Skip to main content
Dinsdagavond heeft Spakenburg in een kolkend Nieuw Galgenwaard voor een daverende verrassing gezorgd door eredivisionist FC Utrecht uit het bekertoernooi te knikkeren. Na 90 (+11) enerverende minuten stond er een vooraf volstrekt ondenkbare 1-4 op het scorebord en aan die uitslag was niets maar dan ook niets gestolen. Spakenburg staat in de halve finale en degradeerden op subtiele wijze de Utrechtenaren tot oliedomstedelingen.

 

Spakenburg startte met de volgende elf in de basis: Damen, Green, Artien, Werkman, Verhagen, Veenhoven, Vink, Wesdorp, Admiraal, Dekker en van der Linden.

Vooraf had trainer Chris de Graaf verkondigd niet naar Utrecht af te reizen als zijnde een verkapt schoolreisje en dat was in de beginfase duidelijk te zien. Spakenburg had volledige controle en nam brutaal het initiatief in handen. Dat leverde direct kansen op voor van der Linden (van dichtbij met het hoofd) en de wederom energiek voor de dag komende Veenhoven (schot vanaf randje zestien). Utrecht antwoordde met een zeer offensief opererende rechtsback Klaiber die Douvikas een kans gunde maar zijn inzet kon door Damen worden gepareerd. In de 12e minuut was het dan wel raak voor Spakenburg. Na langdurig balbezit van de Blauwen kreeg Admiraal op links alle tijd en ruimte om voor te geven. Hij vond Wimilio Vink die niet aarzelde en kiezelhard uithaalde en liet daarmee het uitvak, niet voor het laatst deze avond, volledig  ontploffen: 0-1.

Wie dacht dat Utrecht nu wel was wakker geschud, kwam andermaal bedrogen uit. Ondanks het veelvuldige balbezit van de Utrechters wisten zij zich niet al te veel kansen te creëren. Jensen, die speelde in de plaats van de geblesseerde Booth, kreeg de grootste in minuut 36. In kansrijke positie, na prima voorbereidend werk van Boussaid, haalde hij uit maar vond het doel veel en veel te hoog. Zonder al te veel kleerscheuren op te lopen, haalde Spakenburg dik verdiend met een voorsprong de rust.
Ongewijzigd begon Spakenburg aan het tweede bedrijf en Utrecht liet over de te nemen intenties geen gras groeien. Direct vanaf de aftrap werd Spakenburg bij de strot gegrepen en was het feitelijk de enige fase in de wedstrijd dat de Blauwen op eieren liepen. Die periode duurde welgeteld 14 minuten waarin Damen tot tweemaal toe een wereldredding verrichte en een op het oog zuivere goal voor de Utrechters (Douvikas kopte raak) door de VAR werd geannuleerd vanwege buitenspel. Kort daarna wist Admiraal voor de tweede maal binnen het kwartier alleen op doelman Barkas af te sprinten (beide keren formidabel bediend door Floris van der Linden) en nu was het wel raak: 0-2. Menig Spakenburger moet zich op dat moment in de arm hebben geknepen want 2-0 voorstaan na een uur spelen in en tegen Utrecht had werkelijk niemand voor mogelijk gehouden. Toch werd het heel snel weer spannend en een wedstrijd want in de 63e minuut wist Douvikas een zeldzame onachtzaamheid in de Blauwe defensie wel geldig af te ronden: 2-1.

Foto’s: André Hakvoort

Het antwoord van Spakenburg kwam amper 2 minuten later. Een scherp aangesneden hoekschop van Dekker werd uitstekend binnengekopt door verdediger Artien en het verschil was weer twee. Spakenburg had de controle weer terug zonder feitelijk de bal ook te bezitten en werd in de 70e minuut ook nog een zuivere pingel onthouden. Ter Avest maakte na een passeeractie van Dekker op een onnatuurlijke wijze overduidelijk hands dat iedereen die de Blauwen een warm hart toedroeg, rekende op een penalty. Hetzij direct van scheidsrechter van den Kerkhof, hetzij van de VAR. Waarschijnlijk hadden de Blauwen de VAR punten al verspeeld want beide instanties wilden er niet aan. Hoe dan ook, een kleine 5 minuten later besliste Spakenburg eigenlijk de wedstrijd. Een vlot lopende combinatie tussen Vink en Dekker over rechts gevolgd door een puntgave voorzet van laatstgenoemde en van der Linden kon zijn vijfde in dit bekertoernooi (tussen twee verdedigers van Utrecht) binnenkoppen. Voor de vijfde maal ontplofte het uitvak en verliet menig Utrecht supporter reeds het stadion. In de resterende minuten probeerde Utrecht het nog wel maar lukte het niet om nog iets terug te doen, laat staan een kans te creëren.

Na 6 minuten blessuretijd floot van den Kerkhof voor het laatst en elimineerde Spakenburg de profs van FC Utrecht op een niet mis te verstane wijze. Met deze sensationele zege, die werkelijk waar niemand voor mogelijk had gehouden, gaat Spakenburg andermaal de koker in. Zaterdagavond rond de klok van half elf weten wij wie de volgende tegenstander wordt. Maar eerst moet er zaterdagmiddag nog gevoetbald worden voor de competitie en wel op sportpark Duinwetering tegen VV Noordwijk.

Wedstrijdstatistieken

Scoreverloop:

12’        0-1        Wimilio Vink
59’        0-2        Luuk Admiraal
64’        1-2        Tasos Douvikas
66’        1-3        Masies Artien
75’        1-4        Floris van der Linden

Toeschouwers: 20.346

Opstelling FC Utrecht:
Barkas, ter Avest, Jensen (63’Labyad), Brouwers (46’ Maeda), Douvikas, Klaiber, Toornstra (79’ Descotte), van der Streek, Boussaid, Sagnan (63’ Ramselaar) van der Hoorn.

Opstelling Spakenburg:
Damen, Verhagen, Artien, Werkman, Green, van der Linden, Vink, Wesdorp (66’ van Lopik), Veenhoven (77’ de Ruiter), Admiraal (85’ Eindhoven), Dekker.

Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof

Gele kaarten: Verhagen en van der Linden (beide Spakenburg).