Skip to main content

TERUG VAN TE LANG WEG GEWEEST

Morgen zal eindelijk de derby tussen Spakenburg en IJsselmeervogels weer worden uitgevochten. De laatste derby werd gespeeld op 12 oktober 2019, dus het is alweer meer dan twee jaar geleden dat de dorpsgenoten met elkaar de strijd aangingen. Morgen is het echter weer zover, de clash tussen Blauw en rood is eindelijk weer terug!

IJSSELMEERVOGELS

De rode buren staan momenteel op een beroerde een-na-laatste plaats in de Jack’s League, alleen GVVV staat nog onder IJsselmeervogels. De vogels hebben in totaal zestien punten weten te behalen uit evenveel wedstrijden. Vijftien punten kwamen van vijf overwinningen en één punt werd er uit een gelijkspel gesleurd. De snelle rekenaar weet dus dat IJsselmeervogels al tien keer een nederlaag moesten verwerken. Opmerkelijk is dat meer dan de helft, zes om precies te zijn, van die verliezen onder de vleugels van de tussentijds aangestelde trainer Gert Peter de Gunst zijn geleden.

Afgelopen zaterdag ging het weer mis, in een degradatiekraker tegen Kozakken Boys moesten de vogels het onderspit delven. De Werkendammers kwamen op voorsprong via een kopbal van Leon Bot, maar het was vooral de blunder van de jonge goalie Prinsen waar iedereen oog voor had. De vervanger van Schaap liet de eenvoudige kopbal zo langs zijn handen glippen en gaf de Kozakken daarmee de 1-0 voorsprong volledig cadeau. In de tweede helft kwam IJsselmeervogels terug via Willems, zocht het nadrukkelijk de drie punten, maar kreeg het alsnog de deksel op de neus. In de dying seconds kapte Johnny Lommers vanuit een uitbraak Kai Heerings uit in de 16, vervolgens schoot de Werkendammer de bal beheerst in de lange hoek en liet hij sportpark de Zwaaier ontploffen.

De samenvatting van Kozakken Boys – IJsselmeervogels zie je hier:

In de week ervoor wisten de buren wel te winnen, tegen TEC werd het 3-0. In de 5 competitiewedstrijden daarvoor wisten de vogels geen enkele punt te behalen, tegen Katwijk (0-2), Scheveningen (2-1), De Treffers (1-0), HHC Hardenberg (0-2) en GVVV (2-1) ging IJsselmeervogels telkens kopje onder.

Het pijnpunt lijkt in het scorende vermogen te zitten, in de laatste 6 competitiewedstrijden werd er slechts 6 keer gescoord door de rood-witten. In totaal wist de ploeg van De Gunst (en daarvoor van Smit) 19 keer het net te doen bollen. De topscorer bij de buren is momenteel Sanchez Angulo, hij is goed voor 5 goals. Het aantal tegentreffers voor de rooien is momenteel 27.

SV SPAKENBURG

Spakenburg staat wat comfortabeler op de ranglijst, de Blauwen nemen in de Jack’s League de tiende plek in. Deze plek is ingenomen na een mooie reeks onder de leiding van Chris de Graaf en Jochem Twisker. In de vijf competitiewedstrijden onder de leiding van deze twee rasechte Blauwen werd er viermaal gewonnen en slechts één keer verloren. Wie het doelsaldo van die vijf competitiewedstrijden erbij pakt kan alleen maar concluderen dat Spakenburg de boel momenteel goed op de rit heeft. Onder Twisker & De Graaf werd twaalf keer gescoord en slechts één tegengoal weggegeven.

Afgelopen weekend wisten de Blauwen, net als IJsselmeervogels de week ervoor, te winnen tegen TEC uit Tiel. In de eerste tien minuten moest Spakenburg nog even op stoom komen en kreeg de Tielse Eendracht Combinatie nog wat kansjes, maar in de resterende tachtig minuten waren de Blauwen de baas op de Westmaat. Dat drukte zich uit in twee goals in de tweede helft. Eerst scoorde oud-vogel speler Sanny Monteiro vanuit een heerlijke aanval en vlak voor tijd maakte Floris vd Linden alweer zijn 14e competitietreffer en bracht daarmee aan alle twijfel een einde.

Bekijk de samenvatting van Spakenburg – TEC hier:

In de week daarvoor was Spakenburg helemaal op schot in de uitwedstrijd op het Kasteel, toen werd het 0-6 voor de Blauwen. In de wedstrijden voor Jong Sparta werd er eenmaal verloren tegen de Treffers (1-0) en tweemaal gewonnen tegen de Koninklijke HFC (2-0) en Noordwijk (2-0). In totaal heeft Spakenburg een doelsaldo van 33 voor en 30 tegen. De goalgetter is nog steeds Floris vd Linden, met zijn 14 goals is hij niet alleen clubtopscorer, maar ook de topscorer van de gehele Jack’s League.

 

BLAUW VS ROOD

In de tweede divisie hebben de dorpsgenoten elkaar drie keer getroffen. De burenruzie eindigde toen telkens in een gelijkspel. Op 29 september 2018 werd het op de Blauwe zijde van de Westmaat 2-2. Spakenburg kwam tweemaal op voorsprong via Misidjan en Selimi en Vd Meiracker en Olijfveld zorgden voor de gelijkmakers. In de return op 19 januari werd het 1-1 nadat de vogels via Vd Laar op voorsprong kwamen en Spakenburg via Bitter de gelijkmaker maakte.

De laatste derby van 12 oktober 2019 voelde voor Spakenburg als een overwinning. IJsselmeervogels kwam op een 2-0 voorsprong via Olijfveld en een eigen goal van Beijer, maar de Blauwen knokten zich terug via een weergaloze goal van Marlon Versteeg en een treffer van de net ingevallen Selimi. Diezelfde Selimi werd overigens the talk of the town doordat hij rood pakte na een harde overtreding op Azzouti op het moment dat de vogels aan een uitbraak toekwamen.

De samenvatting van die derby zie je hier:

Voor de laatste Blauwe overwinning moeten we terug naar 29 november 2014. Toen kwam Spakenburg achter met 0-1, maar werd in een wervelende eerste helft alles rechtgetrokken en meer. Met name de goal van Kees Pier Tol staat bij elke Blauwe die erbij was nog op het netvlies gebrand. Vanuit een opstuitende bal haalde de rappe spits ineens uit vanaf een meter of vijfentwintig en verschalkte daarmee Van Emmerik. Voor het rustsignaal klonk stond het 4-1 voor Spakenburg. In de tweede helft werd het nog 4-2 en bleef IJsselmeervogels een grote vernedering (zoals de 1-5 en de 7-1) bespaard.

 

De samenvatting van die memorabele wedstrijd zie je hier:

LIVESTREAM

De Spakenburgse derby is te volgen via een livestream. Voor € 7,50 bekijk je de wedstrijd met live commentaar, voor- en nabeschouwing vanuit je eigen huis. De livestream is ook te zien in de Blauwe kantine en op het Blauwe terras. Voor de livestream ga je morgenavond naar: https://eyecons.com/videos/livestreams. Daar zal de livestream voor aanvang van de wedstrijd verschijnen.

TIJD, PLAATS EN ARBITER

De clash tussen Blauw en rood zal worden uitgevochten op de rode zijde van de Westmaat. De zeer ervaren leidsman dhr. Cairo zal alles in gang gaan brengen om 20:00 uur, tot dan en Forza Blauwen!