Skip to main content

Historie

Het prille begin; De Stormvogels

Op 15 augustus 1931 richt een aantal enthousiaste jonge mensen een voetbalvereniging op onder de naam Stormvogels. Een periode waarin meerdere plaatselijke voetbalverenigingen worden opgericht, soms met illustere namen, zoals: Ajax, Strandvogels, N.A.S. (later IJsselmeervogels), Noordster, Spakenburgse Boys, SDO en SFC.

Van een competitie zoals we die nu kennen is in het begin nog geen enkele sprake; er worden vooral vriendschappelijke wedstrijden en toernooien gespeeld in een weiland achter de Bavinckschool. Na een aantal jaren verandert de vereniging haar naam in Windvogels.

Vanaf 1935 gaan de Blauwen meespelen in de competitie bij de Utrechtse Provinciale Voetbal Bond, waar ze worden ingedeeld in de derde klasse, om vervolgens direct ongeslagen kampioen te worden. Het zou de opmaat betekenen voor meerdere kampioenschappen. Van een vriendenclubje met slechts een aantal leden, groeit men in de jaren erna – als voetbalvereniging Windvogels – tot een vereniging met tweehonderd leden. Na de fusie in 1947 van de Windvogels met de lokale gymnastiekvereniging Lycurgus wordt de voetbalclub omgedoopt tot een sportvereniging: SV Spakenburg.

In 1947 wordt Spakenburg kampioen en promoveert het naar de vierde klasse van de KNVB (na een 4-1 winst op Zuidvogels) en bereikt daarmee de hoogst mogelijke klasse voor een zaterdagclub op dat moment.

Op de fiets naar de Koningin

Twee jaar later speelt SV Spakenburg twee keer tegen een jubilerend voetbalteam van Paleis Soestdijk. Het halve dorp fietst naar Soestdijk, vooral omdat ook Koningin Juliana en Prins Bernhard aanwezig zullen zijn. De wedstrijd in Spakenburg (augustus 1949) wordt een nog groter feest, want ook daar zijn de koningin en prins als eregasten present. Het Spakenburgse team wint met 4-2 en aanvoerder Jan van der Goot ontvangt een medaille uit handen van Prins Bernhard. Vooral in de jaren ’50 weet Spakenburg haar naam te vestigen in het hele land, en zeker na het landskampioenschap in 1952

De kampioenen worden in een koets door het dorp gereden. Ook in de jaren ’60 worden regelmatig kampioenschappen behaald. In die periode geeft de gemeente ruimte om een sportpark aan te leggen op de Westmaat, waar zowel Spakenburg als IJsselmeervogels hun wedstrijden gaan afwerken.

In het seizoen ’71/’72 start de KNVB met een eerste klasse. Met stunt en vliegwerk weet Spakenburg zich – getraind door Joop van Basten, de vader van Marco – daarvoor uiteindelijk te plaatsen.

Spakenburg in de hoogste klasse

De eerste seizoenen in die eerste klasse verlopen niet bijzonder goed, maar in het seizoen ‘73/’74 kan de kampioensvlag weer worden gehesen. Onder leiding van Wim Kraneveldt wordt de eerste plaats behaald in de eerste klasse B. In de strijd om het zaterdagkampioenschap wordt uiteindelijk verloren van Huizen. Desondanks geeft Spakenburg haar visitekaartje af en wordt duidelijk dat de Blauwen geen eendagsvlieg zullen worden op het hoogste niveau van het zaterdagamateurvoetbal

Toch moet de Blauwe aanhang een groot aantal jaren wachten voor er weer een kampioensfeest kan worden gevierd. Spakenburg wisselt matige seizoenen af met goede, maar verder dan een tweede plaats komt SV Spakenburg niet. Tot het seizoen ‘84/’85.

Het succesjaar ’85

Dit seizoen is het beste in de historie van Spakenburg. Onder leiding van Piet van den Ham wordt voor het eerst in elf jaar weer een afdelingskampioenschap binnengehaald. Met Kozakken Boys en GVVV wordt daarna gestreden om de zaterdagtitel. Omdat de Werkendammers en de Spakenburgers gelijk eindigen, is een beslissingswedstrijd nodig. Op het veld van Huizen wordt een historische wedstrijd gespeeld. Spakenburg wint op de valreep met 3-2, na een onderbreking van een halfuur, terwijl van beide teams twee spelers uit het veld worden gestuurd. Maar Spakenburg heeft de zaterdagtitel!

Vervolgens wordt de strijd aangebonden tegen zondagkampioen DHC uit Delft. In Delft wordt het 2-2 zodat de wedstrijd op De Westmaat de beslissing moet brengen. Vier minuten voor tijd schiet Joop van de Groep Spakenburg via een strafschop naar 1-0. Niet veel later wil DHC-trainer Guus Haak niet meer verder spelen, na een vermeende elleboogstoot op een van zijn spelers. De officials van de KNVB dringen er bij DHC op aan om de wedstrijd te hervatten. Na dit te weigeren, wordt Spakenburg tot kampioen uitgeroepen.

Spakenburg wint ook nog de districtsbeker, door een 3-0 overwinning op RCH, waarmee het meest succesvolle seizoen wordt gecompleteerd.

Weer kampioen in 1986/1987

In dit seizoen wordt Spakenburg opnieuw gekroond tot kampioen. In een competitie waarin ook buurman IJsselmeervogels is ingedeeld, trekken De Blauwen aan het langste eind. De thuiswedstrijd tegen de ‘rooien’ wordt een ware thriller. Vooraf stond iedereen bol van de spanning. Maar enkele minuten voor tijd kopt de jonge Tijmen Beekhuis Spakenburg naar de overwinning. Een week later gaat de kampioensvlag in top, na een 3-1 overwinning op Roda Boys. In de strijd om de zaterdagtitel moeten Spakenburg en NSVV hun meerdere erkennen in ACV.

1999/2000: Vierde afdelingstitel

In de seizoenen die volgen doet Spakenburg vaak mee om de titel, maar het hoogste schavot kan pas in 2000 worden betreden. Onder leiding van Tijs Schipper behalen De Blauwen de titel in de hoofdklasse B. In de race om de zaterdagtitel, met Urk en Katwijk, trekt laatstgenoemde aan het langste eind.

2007/2008: Vijfde afdelingstitel

Na 2000 doet Spakenburg regelmatig mee in de strijd om de bovenste plekken, maar eindigt vaak op een tweede of derde plaats. In de voorbereiding op het seizoen 2006/2007 weet Spakenburg een fantastische overwinning te behalen op de profs van AFC Ajax. Door doelpunten van Arthur van Metelen, Roderik de Harder en Mustafa Aksit wordt het 3-2.

Het kampioenschap wordt weer in het seizoen 2007/2008 behaald. In een memorabel seizoen waarin de buren tweemaal met zeer grote cijfers (uit 1-5 en thuis 7-1!) worden afgedroogd, geeft niemand vijf duels voor het einde nog een stuiver voor de kansen van De Blauwen. Na een ontluisterende 5-1 nederlaag tegen GVVV is de achterstand op koploper Sparta Nijkerk vijf punten. Daarnaast is trainer Erik Assink de week ervoor opgestapt. Desondanks weet Spakenburg onder leiding van interim-trainers Harry Hamstra en Melrik Beukers uit de resterende wedstrijden het volle pond te behalen en mede dankzij een spetterende 7-1 thuisoverwinning op IJsselmeervogels wordt de vijfde en voorlopig laatste afdelingstitel in de wacht gesleept. Men zou daarna om het zaterdagkampioenschap strijden met FC Lisse en HHC Hardenberg. Spakenburg begint met een gelijkspel thuis tegen FC Lisse (2-2) en een uitwedstrijd tegen HHC Hardenberg (1-1). FC Lisse is daarna in de uitwedstrijd te sterk (6-2) en zal later ook het algeheel kampioenschap behalen. De tweede plek in het zaterdagkampioenschap wordt nog wel veiliggesteld door thuis van HHC Hardenberg te winnen (3-1).

2008/2009

Met nagenoeg dezelfde selectie (plus enkele nieuwe aanwinsten) wordt Spakenburg opnieuw goede kansen toegedicht. Maar het wordt uiteindelijk een deceptie, met als dieptepunt een voorwaardelijke straf van een jaar om uit de competitie te worden genomen na de laatste competitiewedstrijd tegen IJsselmeervogels.

Een hoogtepunt in het seizoen 2009/2010 is de uitschakeling van MVV in de KNVB-Beker en de derde ronde wedstrijd tegen landskampioen AZ, dat bijna op de knieën moet voor Spakenburg. Na een vroege goal van Thijs Houwing (0-1) en een afstandspegel van Christy Bonevacia (2-2) wordt een verlenging afgedwongen die uiteindelijk met 5-2 verloren gaat.

Kampioen Topklasse Zaterdag 2011/2012

Onder leiding van trainer André Paus wordt Spakenburg de troste kampioen van de Topklasse. Na een sterk eindschot blijft Spakenburg Rijnsburgse Boys nipt voor. Algeheel amateurkampioen wordt Achilles ’29, de kampioen van de Topklasse zondag, dat in de tweekamp zowel uit als thuis te sterk is.

Landskampioen 2013/2014

Nadat het seizoen ervoor degradatie uit de Topklasse maar nipt kon worden afgewend, voltrekt zich in het seizoen 2013/2014 een ongelooflijk huzarenstukje. SV Spakenburg wordt landskampioen.

Met liefst 17 nieuwe spelers wordt gestart aan deze voetbaljaargang. Na de eerst drie wedstrijden (nul punten) moet hoofdtrainer Johan de Kock zijn biezen pakken. Zijn opvolger wordt assistent-trainer Jochem Twisker, die een frisse wind laat waaien over de spelersgroep. De punten worden vergaard, het spel steeds beter en het geloof dat er iets moois kan gebeuren met de week sterker. De supporters worden veelal verwend met aanvallend en gedurfd voetbal, door een spelersgroep die zich ontwikkeld tot vriendengroep en een mentaliteit die de Blauw aanhang bekoort.

In een thrillerachtige competitie eindigen Spakenburg en GVVV gezamenlijk bovenaan, waardoor een beslissingswedstrijd gespeeld moet worden om uit te maken wie kampioen van de Topklasse Zaterdag wordt. Het wordt een gedenkwaardige dag in het Kras Stadion van FC Volendam, waar ruim 6.000 fans een van de mooiste wedstrijden uit het amateurvoetbal beleven. Mark de Loor zet Spakenburg op 1-0, waarna Simon Brouwer voor rust nog gelijkmaakt. Uiteindelijk zou Kees Tol de Blauwen uit Spakenburg naar de titel schieten.

Vervolgens wacht nog een gevecht met AFC, de Amsterdamse vereniging die winnaar is geworden van de Topklasse Zondag. Op de Westmaat laat Spakenburg geen spaan heel van de Amsterdammers en overklassen de zondagkampioen: 4-1. Doelpuntenmakers: Kees Tol, Edwin Dekkers, Mark de Loor en Niels Buijtenhuis. De return in Amsterdam een week later is een formaliteit. De Blauwen verliezen met 3-2 (treffers Salim Amerzgiou en Mark de Loor), waarbij de landstitel nooit in gevaar is gekomen.

De grote vier: Ajax, Feyenoord, PSV en SV Spakenburg

Dwayne Green die namens SV Spakenburg het eerste doelpunt van een amateurclub ooit in de halve finale van de KNVB-beker maakt. Spits Floris van der Linden als topscorer in de KNVB-beker. Een nipte nederlaag in de halve finale tegen PSV, na een sensationele winst in de kwartfinale bij FC Utrecht. Ja, het bekerseizoen 2022/2023 is historisch en sensationeel voor SV Spakenburg. Een avontuur dat geen enkele Blauwe ooit zal vergeten.

Het bekeravontuur begint op 20 september 2022 in Veenendaal, waar SV Spakenburg in de tweede voorronde met 0-1 wint van DOVO, dankzij een goal van Floris van der Linden. Een maand later winnen de Blauwen in de eerste hoofdronde op de eigen Westmaat van TEC (2-1 winst, doelpunten Koos Werkman en eigen doelpunt TEC). Op naar de tweede ronde, waar Eredivisionist FC Groningen op 12 januari 2023 wacht in de Euroborg. Het team van hoofdtrainer Chris de Graaf speelt brutaal en een dijk van een wedstrijd. Youri Koelewijn knalt van afstand de 0-1 heerlijk binnen en voor rust verdubbelt Floris van der Linden de score via een penalty. Na rust legt de spits nogmaals doeltreffend aan vanaf de stip en lijkt Spakenburg fluitend naar de achtste finale te gaan. Dankerlui maakt het echter nog bloedstollend spannend door twee keer namens FC Groningen te scoren. Met man en macht strijdend en vol passie blijft SV Spakenburg echter in de slotminuten overeind. Eredivisionist FC Groningen is sensationeel in het Hoge Noorden verslagen.

In de achtste finale ontvangt SV Spakenburg competitiegenoot en amateurbolwerk Katwijk op een kolkende Westmaat. In de eerste helft zijn de Blauwen de baas (doelpunt Floris van der Linden), in de tweede helft voert Katwijk de boventoon (treffer Killian van Mil). Na een doelpuntloze verlenging wordt Spakenburg-keeper Alessandro Damen de held in de penaltyserie door een knal van Robin Schulte fabuleus te stoppen. De Westmaat explodeert, supporters nemen massaal de Blauwe helden op de schouders en vieren gezamenlijk feest tot in de kleine uurtjes.

Waar trainer Chris de Graaf in de volgende ronde hoopt op Feyenoord uit, komt uiteindelijk de wens van doelman Alessandro Damen uit: het lot koppelt SV Spakenburg in de kwartfinale aan FC Utrecht. Wat op 28 februari 2023 in een uitverkocht stadion Galgenwaard gebeurt is regelrechte voetbalsensatie en lastig te beschrijven. Dus laten we Voetbal International maar citeren: ‘Stuntploeg Spakenburg droogt FC Utrecht af en schrijft bekergeschiedenis: 1-4.’ Wimilio Vink volleert de Blauwen schitterend naar 0-1, waarna Luuk Admiraal na rust na een lange rush de 0-2 op het scorebord zet. De Blauwen dicteren grotendeels de wedstrijd en daar kan de 1-2 van de Griekse spits Douvikas niks aan veranderen. Want een paar tellen letter kopt Masies Artien bij de tweede paal snoeihard binnen, waarna Floris van der Linden het sprookje complementeert met een magistrale kopbal: 1-4. Het ‘Blauwe, Blauwe…’ galmt nog harder door de Galgenwaard. De Spakenburgers kunnen na het laatste fluitsignaal hun geluk niet op, vreugdetranen vloeien rijkelijk. De weg terug naar het dorp is een zegetocht, met onnoemelijk veel mensen die de supporters en spelers onder luid applaus onthalen, waarna een groots feest losbarst op de Westmaat. Spakenburg is de derde amateurclub ooit die de halve finale van het bekertoernooi bereikt.

De twee halve finales zijn bekend: Feyenoord – Ajax en SV Spakenburg – PSV. Eindelijk de ‘grote vier’ in de halve finales, wordt door menigeen gekscherend geroepen. Op 4 april 2023 is de Westmaat klaar voor de halve finale tegen PSV. Na een run op tickets voor deze wedstrijd, zijn er uiteindelijk 8.000 gelukkigen die op de uitpuilende Westmaat een plek hebben weten te bemachtigen. Het wordt een avond in een Europacup-sfeer, en waarin Spakenburg speelt met ‘Zuid-Amerikaans temparament’, zoals gepredikt door trainer Chris de Graaf. In de eerste helft heeft Spakenburg niet veel in de melk te brokkelen (0-1 ruststand, goal Érick Gutiérrez). Vlak na rust valt de 0-2 via Patrick van Aanholt en lijkt het duel beslist. De Blauwen rechten echter hun rug en komen met nog een half uur op de klok meesterlijk terug in de wedstrijd. Dwayne Green ontfutselt op zo’n 25 meter van de goal de bal en haalt verwoestend uit. Het machtige schot behoort tot de mooiste doelpunten van dat bekerseizoen. De stunt der stunts blijft echter uit. Met trots, luid applaus en spelers op de schouders neemt SV Spakenburg in de halve finale afscheid van het bekertoernooi. Een avontuur om nooit te vergeten.

12
Afdelingskampioen
5
Zaterdag amateurkampioen
2
Kampioen Topklasse zaterdag
1
Kampioen derde divisie
2
Algemeen amateurkampioen
1
Districtstoernooi