gemaakt op : 18 maart 2018

“Koud kunstje” van Spakenburg

Spakenburg heeft in het hoge noorden op sportpark Corpus den Hoorn Jong-FC Groningen met dezelfde cijfers als in de thuiswedstrijd verslagen: 2-1. Deze stand was overigens met rust al bereikt.

De Blauwen deden met deze winst wederom prima zaken in de Derde Divisie Zaterdag want belager Jong-Almere City ging onderuit bij DOVO waardoor Quick Boys, 1-0 winst op Odin, de tweede plaats van de Flevolanders overneemt. Een echt koud kunstje was het niet voor Spakenburg. Deze uitdrukking had meer betrekking op de Siberische weersomstandigheden waarin er moest worden gevoetbald.

Spakenburg schoot uit de startblokken want al na 1 minuut kon Kees Tol diep worden weggestuurd. Helaas voor de Blauwe aanhang kon verdediger Kramer er nog net een voetje tussenkrijgen waardoor er een mooie mogelijkheid verloren ging.

Groningen nam daarna heel langzaam het heft in handen zonder daarbij overigens gevaarlijk te worden. Spakenburg vond het eigenlijk wel prima want men had de controle over de wedstrijd zonder vaak in balbezit te zijn. Pas na 25 minuten kwam Spakenburg serieus in de buurt van goalie Hoekstra en het was gelijk raak ook. Een prima vrije bal van Kees Tol werd door Beijer via de binnenkant van de paal gepromoveerd tot doelpunt: 0-1.

Daarna brak er een fase aan waarin Groningen nadrukkelijker op de deur ging kloppen. Een aantal malen konden afstandsschoten nog worden geblokt maar in minuut 35 moest ter Wielen toch echt capituleren. Beijer verdedigde niet goed uit en passte de bal pardoes in de voeten van David Browne die met een zeer geplaatste schuiver de gelijkmaker aantekende.

Slechts 2 minuten na deze mooie goal stond Spakenburg alweer voor. Gravenbeek ging er op rechts vandoor en zijn lage voorzet werd door verdediger Kramer volledig verkeerd ingeschat. Philip Ties wist met dit buitenkansje wel raad en schoot onberispelijk binnen. Nog geen minuut later had de marge zomaar twee kunnen of eigenlijk moeten zijn. Ties werd diep weggestuurd en mocht samen met Kees Tol op doelman Hoekstra afgaan. Ties wilde het zelf doen maar zijn lage schuiver ging helaas net naast.

Groningen kon hier niet veel tegenover zetten en het was veelzeggend dat ondanks het optische overwicht van de Noorderlingen de eerste corner pas kon worden genoteerd in minuut 45.

De tweede helft begon ongewijzigd en Jong-Groningen pakte direct het initiatief. Spakenburg werd naar achteren gedrukt en met veel bewegende spelers en een hoog baltempo trachtten de jong Groningers Spakenburg op die manier stuk te spelen. Spakenburg echter speelt eigenlijk het hele seizoen al vanuit de tegenstander waardoor het spelbeeld geenszins een verrassing was. In balbezit echter was het wel heel povertjes wat de Blauwen lieten zien. Slechts een enkele keer lukte het om de bal 3 maal naar dezelfde kleur te spelen. Groningen profiteerde niet echt van het vele balbezit en was eigenlijk maar één keer serieus gevaarlijk. David Browne speelde binnen de zestien de ingevallen Sten Vreekamp uit en in kansrijke positie schoot hij over en naast. Het optreden van diezelfde Vreekamp was overigens maar van korte duur want na welgeteld 29 minuten moest de onfortuinlijke verdediger zich geblesseerd laten vervangen.

Na 3 minuten blessuretijd vond de prima leidende van der Burg het welletjes en kon Spakenburg na deze op voorhand gevreesde uitwedstrijd 3 punten aan het totaal bijschrijven.

Opstelling J-Groningen: Hoekstra, Oldenburger, Riksman, Ploem, Kramer, Absalem, Browne (82’ Freriks), Postma, Breij, Donald (74’ Freriks), Antuna

Opstelling Spakenburg: ter Wielen, Gravenbeek, Beijer, van de Neut, van Rijn, Oostinjen (54’ Pilon), Koelewijn (53’ S. Vreekamp 82’ Beekhuis), Menting, M. Vreekamp, Tol (’63 van Schooten), Ties.

25’ Beijer 0-1
35’ Browne 1-1
37’ Ties 1-2

Scheidsrechter van der Burg. Geel: Gravenbeek (Spakenburg), Riksman (Jong-Groningen)

Toeschouwers: 107