit Bunde. Hij floot dus tot nu toe nog maar vijf wedstrijden in de Derde Divisie en daarin één wedstrijd van VVOG (Jong Volendam, thuis). Zaterdag zal hij voor het eerst fluiten op de Westmaat en dat zal gebeuren op het gebruikelijke tijdstip van 15.00 uur.

Voorafgaand aan de wedstrijd Spakenburg – VVOG is een minuut stilte, ter nagedachtenis aan de overleden Gerrit Hop. Het Blauwe fenomeen en lid van verdienste van SV Spakenburg is vorige week overleden op 64-jarige leeftijd.

Uitslagen laatste seizoenen. De eerst genoemde uitslag staat voor de thuiswedstrijd.
2005-2006          3-3         1-2
2006-2007          0-2         1-1
2017-2018                         0-2