Skip to main content
Na DOVO, TEC, FC Groningen, Katwijk en FC Utrecht wacht de Blauwen vanavond een monsterklus. PSV komt op bezoek in de halve finale van de KNVB-beker. Het is op voorhand het verhaal van David tegen Goliath waarbij de vraag is; weet Spakenburg het grote PSV tussen de ogen te raken?

Philips Sport Vereniging

De club uit Eindhoven beleeft tot dusver geen fantastisch seizoen. De mannen van Ruud van Nistelrooy staan derde in de Eredivisie, maar lijken geen gooi meer te kunnen doen naar de titel. De achterstand op koploper Feyenoord is acht punten en met nog zeven wedstrijden te gaan zal de schaal naar alle waarschijnlijkheid niet naar PSV gaan. In de competitie ligt de strijd voor de tweede plek en daarmee een ticket voor Champions League kwalificatievoetbal nog wel open. Ajax staat momenteel tweede met evenveel punten als PSV, maar de hoofdstedelingen hebben een beter doelsaldo dan de ploeg uit de lichtstad. De twee grootmachten uit het Nederlandse voetbal treffen elkaar nog in de competitie dus dat belooft nog een spannende strijd te worden.  Het langzij komen in punten gebeurde overigens afgelopen weekend door het gelijke spel van Ajax en de winst van PSV zelf tegen NEC (2-4). De Jong was in De Goffert twee keer trefzeker en Boscagli en Veerman wisten ook het net te doen bollen.
In Europees verband ligt PSV er dit seizoen al uit. In de Europa League play-offs was Sevilla in twee partijen net iets sterker en was de cumulatieve score 3-2 in het voordeel van de Spanjaarden. De enige competitie waar realistisch gezien dus nog echt de hoofdprijs gepakt kan worden is de KNVB-beker. De competitie die voor grote ploegen toch vaak als een troostprijs voelt, maar in dit geval een doekje voor het bloeden moet zijn voor toch een redelijk teleurstellend seizoen van de Eindhovenaren.
De route voor PSV naar de halve finale bestond uit drie wedstrijden. Op het Kasteel werd het tegen Sparta 1-2 (goals van Simons en Madueke), thuis werd Emmen met 3-1 (Branthwaite tweemaal en eenmaal De Jong) naar huis gestuurd en dezelfde cijfers werden neergezet in de kwartfinale en toen moest ADO Den Haag eraan geloven. De goals waren toen van Bakayoko, Til en Sangaré.
In de competitie is Xavi Simons de clubtopscorer en ook de aanvoerder van de algehele ranglijst in de Eredivisie. Het jonge talent is goed voor dertien goals en zes assists. Douvikas van FC Utrecht heeft er ook dertien in het mandje liggen, maar heeft twee assists minder.

SV Spakenburg

De Blauwen beleven een seizoen met een dubbel gevoel. In de competitie wil het niet echt vlotten, maar het bekeravontuur is nu al legendarisch en historisch. In de competitie wist Spakenburg na de geweldigde 1-4 zege op FC Utrecht niet meer te winnen. Eerst speelden de mannen van Chris de Graaf met 3-3 gelijk tegen Noordwijk, daarna werd er met 0-1 verloren tegen Scheveningen en ook Quick Boys was met 4-2 te sterk.
Afgelopen weekend kwam hekkensluiter OFC op bezoek en dat zou op voorhand de ideale warming-up voor de bekerpot tegen PSV moeten zijn. Maar ook tegen de lantaarndrager uit Oostzaan werd er niet gewonnen. De Blauwen kwamen nota bene op achterstand. In de tweede helft leek er orde op zaken gesteld te worden. Koos Werkman bracht zijn ploeg op gelijke hoogte en vanaf de aftrap dwong Luuk Admiraal een penalty af. Floris van der Linden verzilverde de stipper echter niet, dat terwijl de spits normaliter onfeilbaar is in het nemen van penalty’s. Spakenburg bleef daarmee steken op een gelijkspel. Een slechte generale dus, maar dat levert volgens het gezegde wel een goede repetitie op en laten we daar tegen PSV op hopen.

Om het tegen PSV op te nemen in de halve finale van de KNVB-beker moest Spakenburg vijf ploegen aan de zegekar binden. In de voorronde werd eerst DOVO met 0-1 verslagen. Daarna werden in het hoofdtoernooi TEC (2-1), FC Groningen (2-3), Katwijk (1-1 en winst na penalty’s) en FC Utrecht (1-4) het bekertoernooi uit geknikkerd. Fantastische en historische prestaties die laten zien waar dit team toe in staat is. Voor Spakenburg zou de beker winnen natuurlijk niet een troostprijs zijn, maar een absoluut legendarische prestatie. Echt hardop daarin geloven lijkt nog niemand te durven, maar wie had van tevoren de halve finale op de eigen Westmaat bedacht?! Dromen mag altijd en als alles goed valt voor Spakenburg en voor PSV juist niet, wie weet wat er dan mogelijk is!

Dat PSV het lastig kan hebben op vreemde bodem in de beker liet GVVV al in 2019 zien. Mitroglou bracht de Eindhovenaren in the lead, maar Laghmouchi bracht GVVV vlak voor tijd op gelijke hoogte. PSV moest vervolgens diepgaan om een penalty shoot-out te voorkomen. Ihattaren wist in de 118e minuut de zege veilig te stellen en een blamage voor PSV te voorkomen.
Bij de Blauwen is Floris van der Linden de clubtopscorer. In de competitie heeft de boomlange spits tien treffers achter zijn naam en wist hij vijf keer de beslissende pass te geven. De behendige en rappe Luuk Admiraal wist ook tien keer te scoren, maar staat op plek twee omdat hij drie assists minder gaf. Floris van der Linden is ook topscorer in de algehele lijst van de KNVB-beker. Vijf keer liet hij de Blauwe supporters in gejuich uitbarsten.

Head-to-Head

SV Spakenburg en PSV namen het al een keer tegen elkaar op in de KNVB-beker. In 2010 ging de Blauwe Armada richting het Philips Stadion. Lange tijd wist Spakenburg de nul te houden, maar vlak voor het rustsignaal was het toch raak door een treffer van Danny Koevermans. In de tweede helft liep PSV verder uit naar een 3-0 overwinning door goals van Orlando Engelaar en Nordin Amrabat.

TIJD, PLAATS, TV-UITZENDING & ARBITRAGE

De wedstrijd die nu al in de sportgeschiedenisboeken staat geschreven zal geleid worden door Jeroen Manschot. Zijn assistenten zijn Dave Goossens en Freek Vandeursen. Marc Nagtegaal maakt het arbitrale kwartet compleet als vierde official. Jochem Kamphuis en Patrick Inia nemen plaats in de VAR-bus.
Voor de mensen die geen kaartje hebben weten te bemachtigen is het treffen tussen SV Spakenburg en PSV te zien op het open kanaal van ESPN. Het open kanaal van ESPN is te zien op kanaal 14 bij KPN en op kanaal 18 bij Ziggo.
Het eerste fluitsignaal van dhr. Manschot zal om 20:00 uur over de Westmaat schallen en daarna verstommen in een kolkende Blauwe massa op de Blauwe zijde van de Westmaat! Tot vanavond en FORZA BLAUWEN!