Skip to main content

De Blauwen gaan zich morgen opmaken voor een unieke wedstrijd voor SV Spakenburg. Nog niet eerder wisten de Blauwen zich te plaatsen voor een plek in de kwartfinale van het KNVB-bekertoernooi. De tegenstander van morgen is FC Utrecht en het strijdtoneel de Galgenwaard! Op voorhand is het David tegen Goliath, maar al eerder in dit toernooi wist Spakenburg een Eredivisionist te vellen, dus de Utrechtenaren zijn gewaarschuwd!

FC Utrecht

De ploeg van Michael Silberbauer staat momenteel keurig op plek zeven in de Eredivisie. De Deen stapte in nadat Henk Fraser was ontslagen voor grensoverschrijdend gedrag. Na de winterstop heeft FC Utrecht onder Silberbauer prima gepresteerd. Zo wist het Feyenoord aan het begin van het nieuwe jaar op een gelijkspel te houden en wisten ook AZ en PSV niet verder dan een puntendeling te komen. De pot tegen AZ was overigens een waar spektakelstuk die in maar liefst 5-5 eindigde.

Een week later troffen beide ploegen elkaar weer, maar dan in de beker. FC Utrecht trok aan het langste eind. In de reguliere tijd werd het 1-1, maar Naoki Maeda wist snel te scoren in de verlenging en AZ wist dit niet meer recht te trekken. Eerder in het toernooi werden Sportlust (0-3) en Blauw Geel ’38 (1-3) relatief eenvoudig aan de zegekar gebonden.

De man met de gouden sloffen bij Utrecht is Anastasios Douvikas, hij wist elf keer de keeper te verschalken en gaf drie assists op zijn medespelers. Hij is daarmee gedeeld topscorer van de Eredivisie. Brian Brobbey, de eveneens Griekse Vangelis Pavlidis en Xavi Simons zijn ook goed voor elf treffers, maar PSV’er Simons heeft vijf assists en voert de ranglijst dus aan. Bij Utrecht is Sander vd Streek de nummer twee met zeven treffers en twee assists. Bas Dost gaat er met het brons vandoor, zes doelpunten en twee assists staan op zijn conto.

Afgelopen weekend wisten de roodwitten te winnen tegen het goed presterende Sparta. Op Het Kasteel werd het 0-3 nadat de Spartanen verder moesten met tien man en de rijen niet meer gesloten wisten te houden. Victor Jensen viel in voor de geblesseerde Taylor Booth en nam de ploeg aan de hand. Hij opende de score en gaf ook de assist op de derde Utrechtse treffer van de eveneens ingevallen Anthony Descotte. Tussendoor had Othman Boussaid nog aangetekend voor de 0-2 op aangeven van Jens Toornstra. Door de overwinning heeft Utrecht evenveel punten als Sparta. Beide ploegen hebben 37 punten uit 23 wedstrijden, maar het doelsaldo van Sparta is net wat beter.

Spakenburg

De Blauwe formatie van trainer Chris de Graaf staat net als Utrecht op de zevende plaats, maar dan twee niveaus lager in de Jack’s League. Ook Chris de Graaf werd lopende het seizoen de “nieuwe” trainer. Patrick Loenen moest het veld ruimen nadat de resultaten tegenvielen en Loenen zelf ook niet het goede gevoel meer had. De rasechte Blauwe Chris de Graaf had al eerder met dit bijltje gehakt want na het vertrek van Eric Meijers nam hij het stokje ook over in het vorige seizoen.

Net als vorig jaar wist De Graaf de ploeg weer aan de praat te krijgen. Tactisch en gedurfd voetbal gecombineerd met Spakenburgse werklust definiëren het spel van De Graaf. In de tien competitiewedstrijden onder De Graaf zijn er achttien punten gepakt. Ter vergelijking: AFC is op basis van tien wedstrijden, net als in het geheel, de koploper, maar de achterstand op basis van die tien wedstrijden is slechts vijf punten met de nummer één.

Dat Chris de Graaf het dus weer lekker op de rit heeft is wel duidelijk. De afgelopen vijf wedstrijden is Spakenburg ook ongeslagen. Tegen Kozakken Boys (1-1) en FC Lisse (2-2) werd er gelijkgespeeld, maar daarna kwam er een hele belangrijke zege in de bekerpot tegen Katwijk. In de twee competitiewedstrijden die daarop volgde werd er tweemaal gewonnen. Eerst tegen Excelsior Maassluis (0-2) en afgelopen weekend tegen Jong Volendam met 3-1.

Tegen de novices van Volendam kwam Spakenburg al in de eerste helft op een 3-0 voorsprong. Het bal werd geopend door het tandem Dekker – Vd Linden. Luuk Admiraal liet vervolgens zijn klasse zien door twee mooie treffers. Zijn eerste van de middag was een goed geplaatst schot in de lange hoek en de tweede was heel subtiel en stijlvol en verraadde zijn grote klasse. Smet op de wedstrijd was het uitvallen van Mark Veenhoven en Youri Koelewijn. Twee Spakenburgse sterkhouders en hun optreden van morgen is uiterst onzeker.

De route naar de kwartfinale in de beker was voor Spakenburg wat langer dan die van Utrecht. In de voorronde werd eerst DOVO (0-1) uitgeschakeld. Vervolgens moest TEC (2-1) eraan geloven en in de loting bleek toen dat Groningen de tegenstander zou zijn en dat het nota bene ging om een duel in het Hoge Noorden zelf. Met het eerdergenoemde tactische en gedurfde spel van De Graaf werd Groningen echter het vuur aan de schenen gelegd en stond onze Spakenburgse trots met 0-3 voor in de tweede helft. Groningen kwam nog terug op 2-3, maar de Blauwen wisten de bestorming in de slotfase te doorstaan

De volgende loting wees een unieke achtste finale uit: Spakenburg tegen Katwijk. Eén amateurploeg zou dus sowieso in de kwartfinale geraken. Na een wedstrijd met twee gezichten stond het 1-1 en moest er dus verlengd worden. De verlenging was een steekspel en de netten werden niet meer gebold dus moest er een penalty shootout aan te pas komen. Spakenburg, gesteund door duizenden Blauwen kwam daar als winnaar uit de bus. Alessandro Damen werd de held van de avond met een prachtige redding, maar de Blauwe penaltynemers (Vd Linden, Van Lopik, Volkert en Admiraal) waren ook ongenaakbaar en schoten allemaal raak!

Bij de Blauwen is Floris vd Linden de clubtopscorer. In de competitie is hij goed voor negen doelpunten en vier assists, maar in de beker is hij zelfs de topscorer van het toernooi. In de KNVB-Beker wist hij al vier keer tot scoren te komen. Luuk Admiraal is in de competitie de nummer twee bij de Blauwen, de behendige en rappe aanvaller wist acht keer te scoren en tweemaal de beslissende pass te geven. Wimilio Vink is de nummer drie binnen de club, vijfmaal was hij trefzeker en evenveel keren wist hij een assist te geven.

Head-to-Head

De Blauwen uit Spakenburg en de roodwitten uit Utrecht troffen elkaar logischerwijs nog niet vaak. Wel werd er enkele keren tegen elkaar geoefend. In 2016 werd het 0-3 voor Utrecht onder leiding van Erik ten Hag. In 2011 hielden de ploegen elkaar in evenwicht. Spakenburg kwam toen nog op een 2-1 voorsprong via goals van Danny vd Meijracker en Sargon Gouriye, maar een benutte pingel vlak voor tijd voorkwam gezichtsverlies bij de Utrechtenaren.

In 1999 speelden de Utrechtse ploegen ook al tegen elkaar in de beker. Het werd toen 6-1 voor de Domstedelingen.

Jamie Forrester maakte de 1-0 en de 2-0. Hilmi Mihci deed wat terug door de 2-1 te scoren. Marinus Dijkhuizen, John de Jong, weer Dijkhuizen en Forrester maakten er 6-1 van.

Tijd, plaats, arbitrage & feest!

Het bekerduel in Stadion Galgenwaard zal losbarsten om 20:00 uur. De kwartfinale staat onder leiding van Martin vd Kerkhof. Zijn assistenten van dienst zijn Murat Kucukerbir en Kevin Bodde. De vierde official die avond is Martijn Vos. Ook zal er een VAR-team aanwezig zijn, in de bus zitten Erwin Blank en Don Frijn.

Voor de thuisblijvers is de wedstrijd te zien op het open kanaal van ESPN (kanaal 14 bij KPN en kanaal 18 bij Ziggo). De voorbeschouwing daar begint om 19:30 uur.

Wij kijken allemaal uit naar een sportieve en aantrekkelijk wedstrijd en uiteraard op een bekerstunt voor ons aller Spakenburg, tot morgen en Forza Blauwen!