Skip to main content
Zaterdag heeft Spakenburg ogenschijnlijk eenvoudig met 0-2 weten te zegenvieren van Excelsior Maassluis. Voor rust was Youri Koelewijn trefzeker en na rust Vince Gino Dekker. Wat zeker niet onvermeld mag blijven, is dat Alessandro Damen weer een paar fabuleuze reddingen verrichtte en zodoende zijn doel schoonhield. Al met al kan je dus wel spreken van een “Damen-week”.

Spakenburg begon met de volgende elf aan de aftrap: Alessandro Damen, Koos Werkman, Masies Artien, Vincent Volkert, Nick Verhagen, Youri Koelewijn, Mark Veenhoven, Wimilio Vink, Luuk Admiraal, Nico Kroonenberg en Vince Gino Dekker.

De wedstrijd was amper 25 seconden oud of Damen moest zijn eerste redding al verrichten. Direct na de aftrap werd Langendijk in de diepte gevonden die vanuit een lastige hoek op doel vuurde. Daarna was het binnen 6 minuten Spakenburg dat tot driemaal toe gevaarlijk werd. Admiraal kon een fout in de opbouw niet tot een goal promoveren. Ook een vlammend schot van Volkert en een steekbal van Vink op Kroonenberg werden niet doeltreffend afgerond. Dat was een heerlijk begin van de wedstrijd maar kreeg helaas geen passend vervolg. Spakenburg had de regie stevig in handen maar eerlijk is eerlijk, het werd de Blauwen niet bepaald lastig gemaakt door Excelsior Maassluis. De verwachting was wel dat Spakenburg direct onder druk zou worden gezet en fel zou worden geattaqueerd, vooral na een slopende, midweekse wedstrijd.

In de 14e minuut moest Vincent Volkert er noodgedwongen vanaf met een naar het zich laat aanzien ernstige knieblessure. Hopelijk valt het voor de sympathieke linksback mee. Zijn logische vervanger was Dwayne Green.

Het duurde tot aan de 32e minuut dat er weer een gevaarlijk moment te noteren viel. Een lage, strakke voorzet van Nico Kroonenberg, die in de basis mocht starten ten faveure van de geblesseerde van der Linden, kon niet door Admiraal worden binnengegleden. In de 39e minuut kreeg Spakenburg op de rand van het zestienmetergebied een directe vrije bal nadat Kleijweg (volgend seizoen uitkomende voor Spakenburg) ongelukkig hands maakte. De inzet van Dekker werd nog gekeerd door doelman Boks maar Youri Koelewijn was er als de kippen bij om de rebound binnen te tikken: 0-1. Een goede minuut later wist Damen een schot van Langendijk stijlvol te pareren. In de blessuretijd van de eerste helft dacht Maassluis op gelijke hoogte te komen door een inzet van Wennekes. De niet al te grote maar wel fysiek sterke spits zag tot zijn ontzetting dat zijn inzet via de vingertoppen van Damen, het hoofd van Damen en de lat over de goal verdween. Met een 0-1 stand werden de kleedkamers opgezocht.

De tweede helft begon met Hero van Lopik en Koen Wesdorp voor Youri Koelewijn en Wimilio Vink. Ook nu begon Spakenburg prima aan de wedstrijd door direct weer het initiatief te nemen. Al na drie minuten leverde dat een schotkansje voor Admiraal op. Weer 3 minuten later soleerde Dekker er weer eens langs en werd zijn voorzet met de hand beroerd door El Baad waarna scheidsrechter Aafouallah gedecideerd naar de stip wees. Bij afwezigheid van Floris van der Linde, eiste Dekker deze strafschop op en stuurde doelman Boks de verkeerde hoek in: 0-2.

Vervolgens brak er een periode aan waarin Excelsior Maassluis het initiatief overnam van Spakenburg en de Blauwen vonden dat eigenlijk wel prima. Behoudens twee schotkansen van Excelsior in best wel kansrijke positie, respectievelijk voor Urbanus en van den Berg, kwam Excelsior niet. Al moet wel worden gezegd dat de kans van Vincent van den Berg op onnavolgbare wijze werd gestopt door Alessandro Damen. Het laatste kwartier kantelde het spelbeeld weer in het voordeel van Spakenburg. De ingevallen Robin Eindhoven had de derde goal tot tweemaal toe op zijn schoen. Bij zijn eerste schot (met links) wist doelman Boks die nog onschadelijk te maken met een stijlvolle redding. De tweede poging van Eindhoven, prima vrijgespeeld over diverse schijven, was kansrijker maar zijn harde schot verdween hoog in het zijnet.
Zo won Spakenburg verdiend en voor het eerst in het kalenderjaar 2023 in competitieverband na een zinderende (mid)week.

Volgende week is er een vrij weekend maar op 25 februari rolt de bal weer en komt Jong Volendam naar de Westmaat.

Wedstrijdstatistieken

Scoreverloop:

39’        0-1        Youri Koelewijn
51’        0-2        Vince Gino Dekker (Pen.)

Toeschouwers: 501

Opstelling Excelsior Maassluis:
Boks, Abbas (46’ Urbanus), Kleijweg (46’ van den Beemt), El Baad (71’ van Delft), Ringeling, Statia, Omar Ouali (71’ Tureaij), Wennekers, Langedijk, Da Fonseca, Dercks (71’ van den Berg)

Opstelling Spakenburg:
Damen, Verhagen, Artien, Werkman, Volkert (14’ Green), Koelewijn (46’ van Lopik), Veenhoven, Vink (46’ Wesdorp), Admiraal (90’ Ricardo), Kroonenberg (65’ Eindhoven), Dekker.

Scheidsrechter: Aafouallah

Geel: Veenhoven (Spakenburg), Kleijweg (Excelsior Maassluis).