Skip to main content

BLAUWE BOTTERRACE 2023 EEN GROOT SUCCES!

Op woensdag 17 mei voeren er ruim 30 authentieke schepen, waarvan het merendeel botters, de haven uit om deel te nemen aan de traditionele Blauwe botterrace van SV Spakenburg.

Om twaalf uur was er eerst een heerlijke schipperslunch voor alle aanwezigen. De vele trouwe Blauwe vrijwilligers waren druk bezig om iedereen te voorzien van een broodjes met ham, kaas, spek en gebakken ei. De hele Blauwe sporthal was in de ochtend en de dagen ervoor omgetoverd in een gezellige feesthal. Voorzitter Marc Schoonebeek bedankte in zijn openingswoord ook alle vrijwilligers en sprak zijn grote waardering uit voor de tomeloze inzet die dit soort evenementen mogelijk maken.

Rond de klok van één uur galmde “Eye of the Tiger” over de speakers en kwam spreekstalmeester Sjaak Nel het podium op. Hij verbond in zijn toesprak de slag op de Zuiderzee van 1573 moeiteloos met de Blauwe botterrace van 2023 en zorgde daarmee voor een lach en de nodige inspiratie om die middag eens goed de beuk erin te gooien tijdens het zeilen. Dat was nodig ook, want de windkracht van die middag zorgde ervoor dat er moest worden gewerkt. Gelukkig kon dat gebeuren onder het genot van een zonnetje en hapjes en drankjes die ruimschoots aan boord waren gebracht. Dit alles zorgde voor prachtige plaatjes die middag met de wind vol in de zeilen, een bemanning met de touwen in de handen en een schilderachtige lucht die niet zou misstaan op een schilderij van een Hollandse meester.

Rond vijf uur keerde iedereen na een behouden vaart weer terug in de haven en ging men voor anker bij de visafslag. Daar werd genoten van gezellige muziek en werd er haring, vers van het mes, uitgeserveerd. Vervolgens ging het feest door in de Blauwe sporthal en kon er na alle inspanning goed gegeten worden om weer op krachten te komen. De drie dames Toos, Roos & Coos van ToosRoosProdukties verzorgden de muzikale omlijsting van deze avond en maakten er weer een onvergetelijke en hilarische avond van. Tijdens het feest was er ook nog een veiling, onder leiding van spreekstalmeester Sjaak Nel, die een mooi bedrag ophaalde voor SV Spakenburg.

Uiteraard kon de avond niet worden afgesloten voordat de prijzen waren verdeeld. De kampioenen van de Blauwe Botterrace 2023 waren de mannen van de De Pieter Jan Koelewijn Boot die een prachtige tijd hadden neergezet op de VD153. Als tweede binnengekomen was Bort de Graaf Koel- en Klimaattechniek op de Mosselkraker en als derde eindigde Heineken op de BU67. De Bram Muijs wisselbokaal, voor de tiende plek, ging naar de crew van WelBijWim op de BU32. Zij kregen de prijzen op het podium uitgereikt waarna het schippersfeest verder losbarstte. Het was al met al weer een prachtige ervaring. De organisatoren Anique en Hille blikken terug op een fantastische dag en kijken uit naar de volgende editie op woensdag 8 mei 2024!