gemaakt op : 27 mei 2018

Spakenburg verliest; met applaus van het veld

Kampioen Spakenburg heeft de laatste wedstrijd van het seizoen met 1-3 verloren van Jong Almere City. Onder snikhete omstandigheden werd niet op het scherpst van de snede gespeeld, omdat voor beide teams niets meer op het spel stond. Het duel stond vooral in het teken van het afscheid van Kees Tol. Die uiteraard het doel vond in zijn afscheidswedstrijd, de 22e van dit seizoen en zijn 82e competitietreffer voor de Blauwen.

Het is de 89e minuut als Bert Steltenpool aan de zijlijn klaar staat om in te vallen. Voor wie hij in het veld komt is voor iedereen duidelijk: Kees ‘Pier’ Tol. Het publiek gaat staan, de Havenside laat de trommels harder klinken en Kees maakt een diepe buiging. Eerst richting de Havenside en vervolgens neemt hij geëmotioneerd en met een buiging richting de hoofdtribune het klaterende applaus in ontvangst. Een staande ovatie. De Blauwen staan op dat moment met 1-2 achter, maar eigenlijk maalt niemand daarom. De kampioen van de Derde Divisie neemt afscheid van een icoon, van een Volendamse spits die vijf jaar het shirt van SV Spakenburg heeft gedragen en in die periode 82 keer heeft gescoord in de competitie en in totaal meer dan honderd treffers heeft gemaakt. En nu voor het laatst staat hij daar in het vertrouwde Blauwe shirt. We – de club Spakenburg – nemen ook met een hele diepe buiging afscheid van Pier. Een fenomeen op voetbalschoenen. Bedankt Kees.

IMG_0080.JPG

Over de wedstrijd – waarbij niets meer op het spel stond – kunnen we kort zijn. Onder tropische omstandigheden deden zowel Spakenburg als Jong Almere City het relatief rustig aan. Na zeven minuten kwamen de Blauwen op voorsprong. Kees Tol werd op de rand van de zestien aangespeeld en na een korte dribbel drukte ‘Pier’ koeltjes af. Een typische Tol Tor. Na 18 minuten kwam Jong Almere City – winnaar van de eerste periode en dus spelend in de nacompetitie – langszij. Tarik Evre onderschepte de bal en schoot de bal hoog en onhoudbaar achter Daan Huiskamp, die de plek onder de lat mocht innemen in deze laatste wedstrijd. Huiskamp, die vertrekt naar SC Genemuiden, liet zien een prima stand-in te zijn voor Leon ter Wielen. Voor rust zagen we verder nog schoten van Olivier Pilon (die ook zijn verdiende publiekswissel in de tweede helft kreeg) en Kees Tol.

In de 53e minuut kwamen de gasten uit Almere op voorsprong. Ruggero Mannes stoomde op aan de rechterkant en knalde de bal vervolgens schitterende hoog in de korte hoek raak. Twee minuten later leek Barry Beijer alweer gelijk te maken, maar bij de tweede paal schoot hij in het zijnet. Met nog een kwartier te spelen, was daar nog een debutant aan Blauwe zijde; A-junior Jeffrey van de Groep mocht zijn eerste officiële minuten in het eerste elftal maken, als vervanger van Pilon.

In de 90e minuut kwam de eindstand van 1-3 op het scorebord, via een treffer van Adrian Ramadani. Daarmee nam SV Spakenburg met een nederlaag afscheid van de Derde Divisie, maar zoals gezegd, niemand maalde daarom. Met een applaus werden de kampioenen uiteindelijk bedankt.