Skip to main content

VOLLE BAK

‘Ik heb niet eens een zaakwaarnemer’.
Ik vond het een geweldige uitspraak van Youri Koelewijn. Aan het einde van zijn proefperiode bij de profs van PEC Zwolle kwam hij met deze ontboezeming richting de journalist van de Gooi & Eemlander. Ontwapenend, broodnuchter. En alleszeggend.
Inmiddels kennen we het verhaal. De sinds een half jaar tot centrale verdediger omgeturnde middenvelder was in de smaak gevallen bij de Zwollenaren. Hij kon een contract tekenen in de Hanzestad maar uiteindelijk besloot Youri om Spakenburg trouw te blijven. Wellicht juist vanwege het ontbreken van een zaakwaarnemer want deze beroepsgroep is vooral gebaat bij een transfer.

Hoe dan ook, Youri is ook dit jaar weer actief op de Westmaat. Ik ben er hartstikke blij mee. Het is een jongen uit het dorp, kind van de club en ook nog eens getooid met de achternaam Koelewijn. Meer Spakenburg wordt het niet.
Bovendien is het een voetballer waar Blauwe supporters zich volledig mee kunnen identificeren. Ga maar na; hij spreekt de taal van onze vereniging, hij kent de mentaliteit van het dorp, hij is een Blauwe cultuurbewaker in de kleedkamer en een voorbeeld voor vele jonge talenten. Want ja, het is mogelijk om zonder een BVO-verleden door te stoten naar het eerste. Oftewel, we hebben een ‘eigen jongen’ in de gelederen die de ambitie en de kwaliteiten heeft om nog vele jaren onze clubkleuren te verdedigen. Het is daarom een speler om te koesteren.

‘Ik ging nooit volle bak en bestelde ’s avonds laat nog wel eens een pizza’.
Wederom zo’n ontwapenende verklaring van de centrale verdediger. Een prachtig citaat dat terecht werd genoteerd door de verslaggever van De Bunschoter. Zonder wollige woorden zegt Youri meteen waar het op staat. Hij heeft geleerd van de stage bij PEC Zwolle. Hij is zelfkritisch en eerlijk. Hij wil sterker, fitter en beter worden. En dat heeft gevolgen want daar moet hij veel voor doen. Maar misschien nog meer voor laten. Dat zal Youri niet tegenhouden. Zijn ogen zijn in Zwolle geopend. Youri heeft de drive om nog serieuzer voor zijn sport te gaan leven. Dat betekent nog meer naar z’n lichaam luisteren en nog beter met voeding omgaan.
Het levert alleen maar winnaars op. En een enkele verliezer want Bella Milano en Domino’s raken een goede, vaste klant kwijt.

OEFENEN

Elke zomer kijk ik er reikhalzend naar uit. Naar de exotische namen van onbekende voetbalclubs. En naar de verbazingwekkende uitslagen.

Het is kenmerkend voor de eerste weken van juli. De profclubs zijn alweer in training terwijl de amateurclubs nog van hun vakantie genieten. Maar er moet toch een keer een oefenwedstrijd gespeeld worden door de heren profs en daarom worden er potjes geregeld met amateurclubs uit de regio. Met als logisch gevolg dat de amateurvoetballers uit hun zomerslaap worden gewekt om eenmalig als kanonnenvoer te fungeren. Een kleine samenvatting:
V.V. Veelerveen – F.C Groningen 0 – 15
Gouds Sterrenteam –  Sparta Rotterdam 0-9
Heereveense Boys – S.C. Heereveen 0 – 7
V.V. Scharn – MVV 0 – 13
Regio Manderveen – Heracles Almelo 0 – 6
SVV’04 – F.C. Emmen 0 – 16
RKTSV Terwinselen – Roda JC 1 – 22

Welkom in de schiettent genaamd oefenwedstrijd. Dit soort confrontaties gaan natuurlijk nergens over. Het is bewegingstherapie voor de profs, een eerste ontmoeting met een inspanning dat het vage vermoeden van een wedstrijd in zich draagt. Voor de penningmeester van de amateurclub is het een mooie inkomstenbron. Voor de aanwezige toeschouwers een leuk vakantie-uitje. En dat was het dan wel.

Mijn favoriete teams zijn regioteams: een aantal, voor de gelegenheid, bij elkaar geveegde regiovoetballers die de opdracht krijgen om de grote professionele streekgenoot enige weerstand te bieden. Het Goudse Sterrenteam is dat weerstand bieden duidelijk niet gelukt, de spelers van Regio Manderveen wisten de schade redelijk te beperken maar troffen wellicht een tegenstander met een zware bosloop in de benen.

Ik ben blij dat onze mooie club zich niet laat verleiden tot deze veel te vroege wedstrijden. Mocht er een keer zo’n oefenpotje op de zomeragenda komen dan zal ik het nietszeggende wedstrijdje waarschijnlijk overslaan. Maar ik maak graag een uitzondering. Indien er ooit een regioteam wordt samengesteld met uitsluitend voetballers van de drie clubs uit ons dorp, dan koop ik hoogstwaarschijnlijk als eerste een kaartje.

Hille Beekhuis