gemaakt op : 10 februari 2019

Katwijk in matig duel langs Spakenburg

Spakenburg mocht deze week aantreden tegen regerend landskampioen Katwijk. Dit seizoen wil het nog niet helemaal vlotten met de oranjehemden en prolongatie van de titel lijkt ver weg. Spakenburg is als promovendus al helemaal niet bezig met de titel en hoopt aan het eind van het seizoen een plek in het linkerrijtje te bemachtigen. En ondanks dit alles blijft de wedstrijd tegen Katwijk een klassieker in het amateurvoetbal, met zelfs een afgekondigde buscombi. Daar gaat bij menig voetbalsupporter het hart toch zeker niet sneller van kloppen om het maar voorzichtig uit te drukken. Gevolg is wel dat de publieke belangstelling een stuk minder is dan normaal en dat is toch jammer bij een wedstrijd zoals deze.

De wedstrijd dan, die was van beide kanten niet hoogstaand, maar als er een ploeg aanspraak mocht maken op de winst was dat de thuisploeg en die ging er dan ook met de punten vandoor. Al vroeg in de wedstrijd kregen de Katwijkers wat kansen. Allereerst werd een handbal van Cendrino Misidjan door de scheidsrechter weggewuifd en vlak daarna brak Mike van de Ban door aan de rechterkant. Zijn voorzet was strak langs de goal en Jongman had de bal voor het intikken, maar mistte de bal op een haar na. De blauwen kwamen via een corner nog enigszins dichtbij een goal, maar Barry Beijer schoot de bal tegen een speler aan in plaats van tegen de touwen. In de 22e minuut was het raak voor de thuisclub. Op een kopbal wist keeper Jordy Deckers nog ternauwernood redding te brengen, maar in de scrimmage voor de goal bleef Mengerink het meest kalm en schoot de bal binnen. Daarna zakte het spelpeil aan beide kanten tot een bedenkelijk niveau. Pas rond de 40e minuut veerde het publiek even op toen Spakenburg de eerste grote kans kreeg. Olaf van der Sande gaf de bal mee aan Jordi Bitter die op de keeper af kon gaan, maar die redde met hulp van een verdediger knap.

Toen de man in het zwart affloot voor de rust kon iedereen zich even opwarmen in de kantine voor een hopelijk betere tweede helft. Dat werd het niet. Wie had gedacht dat Spakenburg va-banque zou gaan spelen in de tweede helft kwam bedrogen uit. Een paar kleine kansjes kwamen er, bijvoorbeeld na een steekbal van Youri Koelewijn op Jordi Bitter, maar het schot van de spits werd geblokt en de kans verloren. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de beste kansen voor de thuisclub waren, maar Jordy Deckers liet zien een betrouwbare sluitpost te zijn. Dat is fijn nieuws voor de Spakenburg supporters want eerste keeper Leon ter Wielen is er de komende weken niet bij vanwege een blessure. De tweede helft verder kabbelde voort, zonder echt grote kansen. Tot vijf minuten voor het einde toen Joey Jongman de 2-0 binnenschoot. Er was een dood spelmoment voor nodig maar de vrije trap ging als een streep rechtstreeks de kruising in van toch zeker 25 meter afstand. Het moet gezegd worden, een prachtig doelpunt. Spakenburg deed uiteindelijk nog wel iets terug, diep in de blessuretijd kwamen de Blauwen op 2-1 door een blunder van doelman de Vries, waarbij het leek om Tom van der Neut het laatste zetje gaf.

Hierna floot de scheidsrechter direct af, dus een gelijkspel zat er niet meer in. Spakenburg verliest dus voor de tweede keer op rij en lijkt zich op de ranglijst in niemandsland te bevinden. De bovenste plekken zijn ver weg, de onderste ook, dus alle redenen om de komende wedstrijden frank en vrij te spelen en het publiek te vermaken. Te beginnen a.s. zaterdag tegen FC Lienden, waarvan het voortbestaan toch een tijdje erg onzeker was. De wedstrijd op De Westmaat begint om 15.00 uur en we hopen u daar te mogen begroeten!