Skip to main content
Donderdagavond heeft Spakenburg voor een daverende zo niet onwaarschijnlijke verrassing gezorgd door FC Groningen, de trots van het noorden, met 2-3 te verslaan. De Groene Kathedraal, zoals het stadion van Groningen ook wel wordt genoemd, bleek tijdens deze zinderende partij niets meer dan een uit de kluiten gewassen biechthok. Door deze unieke overwinning, voor het eerst in de historie dat de Blauwen in het KNVB Bekertoernooi een eredivisieclub versloegen, schaart Spakenburg zich, net als 3 jaar geleden, bij de laatste 16.

 

Spakenburg startte met de volgende elf aan het duel: Dion Vlak, Masies Artien, Koos Werkman, Niek Verhagen, Vincent Volkert, Youri Koelewijn, Mark Veenhoven, Wimilio Vink, Maurice de Ruiter, Luuk Admiraal en aanvoerder Floris van der Linden.

Vanaf het eerste fluitsignaal van FIFA-arbiter Makkelie was het duidelijk dat Spakenburg niet naar het hoge noorden was gekomen voor een loopgravenoorlog. Met wel degelijk aanvallende intenties en dito opstelling trachtte men het de Groningers reeds in de opbouw moeilijk te maken en warempel, dat lukte in het eerste bedrijf regelmatig. Al na 10 minuten kon er door de Blauwen voor het eerst die avond gejuicht worden. Na langdurig balbezit van Spakenburg mocht Youri Koelewijn tot tweemaal toe de bal in de vijandelijke zestien pompen. De tweede poging was dermate scherp aangesneden dat iedereen de bal mistte, ook doelman Verrips waardoor Spakenburg brutaal de leiding nam. Wie dacht dat de eredivisionist wel zou zijn wakker geschud, kwam bedrogen uit. FC Groningen verviel herhaaldelijk in dezelfde fout door vroeg in de opbouw de bal te verliezen aan 11 gretige Spakenburgers. Toch leek het er even op dat Groningen de wedstrijd stilaan naar zich toe ging trekken want er werden wat kleine kansjes gecreëerd. Gelukkig had Valente het vizier niet op scherp staan. In de 31e minuut kreeg Spakenburg een penalty na wederom een prima, verzorgde aanval. Niek Verhagen werd binnen de zestien meter ondersteboven gekegeld en Makkelie wees gedecideerd en terecht naar de stip. Dit buitenkansje liet aanvoerder Floris van der Linden zich niet ontnemen en onberispelijk hard en hoog vuurde hij raak. Ongelofelijk. Spakenburg leidt na reeds 32 minuten met 2-0. Met die stand werd zelfs de rust gehaald want op een schuivertje van rechtsbuiten Suslov in de korte hoek na, kreeg Groningen geen enkele mogelijkheid. Het feit dat zij pas in de 40e minuut de eerste hoekschop mochten nemen, was veelzeggend.

Bij aanvang van de tweede helft wisselde Groningen trainer Dennis van der Ree liefst driemaal. Het werd duidelijk dat het de noorderlingen ernst was want nu zat er wel meer elan, gif en drang naar voren in. Binnen 15 minuten kreeg Groningen liefst 5 corners maar gevaar werd er niet echt uit gesticht. Nadat Makkelie het spel voor een paar minuten had stilgelegd omdat supporters van FC Groningen van alles en nog wat richting de Spakenburg spelers gooiden, plaatste de Blauwen in de 68e minuut de perfecte counter. Via Wimilio Vink werd de pas ingevallen Dekker diep gestuurd en kon van Bergen de frêle aanvaller alleen maar stoppen middels een overtreding maar wel binnen het zestienmeter gebied. Weer een pingel voor Spakenburg en andermaal ging Floris van der Linden achter de bal staan om vervolgens koeltjes raak te schieten: 0-3. Een serieuze stunt was in de maak maar er moesten nog wel wat minuten worden overbrugd. Sterker nog, het werd 22 minuten (+ 7 minuten blessuretijd) ouderwets tegenhouden en billen knijpen. Nadat Valente in de 73e minuut oog in oog met Vlak nog had gemist (Vlak redde zeer bekwaam overigens), scoorde invaller Dankerlui in een tijdsbestek van 7 minuten (minuut 77 en 84) tweemaal waardoor het plots weer een wedstrijd werd. Met het nodige kunst- en vliegwerk en een portie mazzel hield Spakenburg stand en floot Makkelie in de 97e minuut voor het laatst.

Vervolgens waren prachtige taferelen op het veld zichtbaar. Aan de ene kant zwaar aangeslagen en teleurgestelde Groningen spelers, niet wetende hoe deze klap te verwerken. Aan de andere kant wisten de Blauwe spelers inclusief staf van vreugde niet waar ze zich bevonden en wie ze omhelzen moesten. Voor het uitzinnige uitvak werd nog lang gedanst en gezongen. Zo kwam er een einde aan een historische bekeravond en gaat Spakenburg zaterdag 14 januari de koker in en zou het zo maar eens kunnen zijn dat topscorer Floris van der Linden de balletjes mag trekken.

Samenvatting

Fotoverslag

Wedstrijdstatistieken

Scoreverloop:

10’        0-1        Youri Koelewijn
31’        0-2        Floris van der Linden (P)
68’        0-3        Floris van der Linden (P)
77’        1-3        Damil Dankerlui
84’        2-3        Damil Dankerlui

Toeschouwers: 8.556

Opstelling FC Groningen:
Verrips, te Wierik (52’ Balker) Suslov (46’ Lundqvist), Pepi, Määtä, van Gelderen, Kasanwirjo (46’ Pelupessy), Oratmangoen (46’ Dankerlui), Valente, Blokzijl, van Bergen.

Opstelling Spakenburg:
Vlak, Verhagen, Artien, Werkman, Volkert (77’ Green), Koelewijn (60’ van Diermen), Veenhoven (77’ Wesdorp), Vink, Admiraal (64’ Kroonenberg), de Ruiter (60’ Dekker), van der Linden

Scheidsrechter: Danny Makkelie.

Gele kaarten: van Bergen (FC Groningen), Volkert en Chris de Graaf (beide Spakenburg)

Interviews