gemaakt op : 09 augustus 2018

Spakenburg flink te kijk gezet door DVS’33

Spakenburg heeft in het kader van de Harry Hamstra Cup, waar ook Sparta Nijkerk en IJsselmeervogels aan deelnemen, op eigen veld met duidelijke cijfers verloren van DVS’33: 1-3. Vorig seizoen werden de Blauwen in de competitie al flink afgeschminkt in Ermelo (1-5) waardoor er zo langzamerhand wel kan worden gesproken van een regelrechte angstgegner.

Tijdens dit toernooi, dat zeer terecht is vernoemd naar oer Spartaan maar ook oud assistent trainer van Spakenburg, Harry Hamstra, gelden er wat afwijkende regels. Behalve de gebruikelijke 3 punten voor een overwinning en 1 voor een gelijk spel, wordt er per gescoord doelpunt ook een punt bijgeteld. Na afloop van iedere wedstrijd worden er door beide teams 5 penalty’s genomen. De gescoorde penalty’s tellen bij een gelijke stand mee (1 punt per gescoorde penalty). Tot slot mag er maximaal 5 keer worden gewisseld.

Spakenburg startte in een verrassende formatie: 1-3-2-3-2 en in sommige gevallen 1-3-5-2 of 1-3-4-1-2 met de volgende spelers: ter Wielen, Beijer, van de Neut, Misidjan, Oostinjen, Vreekamp, Gravenbeek, Waalkens, de Bondt, Sterling en Ties.

Vanaf de aftrap was het verschil in spelopvatting duidelijk zichtbaar. DVS’33 wilde middels vlot combinatiespel zo snel mogelijk naar het doel van de tegenstander terwijl Spakenburg de bekende afwachtende houding aannam. De Ermeloërs hadden duidelijk een veldoverwicht met hier en daar wat kleine kansjes. Spakenburg kon pas in de 28e minuut er serieus iets tegenover stellen namelijk een prima individuele actie van Sterling op rechts maar zijn schot was alleen voor de doelman Eppink te zwak waardoor de keeper met de voet redding kon brengen.

In de 33e minuut kwam DVS verdiend op voorsprong. De bij vlagen onhoudbare Maurice de Ruiter rondde een prima combinatie, dwars door het hart van de Blauwe verdediging, beheerst af met een keihard schot in het dak van het doel, onhoudbaar voor ter Wielen.

Nog geen 5 minuten later schonk diezelfde ter Wielen DVS een niet te missen kans. De normaal zo betrouwbare doelman, zelden op een fout te betrappen, kapte een tegenstander uit maar met die actie speelde hij de bal te ver voor zicht uit, precies in de voeten van Pilon. Die zag de geheel vrijstaande de Ruiter niet over het hoofd waardoor de lepe spits zijn tweede goal mocht noteren: 0-2 tevens ruststand.

Na de pauze kwam spits Olaf van der Sande er in voor Waalkens. Ties zakte een linie en mocht het op de “10” positie proberen. Het spelbeeld echter was identiek aan dat van de eerste helft en uit een snelle uitbraak van DVS mocht van Waveren in de 60e minuut alleen op ter Wielen af die hij met een bekeken lobje kansloos liet: 0-3. Een afstraffing leek in de maak want Spakenburg was na een uur spelen niet alleen compleet machteloos maar ook fantasieloos.

Nadat DVS 4x had gewisseld, leek Spakenburg de regie enigszins over te nemen en creëerde het zowaar wat mogelijkheden. Beijer kopte de aansluitingstreffer binnen in de 66e minuut. Treffender kon niet: uit een dood spelmoment.

De grootste kans was voor de ingevallen Nathaniel Will. Hij kreeg de bal ter hoogte van de penaltystip werkelijk op een presenteerblaadje van Vreekamp maar raakte de bal compleet verkeerd waardoor de bal meters naast vloog.

Na exact 90 minuten stond er dus een 1-3 op het scorebord en daar was hoegenaamd niets op af te dingen. Tot overmaat van ramp ging de penaltyreeks ook nog met 5-4 verloren.

Trainer John de Wolf moet de komende weken nog flink aan de bak met zijn ploeg. Volgende week zaterdag al wacht Wittenhorst, een zondag eerste klasser, in het kader van de grote KNVB Beker. Dan zal Spakenburg uit het bekende andere vaatje moeten tappen. Aan de andere kant zet deze kansloze nederlaag de ploeg weer met beide beentjes op de grond en creëert het zichzelf in ieder geval geen schijnzekerheid.

Zaterdagmiddag in Nijkerk wordt er om 15.00 uur tegen Sparta Nijkerk gespeeld en alleen bij een overwinning met veel goals bestaat de kans nog dat Spakenburg het toernooi winnend kan afsluiten.