Skip to main content

Woensdagavond heeft Spakenburg historie geschreven door zich bij de laatst acht van het KNVB Beker toernooi te scharen. Echt eenvoudig ging het deze bitterkoude avond niet want de beslissing viel pas na het nemen van penalty’s nadat de wedstrijd (na verlenging) in 1-1 was geëindigd. Doelman Alessandro Damen speelde daarin een hoofdrol door de derde strafschop van Schulte op onnavolgbare wijze te keren en daarmee min of meer de beslissing te forceren.

van der Linden doet het weer

Spakenburg startte met de volgende elf aan het bekerduel: Alessandro Damen, Masies Artien, Koos Werkman, Niek Verhagen, Dwayne Green, Youri Koelewijn, Mark Veenhoven, Wimilio Vink, Maurice de Ruiter, Vince Gino Dekker en aanvoerder Floris van der Linden.

Na de indrukwekkende minuut stilte voor de vorige week overleden Jaap van Twillert én de ramp eerder deze week in Syrië/Turkije floot Bas Nijhuis voor het eerst die avond. De Blauwen trokken direct het initiatief naar zich toe en gaven die gedurende de eerste helft feitelijk niet meer uit handen. Het leverde Spakenburg de nodige mogelijkheden op. Zo waren de eerste twee corners binnen de 10 minuten een serieuze dreiging voor doelman van Leeuwen. Vooral over links, waar Dekker geposteerd stond, kwam veel gevaar vanaf. Menig voorzet kon niet door de Blauwe aanvallers worden afgerond. Pal voordat Robert Susan er geblesseerd vanaf moest, kreeg van der Linden een bijna niet te missen mogelijkheid op de openingsgoal echter kon hij een lage voorzet van Vink niet binnenglijden. Na dat moment moest Susan er dus vanaf en of er een causaal verband was, zal nooit iemand weten maar de eerste de beste aanval was daarna gelijk raak voor Spakenburg. Op de zestienmeter gaf Koelewijn een leep balletje op Vink die hard wilde uithalen maar hij zag zijn schot geblokt worden. Toch caramboleerde de bal hoog de doelmond in en daar zette spits van der Linden zijn hoofd er tegenaan, onhoudbaar voor van Leeuwen: 1-0.

Op slag van rust had de sterk spelende Vink de 2-0 op de schoen maar zijn schot werd na een prachtige passeeractie tot corner verwerkt. Zo werd met de kleinst mogelijke voorsprong de thee opgezocht.

Spanning terug

In het tweede bedrijf kwam Katwijk vele malen beter voor de dag dan in de eerste helft. Met Suleiman voor de onzichtbare El Azzouti (beide aanvallers volgend seizoen in het Blauw te bewonderen) en van Mil verhuizend van links naar rechts, kregen de oranjehemden veel meer grip op het duel en was het initiatief volledig in Katwijkse handen. Nadat Green al een bal van de doellijn wist te halen, was het in de 60e minuut raak. Suleiman haalde de achterlijn en trok scherp voor op van Mil die uiteindelijk scoorde. De grensrechter moest er trouwens aan te pas komen om te constateren dat de bal over de doellijn was maar de gelijkmaker was een feit. Koud een minuut later had het zomaar 1-2 kunnen staan maar de vrije kopkans van Schulte werd ternauwernood gered door Damen. Pas na een dikke 25 minuten ging de Katwijkse storm enigszins liggen en kwam Spakenburg zowaar weer aan voetballen toe. De ingevallen Luuk Admiraal had in de 88e en 89e minuut de winnende tot twee keer toe op zijn schoen. Bij de eerste poging redde van Leeuwen en de bij de tweede raakte hij een voorzet van Kroonenberg totaal verkeerd waardoor de bal huizenhoog over ging.

Verlengen

De wedstrijd eindigde na 90 minuten in 1-1 dus werd het verlengen. In zowel de eerste helft van de verlenging als de tweede helft gaven beide ploegen elkaar geen duimbreedte toe en hielden ze elkaar in een behoorlijke wurggreep. De angst voor een tegengoal en de vermoeidheid waren daar ongetwijfeld debet aan en dus kwam het aan op penalty’s. Spakenburg maakte ze alle vier (van der Linden, van Lopik, Volkert en Admiraal) terwijl voor Katwijk alleen Freriks scoorde. Van der Meer raakte de paal en Schulte zag zijn inzet, zoals eerder al geschreven, weergaloos gestopt worden door Damen. De ontlading was vervolgens groot bij de Blauwen want nog nooit is Spakenburg in de kwartfinale van dit bekertoernooi gekomen. Zaterdag wordt er dus weer geloot voor de speeldata 28 februari, 1 en 2 maart en wij zijn er andermaal bij!

Wedstrijd in beeld

Wedstrijdstatistieken

Scoreverloop:

37’        0-1        Floris van der Linden
60’        1-1        Kilian van Mil

Toeschouwers: 3.678

Opstelling Spakenburg:
Damen, Verhagen, Artien, Werkman, Green (98’ Volkert), Koelewijn (79’ van Lopik), Veenhoven (73’ Wesdorp), Vink (98’ Boy van Beek), Dekker (79’ Kroonenberg), de Ruiter (61’ Admiraal), van der Linden

Opstelling Katwijk:
Van Leeuwen, Ravensbergen (91’ Janmaat), Susan (36’ Esseboom), van der Meer, El Azzouti (46’ Suleiman), Schulte, Freriks, van Mil (106’ van Noort), Kunst (83’ Mercera), Sinteur, Bouwense.

Scheidsrechter: Bas Nijhuis.

Gele kaarten: Koelewijn (Spakenburg), Schulte (Katwijk)