Skip to main content
​Aankomende zaterdag is het weer zover en dat terwijl de vorige editie nog vers in het geheugen zit. De Spakenburgse derby staat weer op het programma en deze keer aan de Blauwe zijde van De Westmaat. Deze editie zal in de boeken gaan als het kampioenschap van Spakenburg omdat beide clubs zo goed als veilig lijken te zijn en alleen nog strijden om de eer van het dorp! Een buitenstaander zal dan wellicht denken aan des keizers baard, maar niets is minder waar. De ploeg die zaterdag wint zal het moeizame seizoen een prachtige glans geven waar de supporters nog lang van na kunnen genieten.

IJSSELMEERVOGELS

De rode buren staan momenteel een twaalfde plaats en daarmee dus nog in het rechterrijtje. Met 38 punten uit 29 wedstrijden lijkt de ploeg van oud Spakenburg-speler Gert Peter de Gunst zo goed als veilig. Het gat met de p/d-grens van plek 16 is elf punten en met nog vijf wedstrijden in het verschiet lijkt het erop dat Kozakken Boys dat gat niet kan gaan dichten.
Wie ruim een maand terug had voorspelt dat IJsselmeervogels nu al veilig zou zijn, was waarschijnlijk uitgemaakt voor ras optimist omdat de ploeg in het rood-wit er toen een stuk minder florissant voorstond. Een goede reeks zorgde er echter voor dat de ploeg nu praktisch gezien geen zorgen meer heeft. Van de laatste tien wedstrijden werden er zeven potten gewonnen en drie keer bleef de ploeg van De Gunst met lege handen staan. Tot aan het afgelopen weekend verloor IJsselmeervogels voor het laatst tegen Excelsior Maasluis (0-2), daarna werd er gewonnen tegen ASWH (0-2), Kozakken Boys (4-0) en HHC Hardenberg (0-2).
Afgelopen weekend kwamen de Schollekoppen op bezoek en tegen Scheveningen is het altijd lastig voetballen. Toch kwamen de rooien vroeg op voorsprong. In de negende minuut was het Danny vd Meiracker die een voorzet van Hak kon binnenwerken. Daarna liet IJsselmeervogels het allemaal een beetje lopen en was het met name Scheveningen dat voor het gevaar zorgde. Vlak voor tijd viel dan ook de gelijkmaker. Aldogan kon voorgeven, Willems liet zijn tegenstander De Niet uit zijn rug lopen en goalie Prinsen bleef aan de grond genageld waardoor de inzet van De Niet eenvoudig in het doel rolde. De gelijkmaker vlak voor tijd dus en dat is nooit een lekker moment.
Na rust bleef het speelbeeld ongewijzigd en kwam Scheveningen uiteindelijk vlak voor tijd op voorsprong. De ingevallen Heerings was oud-Feyenoord speler Lex Immers kwijt, de ervaren middenvelder kon vervolgens voorgeven, de bal werd nog getoucheerd door een voet van een IJsselmeervogels speler en kwam zo terecht bij Rowdy vd Putten. De ingevallen aanvaller haalde uit en liet daarmee Prinsen kansloos. Aan de 1-2 op het scorebord veranderde vervolgens niets meer en daarmee beleefde IJsselmeervogels geen prettige laatste wedstrijd voor de derby.

​Bij IJsselmeervogels is Sánchez Angulo de topscorer met in totaal acht goals. In totaal hebben de rode buren 39 keer het net weten te doen bollen. Het doelsaldo van IJsselmeervogels is wel negatief, want de keeper van dienst moest in totaal 41 keer de bal uit het eigen net vissen.

SPAKENBURG

De Blauwen staan momenteel wel in het linkerrijtje. De ploeg van De Graaf & Twisker heeft 41 punten uit 29 wedstrijden. Ook Quick Boys en Excelsior Maassluis hebben 41 punten, maar hebben een slechter doelsaldo dan Spakenburg. Met een gat van veertien punten op Kozakken Boys en met nog vijf wedstrijden te gaan lijkt het een onmogelijkheid dat Spakenburg nog in de problemen gaat komen.
Spakenburg is bezig aan een goede reeks. Van de laatste vijf wedstrijden wist Spakenburg er vier te winnen. Tegen Kozakken Boys werd het 3-1, tegen ASHW 1-0, tegen De Treffers 5-2 en tegen Jong Volendam was de einduitslag 2-5. Alleen na Kozakken Boys, tegen TEC, werd er verloren.
Afgelopen weekend speelden Blauwen tegen Jong Volendam, zoals gezegd werd het in die wedstrijd 2-5. Een doelpuntenfestijn dus, maar dat was niet geheel verrassend met de twee topscorers (Vd Linden en Blommestijn) van de Jack’s League. Floris vd Linden opende het bal ook met de 0-1 en Koen Blommestijn liet ook van zich horen door de gelijkmaker te maken. In de tweede helft weer hetzelfde riedeltje, Vd Linden bracht Spakenburg wederom de voorsprong, maar ook hier was het Blommestijn die de 2-2 op het scorebord zette.
Het was de vraag wie er naar huis zou gaan met de punten. Het was overduidelijk Spakenburg dat nog maar liefst drie keer wist te scoren. Eerst was het Vink met de 2-3 na heerlijk combinatiespel over meerdere schijven. Vervolgens deed de ingevallen Eindhoven een duit in het zakje en mister assist, Vince Gino Dekker, liet zien dat hij ook zelf kon scoren door de eindstand naar 2-5 te tillen.
Spakenburg is, zoals te lezen valt, de laatste weken op schot. Alleen al in de laatste twee wedstrijden werd er tien keer gescoord. De gehele productie staat inmiddels op 57 doelpunten en daarmee staan de Blauwen in de top drie van de meest scorende ploegen in de Jack’s League. Sluipschutter Vd Linden is goed voor ruim een derde van alle goals, de Blauwe superspits is goed voor 24 treffers. Daarmee staat Vd Linden ook aan kop in het algehele topscorersklassement. Middenvelder Vink en aanvaller Van Zundert hebben allebei zes goals achter hun naam staan. Eindhoven en Junte zijn goed voor vier treffers. Vince Gino Dekker is het andere superwapen van Spakenburg, hij heeft drie goals gemaakt, maar is vooral gevreesd voor zijn niet af te stoppen assists waarvan hij er inmiddels al zeventien heeft voorgegeven. Vink is naast zijn zes goals ook al goed voor tien assists.

HEAD-TO-HEAD

Spakenburg en IJsselmeervogels kennen een lange en rijke historie met elkaar. In de laatste vier ontmoetingen eindigde de clash tussen de buren telkens in een gelijkspel. Op 29 september 2018 werd het op de Blauwe zijde van de Westmaat 2-2. Spakenburg kwam tweemaal op voorsprong via Misidjan en Selimi en Vd Meiracker en Olijfveld zorgden voor de gelijkmakers. In de return op 19 januari werd het 1-1 nadat de vogels via Vd Laar op voorsprong kwamen en Spakenburg via Bitter de gelijkmaker maakte. Op 12 oktober 2019 kwam IJsselmeervogels op een 2-0 voorsprong via Olijfveld en een eigen goal van Beijer, maar de Blauwen knokten zich terug via een weergaloze goal van Marlon Versteeg en een treffer van de net ingevallen Selimi.
De laatste derby is van nog geen tien weken terug. Op de avond van dinsdag 8 maart speelden de buren een doordeweekse derby. IJsselmeervogels kwam op 1-0 via Vd Meiracker en Junte maakte voor rust nog de gelijkmaker. In de tweede helft kwam Spakenburg verdiend op voorsprong via een mooie goal van Vink, maar werd het direct daarna alweer gelijk door een treffer van Sánchez Angulo. Wederom dus een 2-2 eindstand, een score waar de Spakenburgse derby inmiddels een patent op lijkt te hebben.

LIVE & LIVESTREAM

De echte beleving is natuurlijk te vinden op de Blauwe zijde van De Westmaat. Daar zal je getuige zijn van een fantastische Blauwe sfeeractie, kan je de spanning en sfeer proeven en sta je met je neus bovenop het voetbalspektakel. Om direct je kaart te bestellen ga je naar: spakenburg.com/ticketshop

Mocht je toch geen kaartje kunnen bemachtigen of niet in staat zijn om er live bij te zijn, dan kan je de derby ook volgen via de livestream. Voor € 7,50 bekijk je de wedstrijd met live commentaar. Voor de livestream ga je naar: https://eyecons.com/videos/livestreams. Daar zal de livestream voor aanvang van de wedstrijd verschijnen. Vervolgens klik je op de wedstrijd en kom je bij de betaalmuur, betalen kan eenvoudig via iDeal.
Voor het bekijken van de livestream heb je een device, bijvoorbeeld een laptop, tablet of smartphone, nodig. Het is vanaf jouw device mogelijk om de wedstrijd naar je televisiescherm te streamen, hiervoor heb je wel een HDMI-kabel of Chromecast nodig. Ook heb je een account nodig bij Eyecons, deze kan je gratis aanmaken op de website van Eyecons. Het is handig om dit alvast van tevoren te doen zodat je niet voor verassingen komt te staan op de wedstrijddag zelf.

PLAATS, TIJD & ARBITER

De Spakenburgse derby zal onder leiding staan van zeer ervaren leidsman Sander de Brito Roque. Zijn assistenten zijn dhr. Winter en dhr. Veen. Als vierde official is dhr. Teuben aanwezig. De wedstrijd op de Blauwe zijde van De Westmaat zal losbarsten om 15:00 uur, maar wees ruim op tijd in verband met de drukte vlak voor de wedstrijd en omdat je natuurlijk niets wilt missen van de sfeeractie van de Blauwen.
Alle informatie rondom de derby kan je nog eens rustig nalezen op: https://spakenburg.com/nieuws/spaijs-14mei/

​TOT ZATERDAG EN FORZA BLAUWEN!