Skip to main content
Op woensdagavond om 20:00 uur zullen de Blauwe Spakenburgers het opnemen tegen de oranje Katwijkers. De inzet: een historische plek in de kwartfinale van het KNVB-Beker toernooi! Een echte kraker tussen twee grootmachten uit de top van het amateurvoetbal.

Katwijk

De bezoekers staan als competitiegenoot in de Jack’s League op de vierde plaats met 39 punten. Afgelopen weekend wonnen de oranjehemden de belangrijke derby van dorpsgenoot Quick Boys. Na 70 minuten was er nog niet gescoord en leek een gelijkspel geen vreemd scenario. Daar dacht Mukhtar Suleiman, volgend jaar gehuld in het Blauw van Spakenburg, anders over. Op aangeven van Killian van Mil scoorde de rappe aanvaller de 1-0 en daarna was het hek van de dam. Robin Schulte scoorde de 2-0 en Suleiman werd de man van de middag nadat hij ook de 3-0 binnenschoot. Tussen de tweede en de derde treffer waren er nog wel rode kaarten te betreuren aan beide kanten. Na een opstootje kregen Paul Kok van Katwijk en Ivailo Staal van Quick Boys de rode prent voorgehouden. De linksback heeft twee wedstrijden schorsing gekregen en zal dus niet meedoen tijdens de bekerwedstrijd.
De weg naar de achtste finale in de KNVB-Beker is voor de kustbewoners relatief gemakkelijk geweest. Thuis werd in de eerste ronde DVS’33 verslagen. Suleiman bracht de Katwijkers toen vroeg in de wedstrijd op voorsprong en Tim Freriks verdubbelde de score met een prachtige voetbeweging in de lucht a la Haaland. Sem de Wit bracht in de 70e minuut nog de spanning terug door de 2-1 te maken, maar bij de spanning bleef het.
In de tweede ronde werden na de loting Urk en Katwijk aan elkaar gekoppeld. De uitslag van 0-3 doet vermoeden dat het geen moment spannend is geweest, maar dat was het toch wel. Tim Freriks bracht nu de Katwijkers op een vroege voorsprong, maar de verdubbeling en daarmee wat ademruimte bleef lang uit en de Urkers kregen ook kansen op de gelijkmaker. In het laatste kwartier van de wedstrijd rekende Katwijk af met de voormalige eilandbewoners. Van Mil maakte de 0-2 en Mercera sloot het bal vlak voor tijd af met de derde treffer voor Katwijk.
Bij Katwijk is het goudhaantje Ahmed El Azzouti. Ook hij zal volgend jaar te bewonderen zijn in het Spakenburgs Blauw en de spits is inmiddels goed voor elf treffers en twee assists. Tim Freriks weet ook wat scoren is en is de nummer twee bij Katwijk. Hij wist acht keer te scoren en heeft ook twee assists achter zijn naam staan. Het brons gaat naar Killian van Mil met zes doelpunten en vijf assists.

Spakenburg

De Blauwen staan vijf plaatsen onder Katwijk en hebben uit evenveel wedstrijden elf punten minder. Afgelopen weekend speelde Spakenburg in en tegen Lisse. Na een 2-0 achterstand door goals verdeeld over beide helften wisten de Blauwen de achterstand nog om te draaien in een 2-2 gelijkspel. De goals kwamen tot stand door golden boy Nico Kroonenberg die een invalbeurt bekroonde met een goal en een assist op Floris van der Linden. De Blauwen bleven voor de rest vrij van schorsingen of blessures en zullen dus in volle sterkte kunnen starten aan de bekerwedstrijd.
Spakenburg speelde in aanloop naar de achtste finale een wedstrijd meer dan Katwijk. Eerst moest DOVO verslagen worden in de voorronde. Op sportpark Panhuis werd het 0-1 voor de Blauwen door een goal van Floris van der Linden op aangeven van Vince Gino Dekker. Het bleef lang spannend, ook al had Spakenburg meerdere kansen op de 0-2, maar de Blauwe verdediging hield stand en daarmee werd het hoofdtoernooi bereikt.
Spakenburg mocht vervolgens als gastheer optreden en ontving competitiegenoot TEC. Tegen de Tielenaren kwam Spakenburg op een 2-0 voorsprong door goals van Koos Werkman en Maurice de Ruiter (hoewel Van den Dam als eigen doelpuntenmaker ook werd vermeld). Een eigen doelpunt viel er later nog wel, maar dan aan de andere kant en zo werd het nog spannend. Oud-Katwijker Marciano Mengerink had de gelijkmaker nog op zijn schoen, maar schoot tot vreugde van alles wat Blauw was naast de goal.
Spakenburg ging dus weer de koker in en de loting wees zo’n beetje het slechts denkbare scenario uit. Een verre uitwedstrijd tegen Eredivisionist Groningen. Een tegenstander van formaat die normaliter altijd goed meedraait in het linker-rijtje van de hoogste competitie in Nederland. De dagen erna sprak iedereen al van een wedstrijd waar eigenlijk een streep doorheen kon qua resultaat. Genieten van de bekersfeer, hopen op niet al te veel tegengoals en zelf een eretreffer maken was het devies.
Na het geslaagde trainingskamp trok de Blauwe karavaan richting Groningen en iedereen maakte zich op voor een leuke avond bekervoetbal zonder dus al te veel te verwachtingen. Chris de Graaf en consorten hadden echter een strijdplan bedacht waarmee ze Groningen brutaal bij de keel zouden grijpen om vervolgens niet meer los te laten.
De Blauwen kwam nog binnen tien minuten, net als ooit tegen AZ, al op voorsprong. Youri Koelewijn werkte de bal richting de goal, Floris van der Linden was een bliksemafleider en dwong de keeper tot een keuze waardoor de bal ineens en rechtstreeks van de voet van Youri de goal inging. Het Blauwe vlak ontplofte en vele zullen gedacht hebben, “nu die voorsprong met hand en tand verdedigen en kijken hoe lang we het volhouden.” De Blauwe gladiatoren binnen de lijnen moesten daar, onder leiding van Chris, niets van weten en bleven gedurfd en aanvallend spelen. Door goed combinatiespel belande de bal vervolgens in de 16 bij Nick Verhagen die onderuit gewerkt werd. Bal dus op de stip en Floris van der Linden achter de bal. De boomlange spits gaf vervolgens een cursus “hoe neem ik een penalty” door de bal strak in de kruising te schieten en keeper Verrips alleen het suizen van de bal te doen laten horen. De meegereisde Blauwen en de thuisblijvers rondom de radio konden hun oren en ogen niet geloven en het werd allemaal nog mooier toen in de tweede helft Vince Gino Dekker gevloerd werd binnen de beruchte lijnen. Weer ging Floris van der Linden achter de bal staan. De nummer negen bleef ijzig koel en stuurde de keeper de verkeerde kant op en zo stond het 0-3!!!
Vervolgens was de in de tweede helft ingevallen Damil Dankerlui de man die Groningen redding leek te brengen. Eerst bracht hij een klein beetje spanning terug door de 1-3 te maken, maar daarna liet hij heel Spakenburg nagelbijten door ook zijn tweede treffer van die avond te maken. De Blauwen moesten na de 2-3 nog een kwartier overleven. Einstein bleek gelijk te hebben en tijd was die avond zeer relatief, zo zal Groningen het gevoel gehad hebben dat het slechts om vijf minuten ging en leek het voor Spakenburg wel een uur te duren. Groningen kreeg nog kansen op de gelijkmaker, maar na zeven minuten blessuretijd vond Danny Makkelie het wel welletjes en blies het bevrijdende fluitsignaal.
Terwijl het Blauwe vak helemaal losging hadden de Blauwe helden op het veld en op de bank duidelijk nog heel even wat gewenningstijd nodig, het ongeloof was bij sommige op de gezichten af te lezen. Goed voorbeeld doet echter volgen, en al snel ging alles wat Blauw was mee in het feestgedruis. Een prachtige stunt en een mooi hoofdstuk in de epos van SV Spakenburg!
Bij Spakenburg is Floris van der Linden de targetman met acht doelpunten en vier assists. Luuk Admiraal volgt hem op met zes goals en twee assists en ook Wimilio Vink is van belang qua doelpunten-productie bij Spakenburg. De nummer tien bij de Blauwen heeft vijf keer het net weten te vinden en leverde drie assists af.

Head-to-Head

Spakenburg en Katwijk kennen een lange en rijke historie met elkaar. Wie herinnert zich nog de spectaculaire 4-4 wedstijd toen Ricky van de Bergh met een Panenka een stipper wist te verzilveren en wat te denken van de Blauwe kampioenswedstrijd op sportpark De Krom die met 0-3 gewonnen werd door Spakenburg.
Vorig seizoen moest Spakenburg het onderspit delven in de thuiswedstrijd, op de eigen Westmaat werd het 2-3. In de return werden de punten gebroederlijk gedeeld na een 2-2 eindstand. Dit seizoen speelde de formatie van Chris de Graaf vlak voor de winterstop thuis tegen de ploeg van Anthony Correia. In een duel vol strijdlust trokken de Blauwen aan het langste eind. Een prachtige treffer van Luuk Admiraal zette Spakenburg op voorsprong en een ineens genomen corner van Wimilio Vink zeilde direct de goal in waardoor Spakenburg comfortabel de rust opzocht. Na de thee gaf Tim Freriks de Katwijkers hoop op een punt of misschien nog meer, maar het bleef bij de 2-1 en zo bleven de drie competitiepunten op De Westmaat.

De resultaten uit de voorgaande seizoenen waren:

03-10-2020 | Spakenburg – Katwijk | 3-2
09-11-2019 | Spakenburg – Katwijk | 4-2
09-02-2019 | Katwijk – Spakenburg | 2-1
08-09-2018 | Spakenburg – Katwijk | 2-1
13-05-2017 | Spakenburg – Katwijk | 1-2
10-12-2016 | Katwijk – Spakenburg | 1-0

Tijd, plaats, arbitrage & feest!

De wedstrijd op de Blauwe zijde van De Westmaat staat onder leiding van de ervaren en bekende leidsman Bas Nijhuis. Zijn assistenten zijn Mario Diks en Erwin Zeinstra en als vierde official staat Martin Pérez langs de middenlijn. Het eerste fluitsignaal zal om 20:00 uur over De Westmaat galmen, maar het beker-festijn zal eerder losbarsten.
In de middag en begin avond, vanaf 14:00 uur tot 19:00 uur, kan je op het Spuiplein terecht om op de foto te gaan met de KNVB-Beker oftewel de Dennenappel! Een leuk event, zeker voor de Blauwe jeugd. Vanaf 18:00 uur is de Blauwe Fanshop geopend en vanaf 19:00 uur kan je daar ook gratis je haar Blauw laten spuiten!
Het beker-feest en de Blauwe gezelligheid in de kantine begint om 18:00 uur. Om half zeven heeft de club saté en kibbeling voor jou klaarstaan en om zeven uur zal er een zanger klaarstaan om de feeststemming nog verder te verhogen.
Om 20:00 uur begint, zoals gezegd, de wedstrijd zelf en deze zal ingeluid worden door verschillende prachtige sfeeracties, wees dus sowieso op tijd en mis niets van de achtste finale in de KNVB-Beker!
Wij kijken uit naar een fantastisch voetbalfeest waarin wij als Blauwen laten zien waar wij voor staan, passie, sfeer en gezelligheid! Tot woensdag en Forza Blauwen!