Skip to main content
De TC van Spakenburg heeft de technisch begaafde Somalisch international Mukhtar Suleiman (24) vastgelegd. De in Nederland geboren veelzijdige creatieveling is momenteel bezig aan zijn tweede seizoen bij Katwijk, dat afgelopen zaterdag door Spakenburg aan de zegekar werd gebonden (2-1).

De vleugelspits uit Hoorn speelde voor zijn komst naar Katwijk voor drie clubs uit zijn woonplaats, namelijk Always Forward, Zwaluwen’30 en Hollandia en daarna bij competitiegenoot OFC. Vorig seizoen kwam Suleiman, die in het verleden ook furore maakte als zaalvoetballer, in 26 officiële duels binnen de lijnen voor de club van trainer Anthony Correia en deze voetbaljaargang staat de teller op zeventien wedstrijden (1 in het bekertoernooi), waarin hij twee goals op zijn naam schreef en verantwoordelijk was voor vier assists. Verder was de rechtsbenige speler actief in twee duels van het Somalisch, elftal.

Op de vraag waarom Mukhtar Suleiman zijn keus op Spakenburg liet vallen, laat hij weten dat hij reeds na het eerste gesprek een goede klik had met de TC: ,,Bovendien was Spakenburg, één van de eerste clubs die me benaderde, meteen duidelijk en concreet in de onderhandelingen en had ik vrijwel direct een goed gevoel over de club. Dan kun je nog wel met andere clubs gaan praten – ik ben benaderd door meerdere clubs – maar daar had ik eigenlijk geen behoefte meer aan. Dat mijn teamgenoot Ahmed El Azzouti ook voor Spakenburg gaat spelen, is een leuke bijkomstigheid, maar heb ik niet mee laten wegen in mijn besluit. Spakenburg is in alle opzichten een prachtige club, die in de Tweede Divisie graag weer een rol van betekenis wil spelen. Daar wil ik de club bijzonder graag bij helpen. Ondertussen heb ik ook al kennis gemaakt met trainer Chris de Graaf en een prima gesprek met hem gehad”, geeft Suleiman aan.

Balvaardig
Als naar zijn sterke punten wordt gevraagd noemt Suleiman als eerste zijn balvaardigheid: ,,Ik heb een goede dribbel in huis en probeer zo vaak mogelijk mijn medespelers op goede wijze te bedienen. Het liefst vanaf links, maar ik kan ook op rechts en als nummer tien uit de voeten. Bij OFC en de clubs waar ik daarvoor speelde, heb ik het veldvoetbal gecombineerd met zaalvoetbal op hoog niveau. Ik heb ook nog voor Jong Oranje gespeeld en pluk er nu nog steeds de vruchten van. Kan het spelletje goed lezen. Toen ik voor Katwijk ging spelen ben ik ermee gestopt. Daar heb ik destijds bewust voor gekozen.”

Somalisch international
Suleiman heeft inmiddels ook twee kwalificatieduels achter de rug met  Somalië tegen Swaziland, hetgeen hij als een bijzondere ervaring beschouwt: ,,Helaas hebben we ons niet gekwalificeerd voor de Africa Cup van 2023. Heb ook nog in een oefenwedstrijd meegedaan. Je doet weer een stuk levenservaring op en mijn trainer was Pieter de Jongh, die inmiddels alweer is vertrokken. Dit avontuur smaakt naar meer.”

Tot slot blikt Suleiman nog even terug op de wedstrijd Spakenburg-Katwijk (2-1) van afgelopen weekend. De thuisclub maakte vooral in de eerste een goede indruk op hem: ,,De wil om te winnen was duidelijk aanwezig bij Spakenburg. Er was sprake van een goede mix tussen creativiteit en speldiscipline. Ik verwacht dat de club op de ranglijst nog wel wat plekken zal stijgen. Helaas zat ik zaterdag zelf op de bank, al ben ik nog wel ingevallen. Ik wil iedere wedstrijd spelen en hoop het de trainer zo moeilijk mogelijk te maken, zodat hij niet om me heen kan.”

In een reactie stelt de TC dat Suleiman het best kan worden omschreven als een technisch zeer vaardige speler met een prima individuele actie: ,Naast zijn individuele actie en balvastheid schuwt Mukhtar het harde werken niet. Het is ook een groot voordeel dat hij op meerdere posities uit de voeten kan, niet alleen aan de zijkanten maar ook op tien. Dit seizoen heeft hij vrijwel alle duels gespeeld, waarvan het merendeel van de wedstrijden in de basisopstelling. Wij zijn ervan overtuigd dat hij met zijn actie tot een publiekslieveling kan uitgroeien.”

We wensen Mukhtar dit seizoen nog heel veel succes bij Katwijk en namens alle blauwen feliciteren we hem van harte met zijn nieuwe club.