gemaakt op : 13 oktober 2019

VERSLAG | Spakenburgse derby eindigt in 2-2 gelijkspel

Derby eindigt in 2-2, Spakenburg het zoet, IJsselmeervogels het zuur

De Spakenburgse derby is weer aan ons voorbij gevlogen, de clash tussen Blauw en rood leverde een puntendeling op nadat beide ploegen tweemaal trefzeker waren. Daarmee was het voor de derde keer op rij een gelijkspel (2-2 bij Spakenburg thuis en 1-1 bij IJsselmeervogels) in twee jaar tijd.
 
Spakenburg begon met de volgende elf Blauwe spelers: Ter Wielen, Beekhuis, Beijer, Vd Neut, Vreekamp, Van Lopik, Tavares, Sterling, Castien, Versteeg en Bitter. De elf spelers van IJsselmeervogels waren: Schaap, Justiana, Buitenhuis, Monteiro, Van Leijenhorst, Nejmi, Vd Laar, De Harder, Olijfveld, Azzouti, Vd Meiracker.
 
Zoals zo vaak met de Spakenburgse derby, was het voetbal van beide kanten niet om over naar huis te schrijven. Wat vooral aan het begin opviel was dat de scheidsrechter niet was gekomen om met kaarten te strooien. Vroeg in de wedstrijd begon Sterling aan een kansrijke opmars richting de goal van IJsselmeervogels, maar werd hij van achter door Nejmi aan de arm getrokken. Leidsman Veekamp zag er echter geen gele kaart in, iets wat later nog vaker voorkwam in het voordeel van de Blauwen. De eerste grote kans voor Spakenburg kwam er in de 19e minuut. Versteeg bracht de bal voor de goal langs, maar Tavares en Sterling konden beide de bal niet richting de goal werken, mede door goed verdedigen van IJsselmeervogels. 
 
In de 29e minuut was het bij IJsselmeervogels wel raak. Olijfveld, die (te) vrij stond, kreeg de bal vanuit een ingooi, vervolgens kon de aanvaller van IJsselmeervogels doorlopen tot in de buurt van het strafschopgebied en een poging op doel wagen. De bal had een gemakkelijke prooi geweest voor Ter Wielen, ware het niet dat het leer nog getoucheerd werd door de voet van Beijer. Ongelukkig, want hierdoor ging de bal naar de rechterhoek buiten het bereik van de Blauwe goalie. 1-0 dus en daarmee werk aan de winkel voor Spakenburg. Veel gebeurde er alleen niet meer in de eerste helft, maar zoals gezegd viel de arbitrage wederom op door het op zak houden van de kaarten. In de blessuretijd van de eerste helft zette Van Lopik stevig door op Azzouti, geel was zeker terecht geweest, maar de jongeling van Spakenburg werd gespaard door Veekamp. Vlak daarna klonk het fluitsignaal en werden de kleedkamers opgezocht met een 1-0 achterstand voor de Blauwen. 
 
In de rust bleef Van Lopik achter en werd Ghaddari gebracht. IJsselmeervogels bleef ongewijzigd. De opdracht voor Spakenburg was duidelijk, scoren en zo op gelijke hoogte komen, maar het was vooral IJsselmeervogels dat de kansen kreeg. De Harder was vlak na het fluitsignaal dichtbij de 2-0. Hij probeerde in de 16 de bal binnen te glijden, maar zag zijn bal naast de goal belanden. In de 50e minuut was er een vrije trap van Vd Laar, maar de bal werd een prooi voor de prima spelende Ter Wielen. De grootste kans was er na een krap uur spelen voor wederom De Harder. Hij kreeg de bal vanuit een corner toegespeeld, haalde uit, maar zag tot zijn ontzetting de bal op de binnenkant paal belanden. Wel was het nog geen minuut later raak toen Vd Laar vanuit een vrije trap de bal goed voor de goal wist te brengen en deze vervolgens binnen gewerkt kon worden door Buitenhuis. Daarmee werd het 2-0 en leek het op zijn zachtst gezegd een hele moeilijke middag te worden om er nog een punt uit te slepen. 
 
IJsselmeervogels ging ondertussen verder waar het gebleven was. De aanval werd gezocht om zo de 3-0 te maken en het pleit echt te beslechten. Eerst was het Azzouti in de 63e minuut die de bal voorlangs en naast schoot. In de 70e minuut was het Vd Meiracker na een uittrap Van Schaap die met een schot Ter Wielen tot een mooie katachtige redding moest dwingen. Beide spitsen wisten dus niet tot scoren te komen en dit lag ook wel in de lijn met het ongelukkig spel van beide goudhaantjes, zowel Vd Meiracker en Azzouti kwamen in deze derby amper in het spel voor. 
 
Spakenburg bleef dus leven en kwam zelfs terug op 2-1. Na de puike redding was het ditmaal Ter Wielen met een verre en rake uittrap richting Bitter in de 73e minuut. De bal-vaste spits legde vervolgens met het hoofd voor op Versteeg. De nummer 9 van Spakenburg nam vervolgens knap aan door de bal met de knie klaar te leggen voor een verwoestend schot. En een verwoestend schot was het! Met een heerlijk boogje belande de bal in de goal van IJsselmeervogels. 2-1 dus en één van de mooiste derby goals van de laatste decennia.  
 
Het werd nog mooier voor Spakenburg toen ook de gelijkmaker werd aangetekend door de ingevallen (wissel met Castien in minuut 66) Selimi. In de 78e minuut mocht Spakenburg een corner nemen. De bal werd vanuit de corner door Beijer voorgebracht op Bitter en Selimi. Bitter kon de bal met hoofd niet raken, waarna de bal voor de voeten van Selimi kwam. De ingevallen spits bedacht zich geen moment en werkte de bal achter doelman Schaap en tegen de touwen. 2-2 dus en daarmee een resultaat waar de meeste Blauwen niet meer op gerekend hadden. 
 
In het resterende kwartier nam Selimi nogmaals de hoofdrol op zich. Na balverlies vanuit een kansrijke situatie voor Spakenburg nam IJsselmeervogels de bal over en leek een gevaarlijke counter dreigende. Selimi trok aan de noodrem door Azzouti van achter neer te halen. Deze keer kon de scheidsrechter niet om een kaart heen en trok terecht de rode prent. Achteraf zou de overtreding nog voor veel discussie zorgen. Feit is dat de rode kaart terecht was, maar dat de angel van de aanval er daarmee wel was uitgehaald.  
 
Na de rode kaart ging IJsselmeervogels uiteraard op zoek naar de winst. Ook werd er nog gewisseld. Bij Spakenburg kwam Koelewijn erin voor Bitter en bij IJsselmeervogels viel vooral een vreemde wissel op. Azzouti, die duidelijk geïrriteerd was over de wissel moest naar de kant. Hij werd vervangen door verdediger Van Diermen. De winst kwam er overigens voor beide partijen niet meer, het laatste wapenfeitje van de wedstrijd was een vrije trap voor de rode buren die ruim over de goal werd gekopt. 
 
2-2 dus en daarmee een gelijkspel. Vele Blauwen zouden die avond over een 2-2 winst spreken en bij IJsselmeervogels heerste overduidelijk een zure nasmaak. Na de wedstrijd was het tijd voor feest in beide sporthallen, welingelichte bronnen gaven aan dat Spakenburg daarin afgetekend heeft gewonnen!
 
Volgende week is er een weekend rust, de week daarop ontvangt Spakenburg op de Blauwe zijde van de Westmaat TEC uit Tiel. De wedstrijd vangt aan om 15:00 uur, tot dan!