gemaakt op : 23 januari 2020

Ajax een paar maten te groot voor SV Spakenburg

In de 1/8 finale van de KNVB beker moest Spakenburg zwaar zijn meerdere erkennen in Ajax. De club uit de hoofdstad met vele titels op hun naam was overduidelijk de betere in alle opzichten. De Blauwen hielden ruim een kwartier stand, maar moesten uiteindelijk een 7-0 nederlaag slikken.

Bij de Blauwen mochten de volgende elf spelers van meet af aan de ArenA betreden: Deckers, Vd Houten, Werkamn, Beijer, Vd Neut, Will, Ghaddari, Tavares, Koelewijn, Dekker en Bitter. 

Ajax had het volgende keurkorps klaarstaan: Varela, Tagliafico, Álvares, Martínez, Dest, Eiting, Marin, Babel, Tadic, De Jong en Traoré.

Nadat arbiter Martens de wedstrijd in gang had gebracht was het eerste moment zowaar voor Spakenburg. Een lange pass van Ghaddari kwam terecht bij Dekker. De behendige en snelle buitenspeler kon met Martínez in zijn rug in de rechterhoek van de 16 komen en een schot lossen, maar de bal kwam terecht in het zijnet. 

De eerste echte kans was eigenlijk ook wel zo'n beetje de laatste kans, de rest van de wedstrijd moest Spakenburg zich beperken tot verdedigen en pogingen tot uitbraak werden snel de nek omgedraaid door een scherp spelend Ajax. Wellicht hadden de Blauwe spelers en supporters nog gehoopt op wat verslapping of onderschatting, maar de Amsterdammers grepen de Blauwen, op dat ene momentje in de tweede minuut na, bij de strot. 

Na de poging van Spakenburg drong Ajax al meer aan, maar Spakenburg was bij machte om Ajax een kwartier te weren in de 16. Na 18 minuten spelen was het wel raak. Eiting gaf een slimme bal op Marin, de middenvelder stond ineens voor Deckers en haalde snoeihard uit, maar zag zijn bal uiteenspatten op de lat. De rebound werd echter opgepikt door De Jong die, tussen twee Spakenburg spelers in, liet zien dat hij het scoren nog niet verleerd was. 1-0 en daarmee precies wat elke profclub wil tegen een lager geklasseerde tegenstander, relatief vroeg op voorsprong komen en daarmee al een voorschot nemen op de overwinning. 

Na de 1-0 ging Ajax op zoek naar een vergroting van de score, maar niet alles wat de ploeg van Ten Hag aanraakte veranderde in goud. Zo kreeg Tagliafico een grote kans, maar zijn inzet scheerde langs de verkeerde (of goede vanuit Spakenburgs perspectief) kant van de paal. Spakenburg leek de rust te halen met slechts een 1-0 achterstand, maar daar dacht Siem de Jong anders over. In de 42e minuut was het voor de tweede keer raak, een strakke en aangesneden voorzet van Tadic werd op waarde geschat door De Jong en zijn poging via het hoofd ging over lijn. Lassina Traoré bracht aan enige onzekerheid nog een einde door de bal echt tegen het achternet te koppen, maar de goal kwam op naam van De Jong. In de 45e minuut werd het pleit verder beslecht. Wederom was het Siem de Jong die echt goed liet zien een neusje voor de goal te hebben, met één ogenschijnlijk simpel balcontact bracht hij het leer op goal, de bal raakte de binnenkant paal en verdween achter Deckers. Daarmee maakte de speler, die het in de competitie met een bijrol moet doen, een loepzuivere hattrick. 

Na de rust bleef Ghaddari achter in de catacomben en mocht Jasper Beekhuis minuten maken in de Johan Cruijff ArenA. De elf Ajacieden bleven allemaal staan. Ajax ging ook op dezelfde voet door, naarstig op zoek naar goals om zo de bomvolle ArenA een vermakelijke avond te bezorgen. In de 49e minuut breidde Traoré de score uit naar 4-0. De kersverse aanwinst, Babel, bracht de bal strak voor en Traoré kon vervolgens simpel binnentikken. Will won tijdens deze aanval nog de award voor meest vriendelijke speler, na een blok op Tagliafico hielp hij de gevallen Argentijn weer omhoog, invloed op de aanval had het allemaal niet, dus daarmee was er ook geen man overboord. In de 52e minuut maakte Traoré zijn tweede en tevens mooiste goal van de avond. Eiting bracht de bal met gevoel in de 16, de in Burkina Faso geboren spits liet de bal vervolgens via de borst een keer stuiten om vervolgens verwoestend uit te halen in de rechterbovenhoek. 5-0, Ajax nog verder op rozen en Spakenburg dat moest gaan waken dat het niet met dubbele cijfers naar huis werd gestuurd. 

Dat werd het uiteindelijk niet, maar wel werd de score nog verder opgevoerd. Tweemaal was Ajax nog doeltreffend in de resterende 40 minuten. Eerst was het Tadic in een tandem met Traoré die een duit in het zakje deed en later was het de piepjonge ingevallen en debuterende Ünüvar die een penalty mocht verzilveren en dat ook deed. Tussen de 6 en 7-0 werd er al eerder gewisseld door Ajax, Huntelaar en Ekkelenkamp kwamen in het veld en Tadic en Babel mochten hun rust pakken. Aan Spakenburgse zijde mochten de jeugdige spelers genieten van de prachtige ambiance in de ArenA, zoals gezegd was Beekhuis al binnen de lijnen gekomen en ook Hero van Lopik (gewisseld in minuut 60 voor Will) mocht minuten maken van trainer Meijers. Onze 'eigen' Youri Koelewijn was van meet af aan al gestart, hij werd na 72 minuten gewisseld voor Castien. 

Een grote domper voor Spakenburg kwam in de 78e minuut toen Tavares met brancard van het veld gedragen werd. Achteraf bleek het om een liesblessure te gaan waardoor Spakenburg moet vrezen voor een langdurige afwezigheid van Tavares. 

Een forse, maar in de lijn van verwachting liggende, nederlaag tegen Ajax was voor Spakenburg het eindstation in het bekeravontuur van 19/20. De vele meegereisde Blauwe supporters gingen een ervaring rijker en illusie armer richting hun vertrouwde vissersdorp. In een lint van bussen was het, ondanks de nederlaag, er niet minder gezellig op en al met al was het dus een fantastische avond met veel sfeer en gezelligheid! 

Bekijk de sfeerbeelden van Ajax - Spakenburg

Zaterdag mogen de Blauwen weer richting Amsterdam, dan nemen zij het op tegen competitiegenoot AFC, tot dan!