Skip to main content
Zaterdag heeft Spakenburg voor het eerst sinds de invoering van de Tweede Divisie weten te winnen van de tot dan toe koploper, AFC. Ondanks dat er ruim een uur met een overtal situatie werd gespeeld, werd het op het eind nog ouderwets billenknijpen.

Spakenburg begon met de volgende elf aan de aftrap: Alessandro Damen, Koos Werkman, Masies Artien, Dwayne Green, Hero van Lopik, Jan van Diermen, Koen Wesdorp,, Wimilio Vink, Luuk Admiraal, Vince Gino Dekker en Floris van der Linden.

De eerste twee minuten stonden in het teken van de ziekte van Marien Willemsen. Deze oud-speler van zowel Spakenburg als AFC heeft zeer slechte berichten gekregen en dat pas op een leeftijd van 38. Wij wensen Marien en iedereen die dicht om hem heen staan heel veel kracht en sterkte toe de komende periode.
Na deze twee memorabele minuten van eerbetoon ontbrandde de wedstrijd direct want bij het eerste de beste gevaar van Spakenburg was het gelijk raak ook. Eerst onderschepte Dekker bijna een te zachte terugspeelbal maar daar wist doelman van Zetten nog een voetje tegen te krijgen ten faveure van een corner. Die corner werd door dezelfde Dekker bij de tweede paal neergelegd waar Koos Werkman terug kopte op de geheel vrijstaande Artien die wel raad wist met dit buitenkansje: 0-1. Een heerlijke start van de Blauwen na een zeer intensieve week, zowel fysiek als mentaal.

Spakenburg hanteerde de PSV tactiek: het liet AFC het spel maken en sloot zelf de rijen. Aan de bal konden de Blauwen wat langer van het bezit genieten dan afgelopen dinsdag maar opvallend genoeg deed Spakenburg er niet bijster veel mee. AFC kreeg in de 12e minuut een goede mogelijkheid op de gelijkmaker maar youngster Jan van Diermen, die een prima wedstrijd afleverde, kon de gelijkmaker van Linthorst op de doellijn voorkomen. Zeven minuten later was diezelfde Linthorst wel trefzeker. Spakenburg kreeg de bal na de vierde corner van AFC niet weg waarna Linthorst binnen de zestien bruut uithaalde en Damen kansloos liet: 1-1.
Spakenburg kreeg daarna een tweetal mogelijkheden in de persoon van Werkman (kopbal over nadat doelman van Zetten hopeloos onder de bal doorging) en van Lopik (een zwabberbal vanaf een meter of 20).

In de 30e minuut kreeg Gladwin Curiel de directe rode kaart voorgeschoteld na een forse charge op de benen van Dwayne Green. Spakenburg nam daarna de controle over de wedstrijd en werd voor rust nog tweemaal gevaarlijk. Een directe vrije trap van Dekker werd in de korte hoek door doelman van Zetten onschadelijk gemaakt en Admiraal kreeg een vrije schietkans echter wist van Zetten andermaal de inzet te keren. Zo werd er met een gelijke stand de thee opgezocht.
De tweede helft begon voor Spakenburg uitermate voortvarend. Nadat eerst aanvaller Jesse geheel vrijstaand de bal in de handen van Damen kopte, was het nog geen minuut later aan de andere kant wel raak. Luuk Admiraal passeerde met het nodige fortuin Markiet waarna zijn boogbal door van Zetten nog werd gekeerd. De rebound was voor spits en aanvoerder Floris van der Linden die geen moeite had om tot scoren te komen: 1-2.
Na een uur voetballen zag je aan alles dat Spakenburg het nog moeilijk zou gaan krijgen. AFC wisselde zeer aanvallend en ondanks het numerieke ondertal lag het initiatief bij de Amsterdammers. Spakenburg kon bij tijd en wijlen heerlijk counteren maar verzuimde tot driemaal toe de wedstrijd in het slot te gooien. In blessuretijd moest Hero van Lopik nog met een uiterste krachtinspanning de ingevallen Ignacio van het scoren afhouden. Zo won Spakenburg zoals gezegd na een droomweek eindelijk eens van AFC die met dit verlies koploper af is en nu in de achtervolging van Katwijk moet. Spakenburg staat stevig in de middenmoot maar moet vreemd genoeg nog wel een paar punten halen om definitief afscheid te nemen van de vermaledijde promotie/degradatieplaatsen.
Volgende week spelen de Blauwen thuis tegen het Groesbeekse De Treffers.

Wedstrijd in beeld

Foto’s door Hans Erkelens
Sfeerbeelden van de wedstrijd AFC tegen SV Spakenburg op zaterdag 8 april 2023.

Wedstrijdstatistieken

Scoreverloop:

5’            0-1         Masies Artien
19’          1-1         Tim Linthorst
48’          1-2         Floris van der Linden

Toeschouwers: 569

Opstelling AFC:
van Zetten, Markiet, Claver (77’ Ignacio), Platje (46’ Tillema), Hoek, Jesse (68’ Maatsen), Curiel, Linthorst, Owobowale (68’ Benninga), Hetli, Visser (46’ van Weerdenburg)

Opstelling Spakenburg:
Damen, Artien, Werkman (49’ van de Beek), Green, van Lopik, van Diermen, Wesdorp, Vink (64’ de Ruiter), Admiraal, Dekker (85’ Eindhoven), van der Linden.

Scheidsrechter: Erwin Blank

Geel: Tillema (AFC)
Rood: Curiel (AFC)