Skip to main content

Morgen gaat de strijd weer losbarsten, Spakenburg en IJsselmeervogels nemen het dan weer tegen elkaar op in de bekendste burenruzie van Nederland. De inzet is nogal verschillend, voor IJsselmeervogels is de strijd om lijfsbehoud nog in volle gang en voor Spakenburg staat “slechts” de dorpse eer op het spel. Alleen is er niemand in het hele dorp en in het Blauwe kamp die de gedachte van “slechts” onderstreept, morgen zal alleen de winst tellen en is de eer van het dorp datgene wat een seizoen glans geeft, zeker als er niet meer voor de titel gespeeld wordt.

IJsselmeervogels

De buren staan er, zoals gezegd, niet florissant voor in de competitie. Het is zelfs zo dat rooien moeten vrezen voor degradatie. Momenteel staat IJsselmeervogels op de zestiende plaats en dat zal onder de eindstreep betekenen dat er p/d-wedstrijden nodig zijn om te bepalen of het volgend jaar Tweede of Derde Divisie gaat worden. De in te halen ploegen zijn TEC (vijf punten achterstand) en Excelsior Maassluis (zes punten achterstand).
Vorige week was er de kans om op twee en drie punten te komen, TEC en Exc. Maassluis verloren allebei, maar zelf wisten de vogels niet van FC Lisse te winnen. Eerst kwam de ploeg al op achterstand door een benutte penalty van de, volgend jaar Blauwe, Tom Noordhoff. In de tweede helft werd de marge voor Lisse vergroot naar twee door een treffer van Enzo Stroo. Daarmee leek IJsselmeervogels af te stevenen op een kansloze nederlaag, maar een tegentreffer en een rode kaart door dubbel geel bracht de spanning terug in de wedstrijd. De ploeg van Gert Jan Karsten zette aan en zocht de gelijkmaker, maar kreeg de deksel op de neus door een fraaie treffer van invaller Bjon Mussche. Dugary Monkou zou nog de 3-2 in de blessuretijd maken, maar dit was slechts een goal voor de statitstieken.
De topscorer bij de rooien is Steven Sanchez Angulo. De man die volgend jaar voor Excelsior Maassluis zal uitkomen is goed voor zeven doelpunten. Youssouf Blel is de runner-up met vijf goals en twee assists.

Spakenburg

De Blauwen hebben in de competitie de vorm weer te pakken na een bijzonder matige serie. Na uit vier wedstrijden slechts twee punten gepakt te hebben wist Spakenburg de laatste twee wedstrijden te winnen. Eerst tegen koploper AFC op sportpark Goed Genoeg waarin het spannend werd, maar de ploeg van de Chris de Graaf aan het langste eind trok en een 1-2 eindstand op het scorebord stond. Daarna werd er afgelopen weekend tegen de Treffers gewonnen met 2-0. Zonder slag of staat ging dat niet, want in de eerste helft hadden de Blauwen het moeilijk. De Treffers waren enkele keren goed gevaarlijk en ook de wind was niet in het voordeel van Spakenburg. De tweede helft bracht echter verlichting door een treffer van Floris van der Linden en de beslissing viel door een benutte vrije trap van Maurice de Ruiter.
Door de overwinning behield Spakenburg zijn achtste plek in de ranglijst en daarmee in het linkerrijtje. Bij Spakenburg is Floris van der Linden door zijn treffer weer wat gestegen in de ranglijst van topscorers. Met twaalf goals en vijf assists staat hij op de elfde positie in het algehele klassement van de Tweede Divisie. Hij is daarmee dus sowieso de clubtopscorer. Navolging is van Luuk Admiraal met tien goals en twee assists en de nummer drie bij de Blauwen is Wimilio Vink met vijf doelpunten en evenveel assists.

Head-to-Head

De derby is de wedstrijd met de rijktste historie voor beide clubs. De dorpstwist-wedstrijden staan bomvol heldenverhalen, narrow escapes en ruime zeges voor beide kampen en daarmee dus ook automatisch tranendalen voor de andere kant.
Eerder dit seizoen werd er, in de lijn met een trend van de afgelopen jaren, wederom gelijkgespeeld. In een wedstrijd met twee gezichten was de ene helft voor de rooien met een treffer van Wessel boer en de andere helft voor de Blauwen met een goal van Nick Verhagen.
Vorig jaar werd er ook, zoals gezegd, ook gelijkgespeeld. In de wedstrijd op de rode zijde van de Westmaat werd het 2-2. IJsselmeervogels kwam vroeg op voorsprong via Danny van den Meiracker en nog in de eerste helft trok Ravelino Junte dat weer gelijk. Beide spelers zijn niet meer op onze velden te vinden, maar samen op het gras van Quick Boys. In de tweede helft kwamen de Blauwen op voorsprong via Wimilio Vink en ontplofte het uitvak in extase, maar het juichen was nog bezig of de gelijkmaker lag er aan de andere kant alweer in door een treffer van Sanchez Angulo. Bij de 2-2 bleef het en daarmee was er weer een gelijkspel bijgeschreven.

In de thuiswedstrijd van Spakenburg kwamen nu de Blauwen vroeg op voorsprong door een benutte penalty van Floris van der Linden. Spakenburg rook bloed tegen het zwak gestarte IJsselmeervogels. Er kwamen meerdere goede kansen, maar een tweede treffer bleef uit. In de tweede helft waren de Spakenburgse ploegen meer aan elkaar gewaagd en was het Sanchez Angulo die de 1-1 wist te maken en daarmee een gelijkspel afdwong.

De eerdere resultaten uit voorgaande seizoenen in de Tweede Divisie waren:

12-10-2019 | IJsselmeervogels – Spakenburg | 2-2
19-01-2019 | IJsselmeervogels – Spakenburg | 1-1
29-09-2018 | Spakenburg – IJsselmeervogels | 2-2

Tijd, plaats & arbiter

De wedstrijd aan de rode zijde van de Westmaat staat onder leiding van scheidsrechter Sander de Brito Roque. Zijn assistenten zijn Chieljan Veen en Roy Westenberg. De vierde official langs de lijn is Luca Cantineau.
De wedstrijd is ook live te zien. De livestream is te bekijken via de website van Eyecons. Het bekijken van de livestream kost € 7,50. Zorg ervoor dat je van tevoren een account hebt en vervolgens kan je via Eyecons.com de wedstrijd bekijken. Voor problemen met de aanschaf of de stream kan je naar: Veel gestelde vragen.
Het eerste fluitsingaal van de Spakenburgse Derby zou moeten klinken om 15:00 uur, maar door sfeeracties loopt het soms iets uit. Zorg er sowieso voor dat je mooi op tijd bent om niets van de unieke ambiance en sfeeracties te missen. Tot morgen en FORZA BLAUWEN!