gemaakt op : 10 maart 2018

Spakenburg vergroot koppositie

Spakenburg heeft zaterdag op de eigen Westmaat VVOG met 3-0 verslagen. De Blauwen toonden zich in de eerste helft een stuk effectiever dan de gasten uit Harderwijk en wisten via treffers van Philip Ties en Tom Oostinjen met 2-0 te gaan rusten. In de tweede helft werd het verzet van VVOG definitief gebroken na de 3-0 van Bert Steltenpool. Spakenburg blijft uiteraard koploper na deze winst en zag en passant Jong Almere City – de nummer twee – op eigen veld punten verspelen tegen Capelle.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd op een indrukwekkende en emotionele wijze stilgestaan bij het overlijden van Gerrit Hop, een Blauwe legende en Lid van Verdiensten van SV Spakenburg. Dat Gerrit bijzonder veel heeft betekend voor de vereniging werd in het gedenkfilmpje op het scorebord nog maar eens duidelijk en ook het spandoek ‘Bedankt, Sir Gerrit’ liet niets aan de verbeelding over. Een man met een Blauw hart, een man die zo’n  beetje op de Blauwe zijde van de Westmaat woonde, een echtgenoot, vader en opa, die enorm gemist gaat worden.

Na dit mooie eerbetoon was het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Jerôme Vries niet het startsein voor Spakenburg om er direct in te kleunen. VVOG – dat vorige week trainer Hans van Arum had ontslagen – had in de beginfase het meeste balbezit en zocht veelvuldig de ruimte achter de Blauwe defensie, waarbij spits Frank Hol in de gaten dook. Echt verontrustend werd dat overigens niet. Sterker, de formatie van trainer John de kwam na een klein kwartier op voorsprong. Nadat Philip Ties eerst een schot net voorlangs zag gaan, wist hij in de 13e minuut de score te openen. Youri Koelewijn – met zijn eerste basisplaats dit seizoen – vond met een pass Kees Tol aan de linkerkant. ‘Pier’ krulde vervolgens met een fraaie voorzet de bal perfect op het hoofd van Ties, die bij de eerste paal hard binnenkopte.

Na de 1-0 was het de beurt aan VVOG. Tweemaal waren de gasten dichtbij de gelijkmaker, maar twee keer wist doelman Leon ter Wielen schitterend redding te brengen. Zijn eerste save op een kopbal van Pernelly Biya was een ongekend fraaie reflex. En enkele minuten later hield hij VVOG opnieuw van een doelpunt af met een zweefduik op een schot van Frank Hol. De Blauwen deden het in die fase een stuk beter, want bij de tweede grote kans was het opnieuw raak voor Spakenburg. Philip Ties vond met een fijne voetbeweging Kees Tol, die na een actie vervolgens de bal breed legde op de mee opgekomen Tom Oostinjen. De middenvelder controleerde de bal uitstekend en rondde fraai en koel af.

Met ruim een half uur op de klok leek Kees Tol zelfs de wedstrijd al definitief op slot te gooien. De spits onderschepte een te korte terugspeelbal van Joshia Tijdens, maar oog in oog met doelman Frans Koornberg schoot de Volendammer de bal tegen de keeper aan.

Na rust was het spel een stuk minder levendig. De eerste kans was voor Spakenburg. Philip Ties wist in de 49e minuut aan buitenspel te ontsnappen, maar zijn schot werd knap gekeerd door keeper Koornberg. De gasten uit Harderwijk leken in het vervolg al veel kruit te hebben verschoten in de eerste helft, want in het tweede bedrijf was de dadendrang een stuk minder. Ter Wielen moest nog een keertje zijn hand zetten tegen een schot van Jeffrey Snijders en moest een corner weggeven na een kopbal van Frank Hol. Aan de andere kant noteerden we een kopbal van Guido van Rijn, een schot van Tom Oostinjen en bijna de eerste competitietreffer voor Youri Koelewijn. De Spakenburger – die na 74 minuten werd gewisseld en kon terugkijken op een goede wedstrijd – zag zijn schot net langs de verkeerde kant van de paal gaan.

Een minuut voor zijn wissel was de stand overigens op 3-0 gekomen. De gedreven spelende Tom Oostinjen troefde op de achterlijn Jeffrey Snijders, hield oog voor de situatie en vond met een bekeken voorzet de net ingevallen Bert Steltenpool. Voor de spits was het een koud kunstje te scoren, zijn tiende competitietreffer. Daarmee was het verzet van VVOG definitief gebroken en speelden de Blauwen de wedstrijd freewheelend uit.

Volgende week mag koploper Spakenburg naar Jong FC Groningen, in de weet dat de voorsprong op Jong Almere City is uitgebreid, nadat de polderbewoners zaterdag op 2-2 zijn blijven steken tegen Capelle. Het betekent dat zowel Jong Almere City als Quick Boys zes verliespunten meer hebben dan Spakenburg.

IMG_5008.JPG

Spakenburg – VVOG 3-0 (2-0)
13. Philip Ties 1-0
30. Tom Oostinjen 2-0
73. Bert Steltenpool 3-0

Scheidsrechter: Jerôme Vries
Gele kaarten: Barry Beijer, Tom Oostinjen (Spakenburg), Frank Hol, Zakaria Fadili, Thomas Vossebelt (VVOG)
Toeschouwers: 1.600

Opstelling SV Spakenburg
Leon ter Wielen, Barry Beijer, Tom van der Neut, Giovanni Gravenbeek, Guido van Rijn, Tom Oostinjen, Mike Vreekamp, Tom Menting (65. Sten Vreekamp), Youri Koelewijn  (74. Jasper Waalkens), Kees Tol, Philip Ties (65. Bert Steltenpool)