gemaakt op : 10 september 2017

Spakenburg op karakter naar winst tegen DVS’33

Spakenburg heeft in een wedstrijd met twee gezichten op karakter de eerste winst binnengesleept tegen DVS’33. Na een eerste helft waarin de gasten uit Ermelo beter waren dan de Blauwen stond een verdiende score van 0-1 op het bord. In de tweede helft hadden de Blauwen het beter voor elkaar, stonden de linies dichter op elkaar en kwam DVS’33 er niet meer aan te pas. Philip Ties schoot de gelijkmaker binnen en de winnende kwam ruim tien minuten voor tijd van  de begenadigde voet van Jasper Waalkens, die heerlijk de 2-1 in de kruising krulde.

Spakenburg begon tegen DVS’33 in dezelfde basisopstelling als vorige week tegen ONS Sneek, een duel dat tegen de verhouding in eindigde in een gelijkspel. Bij DVS’33 waren er basisplekken ingeruimd voor drie spelers met een verleden bij Spakenburg. Uiteraard om te beginnen met Niels Buijtenhuis, die vier seizoen de kleuren van de Blauwen heeft verdedigd. Daarnaast startten Roald de Vries en Mike Ahrens vanaf het beginsignaal van de uitstekend leidende scheidsrechter De Brito Roque.

Na drie minuten moesten de Blauwen direct een domper incasseren. Sten Vreekamp wilde een bal onderscheppen door voor zijn man te komen, maar verloor dat duel van Gökan Yasar. De spits van DVS’33 stond daardoor vogelvrij en vond met een fijne trap de kruising. De 0-1 deed het vertrouwen van Spakenburg geen goed. In de eerste helft zouden de Blauwen achter de feiten blijven aanlopen. Spakenburg had een optisch veldoverwicht, maar DVS’33 zou gedurende de eerste 45 minuten veel gevaarlijker zijn.Met name het gemak waarmee DVS’33 kon combineren en in sneltreinvaart het veld kon oversteken, zag er verontrustend uit. Als Spakenburg al gevaarlijk werd in het eerste bedrijf, dan was dat uit corners. Barry Beijer was het meest dichtbij de gelijkmaker. De aanvoerder kopte met een duik op goal uit een corner van Kees Tol, maar via de keeper en de lat ging de bal miraculeus over de goal.

Een van de plaaggeesten aan de zijde van DVS’33 was Maurice de Ruiter, die als aanvallende middenvelder het spel dicteerde. Tot geluk van Spakenburg zou hij echter twee keer verzuimen de marge voor de gasten uit te breiden; twee vrije schietkansen liet De Ruiter onbenut. Het waren veelal kansen in de omschakeling, die telkens dreigend waren en Spakenburg soms onsamenhangend oogde.

In de tweede helft zou het speelbeeld echter totaal veranderen. DVS’33 kwam er na rust nauwelijks nog aan te pas. De linies bij de Blauwen stonden dichter op elkaar, waardoor de gasten niet meer eenvoudig de ruimte vonden om te combineren. Daarnaast nam Jasper Waalkens steeds meer de regie over. De middenvelder heeft een heerlijke techniek, legt veel risico in zijn spel en weet met soms kort en snel combinatiespel het spel te versnellen. Zeker in combinatie met Olivier Pilon en de wederom keihard werkende Philip Ties, begon het daardoor wat beter te marcheren aan de Blauwe zijde.

De toch wel verdiende gelijkmaker viel na ruim een uur spelen. Bert Steltenpool, die het in de punt van de aanval zwaar had, won op karakter een duel en vond met een pass Philip Ties. De middenvelder had vrije doortocht naar doelman Theodore Velanas en schoot in de korte hoek raak. Direct na de gelijkmaker besloot trainer John de Wolf tot een dubbele wissel. Kees Tol de Bert Steltenpool gingen eruit voor Youri Koelewijn en Richard van Schooten. De Blauwen gingen daardoor een 4-4-2 variant. Vrij snel na zijn invalbeurt kreeg Koelewijn een kans om Spakenburg op voorsprong te zetten. De middenvelder die met zijn loopacties direct voor meer diepgang zorgde werd op de rand zestien vrijgespeeld. Zijn lob ging echter helaas naast. De winnende treffer zou echter alsnog komen. Na slecht uitverdedigen aan de zijde van de formatie uit Ermelo, kwam de bal bij Philip Ties. De middenvelder behield het overzicht en vond aan de linkerzijde Jasper Waalkens. Na een kapbeweging, schoot Waalkens de bal fenomenaal in de verre hoek. De ontlading bij hem en zijn medespelers was groot, na de 2-1.

DVS’33 was in de resterende tien minuten niet bij machte om het tij te keren. De ploeg leek kapot te zitten en van het combinatiespel in de eerste helft was niks meer over. In blessuretijd kon Richard van Schooten de marge nog naar 3-1 tillen. Maar de spits die was ingevallen vond met zijn schot de benen van de doelman.

De winst op de eigen Westmaat werd uiteindelijk behaald en met grote opluchting gevierd. Volgende week mogen de Blauwen naar Harkemase Boys dat zaterdag met 3-1 heeft verloren van ACV en vier punten heeft uit drie wedstrijden. Spakenburg staat op de zesde plaats me vijf punten uit drie duels, twee punten minder dan koploper VVOG.

SV Spakenburg – DVS’33 2-1 (0-1)
3. Gökan Yasar 0-1
64. Philip Ties 1-1
78. Jasper Waalkens 2-1

Scheidsrechter: De Brito Roque
Gele kaarten: geen
Toeschouwers: 1.500

Opstelling SV Spakenburg:
Leon Ter Wielen, Sten Vreekamp, Barry Beijer, Tom van der Neut, Guido van Rijn, Mike Vreekamp, Philip Ties, Jasper Waalkens, Kees Tol (65. Youri Koelewijn), Olivier Pilon (87. Christian Supusepa), Bert Steltenpool (65. Richard van Schooten)