Skip to main content

Spakenburg en IJsselmeervogels deelden gebroederlijk de punten na een meer dan enerverende en meeslepende derby. Voor het eerst in de geschiedenis werd deze competitiewedstrijd in de avond gespeeld tegen een sfeer met een hoog betaald voetbal gehalte. Lichtmasten, vol gepakte tribunes, een aan beide kanten fanatieke aanhang, koude temperaturen en 22 voetballers die er zin in hadden. Net zoals al de vorige edities in de geschiedenis van de Tweede Divisie, eindigde de wedstrijd in een gelijkspel: 2-2.

De ene 2-2 voelt anders dan de andere. Met de laatste editie in het geheugen (oktober 2019), was de uitslag voor de Blauwen overduidelijk een winstpunt. Nu voelde het alsof er twee punten zijn blijven liggen al was de algemene teneur wel dat een gelijkspel de juiste krachtsverhouding weergaf.

Spakenburg startte met dezelfde elf als tegen TEC afgelopen zaterdag en de Blauwen flitsten werkelijk waar uit de startblokken. Binnen de minuut had Wimilio Vink de score moeten openen maar de van een blessure herstelde doelman Schaap wist de bal te keren. Amper 5 minuten later was de eerste de beste kans van de Vogels gelijk raak ook. Mike van de Laar was Monteiro op rechts te vlug af en gaf een puntgave voorzet op spits Danny van den Meiracker die met links de bal genadeloos hard en buiten bereik van doelman ter Wielen in het dak van het doel schoot: 1-0.

Het publiek ging er eens goed voor zitten maar kwam in de fase na de openingstreffer licht bedrogen uit. Het spel was weinig verheffend en speelde zich hoofdzakelijk op het middenveld af. Pas na 25 minuten deed Spakenburg weer eens van zich spreken maar de halve volley van Vink werd in kansrijke positie geblokt door een Vogels verdediger. Het traditionele opstootje vond al na 26 minuten plaats maar was voor Spakenburg wel het startsein om de regie in handen te nemen. Na een voorzet van de veelbesproken Vince Gino Dekker, die het de eerste 25 minuten flink lastig had met plaaggeest Buitenhuis, kopte de overijverige spits van der Linden de bal terug op andermaal Vink maar zijn shot werd gekraakt. De verdiende gelijkmaker viel vier minuten voor rust. Een fantastische actie van Dekker, die met een paar simpele bewegingen twee tot drie spelers het bos instuurde, zette scherp voor op Junte die met een mooie hakbeweging doelman Schaap het nakijken gaf: 1-1.
Op slag van rust leek Spakenburg met een voorsprong de thee op te gaan zoeken maar de goal van Floris van der Linden werd vanwege hands door de uitstekend leidende Cairo afgekeurd.

Na de rust bleef Ravelino Junte achter in de kleedkamer ten faveure van Robin Eindhoven waardoor er direct meer diepgang in het spel van Spakenburg kwam. Het spel golfde direct op en neer zonder dat beide ploegen tot grote kansen kwamen. Na 10 minuten in de tweede helft, kwam Vogels verdediger Kai Heerings samen met Floris van der Linden ongelukkig ten val waarbij, naar later bleek, een aantal ribben van Heerings waren gebroken. Het spel lag bijna 20 minuten stil waarna de ongelukkige verdediger van de Vogels gelukkig nog wel lopend maar wel onder begeleiding van een tweetal ambulancebroeders de kleedkamer kon opzoeken.

Na deze onverwachte break, barstte de wedstrijd pas echt los. Het eerste wapenfeit was een schot van Van den Meiracker dat een metertje naast ging. Welgeteld 60 seconden later scoorde Vink de 1-2 na een prachtige combinatie dwars door het hart van de Vogels defensie. Helaas zag de grensrechter er buitenspel van Eindhoven in waarna dit feestje voor de tweede keer niet door ging. Na afloop, bij het bekijken van de beelden, bleek dat de goal geheel ten onrechte bleek te zijn afgekeurd.

Het spel bleef enerverend en meeslepend en er gebeurde van alles. Een kopbal van Van der Linden na weer een voorzet van Dekker miste kracht om Schaap te verrassen. Ibrahim kon met een acrobatisch beweging de bal in de 16 raken maar die was niet hard genoeg om ter Wielen te verrassen. Van der Linden kreeg een vrije doorgang maar mistte de echte snelheid om oog in oog met de keeper af te ronden. In de 69e minuut werd Eindhoven diep gestuurd en daarbij onreglementair gevloerd binnen de 16 maar Cairo zag er niets in. In de 70e minuut haalt Mike van de Laar in kansrijke positie uit maar zijn schot gaat een metertje over.

In de 79e minuut komt Spakenburg voor de derde keer op 1-2 en nu telt hij wel. Na prima voorbereidend werk van Van der Linden is het Vink die Schaap met een vlammend schot kansloos liet. Heel Spakenburg had het gevoel dat het niet bij 1-2 zou blijven en binnen 60 seconden kregen zij gelijk, maar niet op de goal waar op was gehoopt. Na de aftrap werd Van den Meiracker gezocht die de ingevallen Sanchez Angulo vond die vervolgens de 2-2 binnenschoot.

Het kon in de laatste 10 minuten (+ 4 minuten blessuretijd) nog alle kanten op en dat was duidelijk te merken. Zonder schroom zochten beide ploegen de aanval, op zoek naar de winnende treffer. Die kwam er bijna voor de Vogels in minuut 92 toen Hero van Lopik een lage voorzet compleet verkeerd raakte en ter Wielen tot een uiterste inspanning dwong. Diezelfde van Lopik mocht twee minuten later uit de laatste corner van de wedstrijd de bal op de lat koppen waarna Cairo het prima vond en voor het laatst floot. Letterlijk want deze zeer sympathieke en prima scheidsrechter heeft jammer genoeg  besloten er per direct een punt achter te zetten.

Zo eindigde dit boeiende gevecht zonder een winnaar maar mag het publiek zich tot winnaar van deze derby kronen.

Zaterdag wacht voor Spakenburg de traditioneel lastige uitwedstrijd tegen GVVV. De Veenendalers sprokkelen de laatste tijd ook punten dus moeten de Blauwen waken voor onderschatting en de bekende bananenschil.

Scoreverloop:

7’         1-0       Danny van den Meiracker
41’       1-1       Ravelino Junte
79        1-2       Wimilio Vink
80’       2-2       Steven Sanchez Angulo

Toeschouwers: 6.122

Scheidsrechter: Cairo

Gele kaart: Bradley Martis (IJsselmeervogels)

Opstellingen:

Spakenburg: ter Wielen, van Lopik, Schilder (73’ Brinkman), Koelewijn, Monteiro, Junte (46’ Eindhoven), Terschegget, Olijve (90’ Amakodo), Vink, Dekker (86’ van Zundert), van der Linden,

IJsselmeervogels: Schaap, van Son, Buitenhuis, Martis (86’ van Riel), van de Laar (86’Tadmine), van den Meiracker, Willems, Rosheuvel, Ibrahim (73’ Sanchez Angulo), Heerings (55’ Ramdas), Hak (73’ Haian).