gemaakt op : 10 december 2017

Spakenburg wint van Spijkenisse en nadert Jong Almere City

Spakenburg heeft een goede zaterdag achter de rug. De Blauwen wonnen zelf in Spijkenisse met 0-2, terwijl koploper Jong Almere City tegen een nederlaag opliep. Daardoor is Spakenburg de lijstaanvoerder tot op een punt genaderd. De winst van de mannen van trainer John de Wolf kwam tegen Spijkenisse pas na rust tot stand, na een bijzonder povere eerste helft. In de tweede helft werden de bakens verzet en wisten Tom van der Neut en Philip Ties het net te vinden.

John de Wolf had tegen Spijkenisse, bungelend onderin de Derde Divisie Zaterdag, weer een basisplaats ingeruimd voor Sten Vreekamp. De rechtsback beschaamde dat vertrouwen niet door z’n beste wedstrijd van het seizoen te spelen. Dat gold overigens niet voor Spakenburg in z’n geheel, dat een dramatische eerste helft zou spelen onder de rook van Rotterdam.

In de eerste 45 minuten was er slechts een wapenfeitje aan Blauwe kant te noteren: een schot van Tom Oostinjen dat net langs de paal suisde. Voor de rest zouden de kansen zich afspelen voor het doel van doelman Leon ter Wielen. De gastheren, met topscorer Mike van Dommelen op de bank vanwege wat fysieke malheur, waren veel scherper en zouden in het eerste bedrijf vrijwel alle duels en gevechten om de tweede bal winnen. En ook dreigend zijn. De grootste kans was vijf minuten voor rust, toen twee inzetten van Jazzy Adams ook twee keer van de doellijn werden gehaald na een ouderwetse scrimmage. In de periode daarvoor was Spijkenisse ook de ploeg met de grootste dreiging en was een voorsprong voor de thuisploeg verdiend geweest. Spakenburg mocht dan ook de handen dichtknijpen dat met een 0-0 stand de rust werd opgezocht.

Na ongetwijfeld wat harde noten te hebben gekraakt in de rust, begonnen de Blauwen de tweede helft een stuk voortvarender en scherper. Spakenburg deed dat met Tom Menting (prima invalbeurt, met veel beweging en snelle passing vooruit) en Olivier Pilon (dreigend vanaf de rechterflank) in het veld, als vervangers van Tom Oostinjen en Bert Steltenpool. De betere wedstrijdinstelling werd 3 minuten na rust al beloond. Jasper Waalkens – die in tegenstelling tot de eerste helft nu wel z’n acties zag lukken – vond met een pass Kees Tol. De Volendammer draaide vanaf links de bal fraai naar de tweede paal, waar hij het hoofd van Barry Beijer vond. De aanvoerder stuurde de bal naar de verre hoek, waar Tom van der Neut met het hoofd het laatste tikje gaf. De 0-1 voorsprong zou de opmaat betekenen voor een Blauw overwicht, waarbij van dadendrang van Spijkenisse geen sprake meer was. De Blauwen begonnen de duels te winnen en ook weer te combineren, een wereld van verschil met de eerst helft.

Na 65 minuten zou de 0-2 op het scorebord komen. Guido van Rijn vond met een dieptepass Philip Ties. De kilometervreter draaide vervolgens op fantastische wijze weg bij zijn directe tegenstander en vond met een bekeken schot in de korte hoek de ruimte om de doelman te verschalken. Technisch gezien een hoogstandje van een treffer. Met een marge van twee doelpunten en gezien het wedstrijdbeeld was daardoor de wedstrijd feitelijk gespeeld. Vlak voor tijd leek Philip Ties z’n tweede goal van de middag aan te tekenen. Na een behendige actie van Tom Menting, gevolgd door een hakballetje, spatte het schot van Philip Ties op de paal uiteen.

Behalve de verdiende winst en de drie punten, was er meer goed nieuws. Uit Almere, waar koploper Jong Almere City namelijk met 1-4 had verloren van DVS’33. Spakenburg is daardoor de jonge profs tot op één punt genaderd. In de eerste wedstrijd na de winterstop zullen de nummers één en twee van de competitie elkaar ontmoeten in Almere, wat dus met recht een kraker genoemd mag worden. Volgende week is echter eerst nog de wedstrijd tegen ACV, dat op bezoek komt op de Blauwe zijde van de Westmaat. De formatie uit Assen verloor zaterdag met 2-0 van ASWH en staat momenteel op de zestiende plaats in de Derde Divisie.

Spijkenisse – Spakenburg 0-2 (0-0)
48. Tom van der Neut 0-1
65. Philip Ties 0-2

Scheidsrechter: De Cock

Gele kaart: Danny Groos (Spijkenisse)

Toeschouwers: 400

Opstelling SV Spakenburg
Leon Ter Wielen, Sten Vreekamp, Barry Beijer, Tom van der Neut, Guido van Rijn, Tom Oostinjen (46. Tom Menting), Mike Vreekamp, Jasper Waalkens, Kees Tol, Philip Ties, Bert Steltenpool (46. Olivier Pilon)