Skip to main content
In de tweede ronde van de KNVB-beker, met nog 32 teams die meestrijden, treft Spakenburg de ploeg uit het Hoge Noorden, FC Groningen. Een uitwedstrijd tegen een Eredivisionist en daarmee op voorhand een hele taai kluif voor Spakenburg, maar de beker is het ideale toneel om te stunten en de ingrediënten voor zo’n stunt zijn nog eens extra aanwezig. 

FC Groningen

Het belangrijkste ingrediënt is dat de vlag van de Trots van het Noorden er momenteel juist wat slapjes bijhangt. De Groningers staan momenteel op een vijftiende plaats in de Eredivisie, een plek die ze toch wat vreemd is terugkijkend op het laatste decennia. Vanaf 2013 werd Groningen namelijk veelvuldig zevende of achtste in de competitie. 
Onder Frank Wormuth wist Groningen niet tot de prestaties van de voorgaande jaren te komen, hoewel de start nog wel aardig te noemen was. Na zes wedstrijden had de ploeg van Wormuth tweemaal gewonnen, tweemaal gelijkgespeeld en ook tweemaal verloren. Daarna kwam er echter een reeks van vier nederlagen op rij. De bekerwedstrijd tegen FC Dordrecht bracht echter de welkome morele opsteker. De Schapekoppen werden afgetekend verslagen met 0-3 (Neraysho Kasanwirjo tweemaal en Ricardo Pepi). Saillant detail, in het vorige seizoen wist ook Spakenburg van Dordrecht te winnen in de beker en ook toen werd er driemaal gescoord door de Blauwen en bleef de Spakenburgse goal schoon. 
De bekeroverwinning bracht een opleving want in de competitie werd daarna titelkandidaat PSV puntloos naar huis gestuurd, eindstand 4-2. De opleving was echter van korte duur. Tegen Emmen werd nog wel bloedeloos gelijkgespeeld, maar zowel Utrecht als Fortuna Sittard waren te sterk voor de groenwitten. De tegenvallende resultaten betekende, zoals zo vaak, dat de trainer als de kop-van-jut werd aangewezen en ontslagen werd. Het WK in Qatar bracht een adempauze en die kwam goed uit nadat er buiten het veld ook allerlei perikelen de kop opstaken.
Afgelopen weekend hervatte de Eredivisie weer, maar de stijgende lijn werd nog niet opgepakt. Onder de nieuwbakken trainer Dennis van der Ree wist Groningen niet te winnen van Excelsior Rotterdam. Van der Ree stuurde een uitzonderlijk jong Groningen de wei in, maar dit elftal wist niet tot scoren te komen.  In de tweede helft wist Redouan el Yaakoubi raak te schieten vanuit de corner. Het bleek de enige treffer te zijn die middag een daarmee verloor FC Groningen alweer voor de negende keer tijdens dit jaargang in de Eredivisie.
Bij de Groningers is de Amerikaanse Ricardo Pepi de targetman, hij is goed voor zes goals. Daarnaast wist hij twee assists te geven en is zo verantwoordelijk voor acht doelpunten. 

Spakenburg

Bij de Blauwen is de competitie nog niet hervat. Voor de winterstop deed Spakenburg het goed. In de vijf wedstrijden onder leiding van de nieuwe trainer Chris de Graaf wist Spakenburg tien punten te behalen. Tegen TEC werd met 0-3 gewonnen, tegen de Boys uit Rijnsburg werd het 1-1, HHC Hardenberg was even een maatje te groot met 2-0, maar tegen Katwijk (2-1) en de Koninklijke HFC (1-0) werd er thuis tweemaal op rij gewonnen.

Door deze prima reeks vinden de Blauwen zich momenteel op de zevende plaats terug in de ranglijst van de Jack’s League. 
In de beker werd eerst DOVO verslagen, op sportpark Panhuis werd het 0-1 via Floris van der Linden. In de eerste echte ronde volgde toen TEC. Op de Blauwe Westmaat werd het 2-1 door Koos Werkman en een eigen goal van Van den Dam. 
Bij Spakenburg is Floris van der Linden nog steeds de tospcorer. Hij is goed voor zeven treffers en twee assists. 

Head-to-Head

Logischerwijs hebben beide clubs geen lange historie met elkaar. Wel werd er één keer eerder tegen elkaar gestreden. Veertig jaar geleden werd het op de Blauwe zijde van De Westmaat 1-4 door een goal van onder andere Ron Jans. 

Tijd, plaats & arbiter

Het duel tussen FC Groningen en SV Spakenburg zal gespeeld worden in het Euroborg stadion. De wedstrijd staat onder leiding van dhr. Makkelie. Zijn assistenten zijn dhr. Steegstra en dhr. De Vries. Als vierde official neemt dhr. Rozendal plaats langs de lijn. De supportersbussen zullen om 17:00 uur vanaf de Westmaat vertrekken. Het eerste fluitsignaal klinkt om 20:00 uur, tot dan!