Skip to main content

Spakenburg heeft zaterdag in een zonovergoten Edam op een meer dan volwassen manier de youngsters van Volendam aan de kant gezet: 5-2. Op die uitslag viel niet zo heel veel aan te merken al viel het woord “geflatteerd” wel vaak maar menig Blauwe kon zich daar niet bepaald in vinden.

Omdat het Kras Stadion van FC Volendam dit weekend dienst doet als feestlocatie naar aanleiding van de promotie naar de eredivisie van het grote Volendam, moest er noodgedwongen worden uitgeweken naar het knusse sportpark van EVC in Edam. In verband met deze uitwijklocatie was het voor de gemeente Edam helaas niet mogelijk om uitpubliek toe te staan zodat het decor en de gehele setting wat amateuristisch oogde en dat was jammer want de wedstrijd was meer dan het aanzien waard.

De Blauwen startten zonder sterkhouder Werkman in de verdediging omdat hij op scherp stond en met de derby volgende week in aantocht, werd er geen extra risico genomen. Ook Floris van der Linden stond op scherp maar daar was de spits zelf ook van doordrongen want gedurende de gehele wedstrijd heeft hij welgeteld 0 overtredingen begaan.

Het initiatief lag vanaf de aftrap bij Spakenburg en met een beetje meer mazzel had het na amper 13 seconden al 0-1 kunnen staan maar de schotpoging van Vink ging kiezelhard naast de goal. Spakenburg startte dus gretig en dwong de wijdbroeken al in de opbouw tot fouten wat een aantal mogelijkheden opleverde maar helaas geen goals. In de 24eminuut scoorde van der Linden zijn en Spakenburg eerste goal nadat het in de opbouw van Volendam wederom was mis gegaan. Dik en dik verdiend namen de Blauwen de leiding die na amper 6 minuten weer werd geëgaliseerd. Nu was het Spakenburg dat tijdens de opbouw verkeerd combineerde waardoor plaaggeest Koen Blommestijn diep werd weggestuurd en alleen voor doelman Brand geen fout maakte: 1-1.
Tot de rust kregen beide ploegen nog één grote mogelijkheid. Lowie van Zundert werd door Frank Olijve diep gestuurd en alleen voor de doelman liet de energieke aanvaller zich iets te opzichtig vallen waardoor de prima leidende Vereijken de roep om een penalty gedecideerd wegwuifde. Pal voor rust had Volendam eigenlijk op 2-1 moeten komen maar de inzet van Younes Taha van dichtbij werd op katachtige wijze en met de grote teen gered door doelman Luuk Brand.

Na de pauze mocht de van een blessure herstelde Hero van Lopik en ook Koos Werkman hun opwachting maken ten faveure van Frank Olijve en Frank Schilder. Hierdoor schoof Tim Brinkman een linie door naar het middenveld.

Vince Gino Dekker, die een belabberde eerste helft afleverde en in de rust van voetbalschoenen wisselde, kwam als herboren het veld op. Binnen 10 minuten schudde hij zijn directe opponent tot tweemaal toe het Edammer bos in en bij de tweede voorzet in de 54e minuut wist hij bij de tweede paal wie anders dan Floris van der Linden te vinden die er koppend 1-2 van maakte.

Spakenburg maakte dezelfde fout als in de eerste helft door soms zeer laconiek om te gaan met balbezit. In de 66eminuut ging de tot dan toe prima invallende Hero van Lopik opzichtig in de fout waardoor andermaal Blommestijn kon raak prikken: 2-2.

Gelukkig herpakten de Blauwen zich en waren ze de jonkies van Volendam op alle fronten, met name fysiek, duidelijk de baas. De 2-3, afmaker Wimilio Vink, was een echte tikkie takka goal ingeluid door Youri Koelewijn. Die mocht indribbelen tot ver in de vijandelijke linie en na een dubbele 1-2 tussen Vink en van der Linden rondde de kleine spelmaker beheerst af.

Het verzet bij Jong Volendam was vanaf dat moment duidelijk gebroken en via Robin Eindhoven (minuut 88) en Vince Gino Dekker in de slotminuut en dankzij de witte Umbrootjes liep Spakenburg uit naar 2-5. Een heerlijke overwinning derhalve en geen kleerscheuren in de vorm van blessures of schorsingen in de aanloop naar volgende week als wij thuis IJsselmeervogels ontvangen.

Scoreverloop:

24’       0-1       Floris van der Linden
30’       1-1       Kevin Blommestijn
54’       1-2       Floris van der Linden
66’       2-2       Kevin Blommestijn
80’       2-3       Wimilio Vink
88’       2-4       Robin Eindhoven
90’       2-5       Vince Gino Dekker

Toeschouwers: 77 (ouders, grootouders en officials).

Scheidsrechter: Vereijken, die de kaarten op zak hield.

Opstellingen:

Jong Volendam.: Lauwers, Read (53’ Tol), Kramer, Koorndijk, Vertrouwd, Ben Sallam (17’ Nazih), Wouter, Taha (60’ de Haan), Blommestijn, Beers, Zeefuik (60’ Blom).
Spakenburg: Brand,  Koelewijn, Schilder (46’ Werkman), Brinkman, Monteiro (81’ Beekhuis), Olijve (46’ van Lopik), Terschegget (72’ van Diermen), Vink, van Zundert (67’ Eindhoven), van der Linden, Dekker.

Sfeerbeelden van de wedstrijd uit de Tweede divisie Jong Volendam tegen SV Spakenburg op het veld van Edam op zaterdag 7 mei 2022