gemaakt op : 01 september 2019

VERSLAG | Spakenburg onderuit tegen regerend kampioen AFC

Ondanks het goede begin van Spakenburg waarin geheel terecht met een 1-0 stand werd gerust, zorgde een onthutsend zwakke tweede helft ervoor dat de Blauwen nog altijd wachten op de eerste zege in dit nog prille seizoen.

Spakenburg startte in een 1-4-4-2 opstelling met de van een schorsing teruggekeerde Versteeg die samen met Sterling de voorhoede vormde. Op het middenveld was opvallend een plaatsje ingeruimd voor de zeer ijverige Majid Ghaddari. Zoals gezegd, begon Spakenburg prima aan de wedstrijd en werd AFC vanaf het eerste fluitsignaal de duimschroeven flink aangedraaid. Vooral Roy Castien was in die fase veruit de gevaarlijkste aanvaller van Spakenburg en was hij bij ieder gevaar betrokken. Al na 9 minuten stond het 1-0 nadat doelman Zonneveld een vrije bal van Castien niet klemvast kon krijgen. Barry Beijer was er als de kippen bij om de rebound tot goal te promoveren.

Wie dacht dat AFC na deze goal zou zijn wakker geschud, kwam bedrogen uit. De kampioen bleef maar achteruit lopen en gaf Spakenburg zo de gelegenheid om naar hartenlust de aanval te zoeken. De stand had in die fase zomaar naar 2-0 of 3-0 opgeschroefd kunnen worden alleen liet Spakenburg dat helaas na.

Na de goede en zeer overtuigende beginfase kantelde de wedstrijd na 25 minuten heel langzaam in het voordeel van de Amsterdammers. Door het iets vroeger druk zetten op de verdedigers van Spakenburg kreeg AFC veel meer grip op de wedstrijd. Toch duurde het tot minuut 42 voordat de eerste, serieuze mogelijkheid zich aandiende. Barry Beijer kon in de doelmond voor redding zorgen. Pal voor rust mocht Fouad Belarbi tot diep in de 16 meter van Spakenburg doordringen. Leon ter Wiele lette goed op en kon de bal voor de voeten van de rappe aanvaller oprapen. Zo ging Spakenburg met een 1-0 voorsprong de rust in.

Wat er in de rust is besproken en gezegd, zal altijd wel een geheim blijven maar waar Spakenburg de eerste 18 minuten in het tweede bedrijf mee bezig was, is een groot raadsel. AFC wist in dit korte tijdsbestek de achterstand om te buigen naar een 1-3 voorsprong. Eerst was het de volledig vrije en regelmatig opkomende linksback van de Houten die in de 47e minuut met een diagonaal schot van 20 meter de gelijkmaker aantekende. Spakenburg had 5 minuten later wederom op voorsprong kunnen komen maar Versteeg kon, na een goed lopende aanval, zijn schot niet promoveren tot een doelpunt. Amper een minuut later stond het 1-2. Ditmaal een goed en langlopende aanval van AFC kon door Ignacio worden ingekopt. Ter Wielen kon nog redding brengen maar goalgetter Yordi Teijsse stond traditioneel op de goede plaats om de bal binnen te tikken. In de 63e minuut kon de mooiste goal van de wedstrijd worden genoteerd. Raily Ignacio kon, ondanks de aanwezigheid van Koos Werkman, een weergaloze lob produceren waarmee hij feitelijk de wedstrijd besliste. 
624A1159.JPG

Spakenburg deed pal na de drinkpauze in minuut 72 nog wat terug. Kevin Sterling kon van dichtbij scoren waarna het zowaar weer een wedstrijd werd. De Blauwen gingen nu alles op alles zetten maar tot echt grote kansen leidde dit helaas niet. In de 88e minuut viel uiteindelijk de genadeklap nadat handenbinder Grootfaam er weer een langs flitste en zijn voorzet via het been van de ingevallen Mike Vreekamp achter de verbouwereerde ter Wielen in het doel belandde.

Wat nog wel noemenswaardig is, is het uitvallen van Nathaniel Will. De knieblessure zag er zorgwekkend uit en gevreesd moet worden dat de verdedigende middenvelder er een tijdje uit zal zijn.

Met deze nederlaag heeft Spakenburg niet bepaald de start die het zich van tevoren wenste. Met de traditioneel lastige wedstrijden tegen Kozakken Boys en HHC (beide uit) voor de boeg zal er toch snel resultaat moeten worden geboekt om de aansluiting met de top 3 niet verder op te laten lopen.


Spakenburg: ter Wielen, Beekhuis, Beijer, Werkman, de Zwart, Will (80’ Vreekamp), Ghaddari, Castien (64’ van der Sande), Tavares, Versteeg (59’ Selimi), Sterling.

AFC: Zonneveld, Kulhan, van de Houten, K. Teijsse, Hoek, Ignacio, Y. Teijsse, Grootfaam (88’ Ascencion), Markiet (42’ Maatsen), Belarbi (60’ Van der Velden), Richard.


Scoreverloop
:

09’     1-0 Beijer
47’     1-1 van de Houten
53’     1-2 Y. Teijsse
63’     1-3 Ignacio
72’     2-3 Sterling
88’     2-4 Vreekamp (e.d.)

Scheidsrechter: Bronsvoort
Geel: Vreekamp (Spakenburg), Richard (AFC)
Toeschouwers: 1143