Skip to main content
Dinsdagavond is Spakenburg gestrand in de halve finale van de KNVB Beker. Met opgeheven hoofd en de borst vooruit! Op een volgepakte thuishaven De Westmaat, dat bij tijd en wijle niet onderdeed voor een Engelse atmosfeer en daarmee de boeken ingaat als de meest intieme halve finale ooit, trok PSV met 1-2 aan het langste eind.
Spakenburg startte met de volgende elf in de basis: Damen, Green, Artien, Werkman, Verhagen, van Lopik, Vink, Wesdorp, Admiraal, Dekker en van der Linden.

Voordat de bal ook maar rolde, zat de sfeer er ongelofelijk goed in. De Twaalfde Man en supportersvereniging De Stormvogel hadden werkelijk alles uit de kast getrokken om het overwegend Blauwe publiek goed op te warmen om zodoende te hopen Spakenburg naar een enorme stunt te schreeuwen en te zingen. Het deed bij tijd en wijle Zuid-Amerikaans aan, hulde! Vanaf de aftrap was het strijdplan van trainer Chris de Graaf heel erg duidelijk.

Vanuit een zeer gesloten verdediging de ruimtes dusdanig klein houden dat PSV niets anders kon dan de bal op het middenveld slechts van links naar rechts schuiven. Spakenburg voerde deze gekozen tactiek prima uit want PSV had de grootst mogelijke moeite mensen voorin of zelfs tussen de linies te vinden. Alleen Guus Til wist binnen de 25 minuten tot tweemaal toe gevaarlijk te worden. Zijn eerste poging ging voorlangs en zijn tweede, wat kansrijker, hoog in het zijnet. In de 25e minuut was daar het eerste gevaar van Spakenburg. Via een aantal schijven kwam Luuk Admiraal in balbezit die zijn directe tegenstander Teze de bal door de benen speelde en er op links vandoor ging. Zijn lage voorzet kwam echter niet bij een medespeler aan maar bij Ramalho die er een corner van maakte.

Spakenburg tankte hiermee wat vertrouwen en het leek erop dat met de bekende brilstand de rust zou worden gehaald. Helaas mocht dat toch niet zo zijn want uit de derde corner die PSV kreeg, mocht Gutierrez de bal binnenglijden nadat eerst Ramalho de bal bij de eerste paal met het hoofd had verlengd.

Tweede helft

Ongewijzigd kwamen beide elftallen uit de kleedkamer voor het tweede bedrijf en voordat iedereen goed en wel zijn stoeltje weer had gevonden, stond het 0-2. Een aanval opgezet door Van Aanholt en Simons werd door eerstgenoemde prima afgerond met een diagonaal schot in de lange hoek. Damen was volstrekt kansloos. De wedstrijd leek daarmee reeds in een vroeg stadium beslist want het publiek viel stil, PSV bleef veelvuldig balbezit houden en dacht in de 57e op een veilige 0-3 te komen maar aanvaller de Jong kopte in buitenspelpositie binnen.

Toch wist Spakenburg er weer een wedstrijd van te maken en hoe. Uit een afgeslagen corner pikte Dwayn Green de bal op zo’n 25 meter van de goal op en bedacht zich geen moment. Met een fenomenale uithaal liet hij Drommel volstrekt kansloos en de Westmaat ontplofte. Plotseling kreeg Spakenburg de geest, pakte het haar tweede adem en drong PSV zowaar terug op eigen helft. Het was echter te weinig om kansen te creëren laat staan om de gelijkmaker te scoren.

Na pakweg 9 minuten hadden de Einhovenaren de controle weer terug over de wedstrijd en kreeg het met name in de persoon van Bakayoko een drietal (schot)kansen. Ofwel Damen stond daarbij in de weg ofwel de bal vloog hoog over de goal.

Tegen het einde van de 90 intense minuten was het toch weer Spakenburg dat er alles aan deed om de gelijkmaker te forceren. Wimilio Vink schrok van de ruimte die hij kreeg na een sublieme dieptepass van invaller Jan van Diermen. Het schot van Vink kon door Drommel onschadelijk worden gemaakt.

Nog geen minuut later werd Dekker tegen de vlakte gewerkt en kreeg Spakenburg op een op het oog interessante plaats een vrije bal. Dekker legde de bal terug op Green maar die kon helaas niet nog eens zo’n wereldgoal maken al ging zijn schot ook niet al te ver over en naast. Na drie schamele extra minuten blies Manschot voor het laatst en was de vreugde uitbarsting bij de Eindhovenaren exemplarisch voor hoe zij een dagje Spakenburg hebben beleefd. En ondanks dat er met deze uitslag bij de Blauwe aanhang toch een bepaalde mate van teleurstelling merkbaar was, komt er een einde aan een ongekend mooie bekercampagne die ons via DOVO, TEC, FC Groningen, Katwijk, Utrecht en PSV in de halve finale bracht.

Met opgeheven hoofd en met de borst vooruit kan Spakenburg dit boek nu dicht doen.

Wedstrijdstatistieken

Scoreverloop

43’ 0-1 Erick Gutierrez Galaviz
46’ 0-2 Patrick van Aanholt
59’ 1-2 Dwayn Green

Toeschouwers: 6.438 (en 1.400.000 voor de buis)

Opstelling Spakenburg: Damen, Verhagen, Artien, Werkman, Green, van der Linden, Vink, Wesdorp (83’ de Ruiter), van Lopik (76’ van Diermen), Admiraal, Dekker.

Opstelling PSV: Drommel, Teze, van Aanholt, Ramalho, Sangare, Simons, de Jong, Gutierrez, Til (78’ Hazard), Veerman, Bakayoko (92’ Saibari).

Scheidsrechter: Jeroen Manschot

Gele kaarten: van Lopik (Spakenburg) en Gutierrez (PSV).

Wedstrijd in beeld

Foto’s Hans Erkelens
Sfeerbeelden van de krachtmeting tussen SV Spakenburg en PSV in de halve finale voor de KNVB-beker op dinsdagavond 4 april 2023
Foto’s André Hakvoort